A Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend, mint a rendezvény főszervezője nemcsak a kulturált pálinkafogyasztást népszerűsíti,hanem a pálinka készítés minőségi követelményeinek az átadásában is katalizátorszerepet kíván betölteni a régióban.
Magyarország 8 eredetvédett pálinkájából 3 - a szabolcsi almapálinka, a szatmári szilvapálinka és az újfehértói meggypálinka - is Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéhez kötődik, vagyis kizárólag a legkeletibb magyarországi megye kijelölt területein termelt gyümölcsből, ott cefrézve, lepárolva és palackozva a pálinkákat lehet e nevekkel illetni. Ahhoz, hogy Magyarország ezt a hungarikumot a turisztikai marketing területén is jól tudja használni kulcsfontosságú, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő pálinkák megfeleljenek a vendégforgalom igényeinek. A pálinkaműhely első összejövetele ehhez az egyenletes, jó minőségű ital előállításához kívánt rangos szakmai előadók bevonásával segítséget nyújtani.
Az előadók között volt többek között Vértes Tibor a 2011-ben Magyarország legeredményesebb kereskedelmi főzdéjének, az Agárdi Pálinkafőzdének a tulajdonosa, aki a 2000-es évek elejei kezdetektől a fenti címen elnyeréséig mutatta be a főzdéjének a fejlődését-kitérve már a turisztikai hasznosítás lehetőségére is- mintegy követendő példaként állítva a résztvevőknek. Szintén a pálinkaműhely előadója volt Panyik Gáborné dr. a Corvinus Egyetem docense, aki a minőségi pálinka és párlatkészítés gyakorlati fortélyairól és a hibák lehetséges elkerüléséről osztotta meg elméleti és gyakorlati tapasztalatait a résztvevőkkel.
A rendezvénynek - amelyen a megye kereskedelmi és bér főzdéinek több mint a fele részt vett - a társszervező mátészalkai Szatmári Múzeum adott helyet és a résztvevők egyöntetűen a megyei „Pálinkaműhely” folytatása mellett kötelezték el magukat.