Évszázadok óta elsőként most lehetett kóstolni az őstulok szalámit és az őstulok pörköltet. Az őstulok egy 400 éve kihalt, de tudósok által „újjáélesztett” szarvasmarha-féle, amelyet ma Heck-marhaként ismerhetünk. „Az utolsó ismert példány, valamikor a 17. században pusztult el a mai Lengyelország területén” – mondta el Csiki Sándor, a Food & Wine gasztroblog tulajdonosa. Az őstulok azért is fontos és világszenzáció, mert minden házi szarvasmarha őse, és a hazai szakembereknek sikerült – bocsánat a kifejezésért – csaknem száz százalékosan „visszanemteleníteni” a ma ismert szarvasmarhákat, hogy sok évszázad után újra élvezhessük az őstulok-steaket...
Őstulok-steak ide, őstulok-pörkölt oda, a „Magyar Ízek Vására” iránt egyre nagyobb az érdeklődés. Ezt nem csak a tízezres létszámot meghaladó látogatósereg bizonyítja, hanem az is, hogy immáron 250 és 300 között van a jelentkezők száma, közülük kerül ki az a 120, aki végül bemutathatja kézműves portékáját a Millenároson – tudtuk meg Pap Krisztiántól, a MIKSZ vezérigazgatójától. „Magyarországon prémium kategóriának számít, amit mi képviselünk, külföldön természetes az az élelmiszerfajta, amit kínálunk. Azért kell ilyen vásárokat szerveznünk mert itthon is szüksége van az embereknek erre a fajta gasztronómiára” – tette hozzá Papp Krisztián.
A rendezvényen immáron nem csak alapanyagokat vásárolhatnak a látogatók, de a felállított Gasztropontokon kóstolásra is lesz lehetőség.
És hogy milyen volt az őstulok steak? Ahhoz képet, hogy több száz éve kihalt, jól tartja magát...