Összefogás a TDM-pályázatért

Országos viszonylatban is ritkaságnak számító, a kistérségben eddig soha nem látott mértékű összefogással valósulhat meg a balatonföldvári térség TDM-pályázata. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Összesen több mint 2 millió forintot ajánlottak fel a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesületben tag vállalkozások és magánszemélyek azért, hogy összegyűljön az önerő az uniós pályázathoz, amelynek köszönhetően 50 millió forint értékben fejlődhet a balatonföldvári térség turizmusa. További több mint 4 millió forint saját forrást a szintén egyesületi tag Balatonszemes önkormányzata szavazott meg a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület TDM-pályázatához.

Az uniós pályázat támogatási intenzitása értelmében minden felajánlott forint közel hétszeresen térülhet meg a térség turizmusába forgatott értékként. A sikeres pályázat a turisztikai fejlődés záloga lehet a következő időszakban.

- Bátran nevezhetjük a turisztikai régió életében kimagaslónak, talán mérföldkőnek azt, amiről tagjaink tanúbizonyságot tettek – fogalmazott Fekete Tamás, a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület alelnöke, aki az együttműködésről a tagokkal egyeztetett. Mint mondta, valamennyi eddig felkeresett vállalkozást és magánszemélyt köszönet illet, mivel szinte egy emberként ismerték fel, amit tulajdonképpen „TDM-elveknek” nevezünk, hiszen a jövőbeni fejlődés záloga csakis az összefogás, az együttes áldozatvállalás lehet. Az alelnök közlése szerint az egyesületben tag szálláshelyek, vendéglátóhelyek, egyéb szolgáltatók és magánszállásadók egyenként 5 és 150 ezer forint közti támogatásról biztosították a civil szervezetet annak érdekében, hogy a pályázati projekt megvalósulhasson. – Lehetőségeihez mérten minden támogató a lehető legtöbbet tette azért, hogy turisztikai régiónk a körülöttünk lévő és pályázatot benyújtó desztinációkhoz hasonló esélyt kapjon a fejlődésre – mondta Fekete Tamás.

Ahhoz, hogy a Balatonföldvár-környéki TDM-pályázat benyújtható legyen, nagyban hozzájárul Balatonszemes önkormányzata is. A település képviselő-testülete hétfői ülésén egyhangú igennel voksolt a pályázatban való részvételre. Balatonszemes több mint 4 millió forint saját forrást biztosít a projekthez, ennek fejében a településnek 27,5 millió forint érték állhat rendelkezésére.

Míg a tagok felajánlásainak köszönhetően főként turisztikai nagyrendezvények céljait szolgáló eszközbeszerzések valósulhatnak meg, Balatonszemes egy turisztikai alkalmazottal, információs pavilonnal, valamint rendezvényeket és a marketinget érintő fejlesztésekkel gyarapodhat, ha nyer a pályázat.

A Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület ugyanakkor sajnálattal vette tudomásul, hogy Balatonföldvár önkormányzata néhány nappal ezelőtt nemet mondott ugyanebben a pályázatban való részvételre, az egyesület megítélése szerint részigazságokra hivatkozva.

Kétségtelen: a civil szervezet és a város viszonya nem volt felhőtlen az elmúlt időszakban, a támadások ellenére jogilag megalapozott kifogás azonban nem merült fel az egyesület munkáját, közpénzfelhasználását illetően. Ezt a tényt öt ellenőrzés dokumentációja igazolja, köztük az az önkormányzati belső ellenőri vizsgálat, amely immár hivatalosan is lezárult és jelentése alátámasztotta, hogy a TDM-szervezetnél semmiféle visszaélés nem történt.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.