Se piskóta, se rántott hús

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának „menzaügyi rendelete” a tervek szerint rendet tesz a közétkeztetés frontján - olvastuk a Szeretlek Magyarország portálon.

Mostantól még szigorúbban szabályozzák például, hogy mennyi kalóriát és mennyi cukrot kaphat az, aki a tömegétkeztetésben kénytelen magához venni a napi betevőt.

A rendelet csaknem száműzi az étlapról a cukros dolgokat. Ezentúl péládul nem lehet főételként édességet kiadni. Lőttek a pudingporból pancsolt vaníliasodónak, a tojásporból készült piskótatésztának, de cukros tejben áztatott, túrós zsemlének is. Januártól csak olyan desszertet kaphattok a menzán, ami legalább 1/3 részben tejet vagy gyümölcsöt tartalmaz. De ezt sem ebédre, maximum valamelyik „kisétkezés” részeként.

Leáldozott az ivólé ideje is. Mostantól italként csak ásvány-, vagy ivóvizet és teát szabad kiadni, a cukros üdítő és a nem gyümölcs alapú szörp végleg tilos lesz. Érdekesség, hogy hat éves kor fölött viszont édesítőszerrel is szabad élelmiszert készíteni – állítólag a gyerekek így kevésbé híznak el.

A töltött káposztára és a túrós tésztára a rendelet értelmében nem szabad tejfölt tenni, azt csak ételkészítésnél lehet használni, feltétként tehát nem. 

Jó hír viszont, hogy ezentúl több zöldséget és gyümölcsöt kaphattok a menzán. Azoknak a gyerekeknek, akik naponta háromszor esznek az iskolában, ezentúl két adag gyümölcsöt vagy zöldséget kell kapniuk. Itt nem lehet csalni: a krumpli vagy a rizsköret ugyanis nem számít bele az adagba. 

Hús is többször kerül majd az asztalra: a bölcsődések kivételével minden korosztálynak kell majd húst "állati fehérjét" kapnia valamelyik főétkezés részeként. A legkisebbek pedig minimum egy kisétkezésben kell, hogy ilyesmit kapjanak. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal több menzát is megvizsgált Budapesten és Pest megyében is. A szakemberek megnézték, milyen ételeket kapnak az üzei konyhában étkező gyerekek és felmérték, mennyi kerül a szemétbe a különböző alapanyagokból. A krumplinak például 60%-a a moslékban végzi, szinte holtversenyben a „karottás rizzsel’, ahol ez az arány 56%. A levesek ennél is rosszabbul teljesítenek. Itt 70-80%-ot öntenek ki. 

A jó hír, hogy ezenetúl az ételsorok ritkábban ismétlődnek: legfeljebb tíz naponta ehetjük ugyanazt a menüt a menzán. 

Forrás: NÉBIH / Szeretlek Magyarország


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.