Rekordévet zárhat idén a hazai turizmus

A turizmus kilábalt a válságból, az előrejelzés szerint az idén, a tavalyi rekordot is 8 százalékkal meghaladó mértékben, az év végéig 23-24 millió vendégéjszakát töltenek el a szálláshelyeken az idelátogató külföldi és hazai vendégek - mondta a Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek.

Csepreghy Nándor tájékoztatása szerint a tavalyi, hozzávetőleg 1200 milliárd forintos bevétellel Magyarországon a GDP hét százalékát teszi ki az idegenforgalom részesedése és a következő években a 15-18 százalékos arány elérése a feladat. Az ország vonzerejének növekedéséhez az Új Széchenyi Terv beindítása nyomán 150 milliárd forint értékben több mint 600 kisebb-nagyobb fejlesztés valósult meg - döntő mértékben EU-s forrásból - amelyekbe sok egyéb mellett szállodaépítés, egészségturizmust szolgáló beruházások, strandbővítések, a természeti, kulturális örökségek megóvása, elérésükhöz a jobb körülmények biztosítása szerepel. Viszont lemaradás van a konferenciaturizmus infrastruktúrájában, holott ez az idegenforgalom jól jövedelmező szegmense, ezért például Budapesten egy új centrum megépítése a feladat - tette hozzá.

A helyettes államtitkár utalt rá, az EU a 2014-2020 közötti időszakban a turisztikai fejlesztések támogatásánál a hangsúlyt az idegenforgalmi vonzerő fokozására, a vendégfogadás körülményei minőségének javítására, az országimázst növelő turisztikai attrakciók megvalósítására helyezi. A koncepció szerint ily módon a várhatóan megélénkülő forgalom nyomán keletkező plusz bevételekből jut majd például egy-egy régióban további szállodaépítésekre, a gyógyfürdők bővítésére, kerékpárutak kialakítására. Összességében ezáltal is emelkedhet a szolgáltatások minősége, ami azért fontos, mert az idegenforgalom világszerte az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat, a versenyben pedig nem lehet lemaradni - húzta alá Csepreghy Nándor.

A turizmust lendületbe hozó újonnan megvalósult és készülő fejlesztések

Már az első évben messze túlteljesítette az elvárásokat a tavaly megnyílt poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum, eddig több mint 270 ezren keresték fel a Heves megyei létesítményt - közölte Kiss János, az önkormányzat tulajdonú Ökocentrumot üzemeltető nonprofit kft. ügyvezető igazgatója. Emlékeztetett: a beruházás 2,2 milliárd forintba került, aminek nagyobb hányadát uniós támogatásból fedezték, a 300 milliós önerőt a helyi önkormányzat állta. Az Ökocentrum jótékony hatással van a város és a környék szolgáltatóira is, megpezsdült a szállodák, panziók, kikötők forgalma. Az Európa legnagyobb édesvízi akváriumaként számon tartott látványosság egyúttal 30 helybélinek teremtett biztos munkahelyet.

Megújulás előtt áll az egri vár: az állami tulajdonban lévő történelmi emlékhelyen az Észak-magyarországi Operatív Program turisztikai pályázatán nyert 1,7 milliárd forint jut. Az erre vonatkozó szerződést alig egy hónapja írta alá Habis László, Eger polgármestere. Az építkezés a közbeszerzési eljárás lezárulta után jövő évben indulhat. Zentai László, a városháza sajtóreferensének tájékoztatása szerint a beruházás keretében "rom-szerűen" helyreállítják a Szép-bástyát, felújítják a Törökkertet, a fegyvertár épületét, valamint a dézsmapincét. Sor kerül a közművek teljes cseréjére is. Vélhetően a látogatók megkedvelik a várfalsétányra tervezett múzeumi tanösvényt és a történelmi időutazásra csábító "titkos föld alatti" világot.

A sárospataki Gyógyászati és Egészség központ nem csupán a helyi és környékbeli lakosok egészségügyi ellátásában hozott minőségi változást, de egyfajta gyógyturizmusként a szlovák és az ukrán határ másik oldalán élők is profitálhatnak belőle. A modern új épületben a többi között belgyógyászat, szemészet, fül-orr gégészet, nőgyógyászat, urológiai szakrendelés működik, és nappali kórház, egynapos sebészet látja el a rászorulókat. Aros János polgármester kiemelte: korábban hasonló színvonalú egészségügyi szolgáltatásért Kisvárdára vagy Miskolcra kellett utazniuk a betegeknek, most mindez helyben is elérhető. A város idegenforgalmi vonzerejét növeli a parkfürdő felújítása is - tette hozzá.

Jelenleg román és szerb utazási irodákkal folynak tárgyalások, miként lehetne a megújult lökösházi Vásárhelyi-Bréda kastélyt még inkább a turizmus szolgálatába állítani - mondta az MTI-nek Megyeri Zsolt, a kastély egyik gazdája. Az 1810-es években épült, klasszicista stílusú épület pontos mása az olaszországi Vicenzában áll. A kastélyban a kupola belső falaira vetített fényfestészeti bemutatót tartanak, de rendeznek itt zenei programokat, közöttük a Békés megyei cigányzenekarok és prímások hangversenyét. Az EU pályázaton nyert, 290 millió forintból újjászületett kastély látogatói között sokan a közeli Gyula fürdővendégei közül verbuválódnak, akik részére itt külön programokat is szerveznek.

A Velencei-tó környéke infrastruktúrája némiképp lépéshátrányban van más, hasonlóan jó adottságú üdülőcentrumokkal összehasonlítva, ezért most a kerékpáros turizmustól várják a vonzerő fokozását. Ennek érdekében a tó déli partján még az idén hozzálátnak egy 730 millió forintos program megvalósításának. L. Simon László, a körzet fideszes országgyűlési képviselője az MTI-nek elmondta, hogy a tó jelenleg is körbe biciklizhető, ám felújításra, korszerűsítésre szorul és indokolt helyenként a nyomvonal megváltoztatása is. Első lépésben Gárdonynál épül meg egy 9 kilométeres, sima, esti kivilágítással feljavított szakasz, ehhez a beruházáshoz a helyi önkormányzat 291 millió forinttal járult hozzá. Az elképzelés szerint az aktív pihenés hívei örömére megújul az agárdi sportcentrum, konditeremmel is kibővítik és a part közelében többféle sportpályát is kialakítanak.

Forrás: MTI


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.