Romániai hölgy lett Közép-Európa Sommellier Bajnoka

A Magyar Sommelier Szövetség és a Bormarketing Műhely Nonprofit Kft. 2012. szeptember 30 – október 1. között rendezte meg a Szigetközben, a Dunakiliti Diamant Hotelben az első profi Közép-Európai Sommelier Bajnokságot.

A kétnapos versenyen hat ország – Magyarország, Horvátország, Csehország, Lengyelország, Románia (2 csapattal), Szlovákia – hét csapata, összesen 14 különböző munkahelyen dolgozó sommelier-je vett részt. Az elődöntőben tett tanulságos megmérettetés után a három legtöbb pontot elért versenyző, Románia, Lengyelország és a Cseh Köztársaság képviseletében jutottak tovább a döntőbe. Az elődöntőben elért pontok, sorrendek a döntőben törlődtek, így minden versenyző egyenlő eséllyel indult.

A Bajnokságot lulia Scavo női sommelier nyerte óriási szakmai fölénnyel, Románia képviseletében és a verseny győzteseként elnyerte és viselheti a „Közép-Európa Sommelier Bajnoka 2012” címet. A második helyezett Pawel Bialeczki lett Lengyelországból, míg a harmadik helyet Jakub Pribyl szerezte meg a Cseh Köztársaság képviseletében. Az első három helyezett magas szakmai tudását és rátermettségét többéves külföldi éttermi gyakorlattal alapozta meg. Hazánkat Varga Norbert sommelier és Takács Alexandrosz sommelier képviselték.

A díjakat és különdíjakat Iváncsics János, Mosonmagyaróvár alpolgármestere, Káli Ildikó, a Magyar Sommelier Szövetség elnöke, egyben a nemzetközi zsűri elnöke, és a Friss Víz különdíját Leitner László ügyvezető igazgató adta át. A bajnokság ideje alatti kötetlen szakmai megbeszéléseken a résztvevő delegációk vezetői reményüket fejezték ki, hogy a sommelier szakma közép-európai presztizsét növelve ezentúl minden évben, de legalább kétévente megrendezik a profi Közép-Európai Sommelier Bajnokságot, mintegy új hagyományt indítva útjára.

A kétnapos verseny elsődleges célja a közép-európai országok sommelier-jeinek szakmai tapasztalatcseréje, és főként nemzetközi versenyzési rutinjának fejlesztése volt egy rangos bajnokság keretei között.


Egy korty Ázsia reggelire

Egy korty Ázsia reggelire 

Kulturális ízkavalkáddal hódít az új belvárosi brunchozó.
Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.