Az étteremnyitást beharangozó sajtótájékoztatón részt vett az étteremlánc névadója, egyben séfje, Nobuyuki Matsuhisa, aki a legfontosabbnak azt tartja, hogy a vendégeit mosolyogni lássa. Elmondta, hogy összeállt az étterem ötvenfős gárdája, és véleménye szerint nem fog gondot jelenteni a legfrissebb tengeri alapanyagok beszerzése.
Rogán Antal, ötödik kerületi polgármester köszöntőjében reményét fejezte ki, hogy lesznek olyan turisták, akik csak a Belváros új főutcáját ékesítő étterem miatt utaznak majd Budapestre.
Andy Vajna szerint egyébként az összes hollywwodi sztár imád Nobu éttermeibe járni a finom, egészséges és kreatív konyha miatt. Vajna szerint az étterem nem lesz se drága, se olcsó, minden pénztárca számára kínálnak valamit.
A 260 m2-es alapterületű étterem falát kézi festésű, háromdimenziós hatású selyemtapéta borítja, a bárban pácolt kőrislap könyöklőn merenghetnek el az élet nagy kérdésein a vendégek. A szusibár és az étterem padlóját sötétszürke palával borítják. A bár/lounge 56 ülőhelyes, az étterem 66 személyes lesz, és helyet kap az utóbbiban egy 7 üléses szusibár. A különteremben akár 16 személy is elfér.
A Nobu-birodalom története
Nobuyuki Matsuhisa – ismertebb nevén „Nobu” – a Nobu és Matsuhisa éttermek séf- tulajdonosa Saitamában, Japánban született egy fakereskedő fiaként. Mindössze hét éves volt, amikor apja közlekedési balesetben meghalt. Nobu elköteleződése a szakma iránt akkor kezdődött, amikor az idősebb bátyja először elvitte egy sushi bárba. A középiskola befejezése után Nobu talált egy munkát a tokiói Matsuei sushi étteremben. Huszonnégy éves korában elfogadva az egyik törzsvendége kínálta lehetőséget a perui Limába költözött, hogy éttermet nyisson. Peru hatása Nobura óriási volt, hiszen itt kezdte el bevinni a perui ízeket a saját ételeibe, amely végül meghatározta az egyedi stílusát. Egy Buenos Aires-i rövid kitérő után Nobu lehetőséget kapott egy alaszkai étterem megnyitására. Az étterem azonban nem sokkal a megnyitás után leégett. Pénztelenül, a tönkrement alaszkai üzletet terhelő adóságokkal érkezett Los Angelesbe egy barát tanácsára. Egy sushi bárban kezdett el dolgozni. Kilenc évvel később, 1987-ben megnyitotta saját éttermét Beverly Hills-ben, Matsuhisa néven. A Matsuhisa azonnal sikeres lett és mágnesként vonzotta az ételek szerelmeseit és a sztárvendégeket is. Nobu ekkor barátkozott össze és kezdett hamarosan üzleti kapcsolatba Robert De Niróval. A színész győzte meg a séfet arról, hogy 1994-ben nyissák meg a Nobu nevű éttermet New York-ban Drew Nieporent étteremtulajdonossal. A Matsuhisához hasonlóan, a Nobu is hatalmas siker lett.
Nobu éttermei rengeteg díjat kaptak kezdve a Matsuhiával, amit a világ 10 legjobb étterme közé választott a New York Times (1993). A Nobu megnyerte a legjobb új étterem díjat a James Beard Alapítványtól (1995) és a három csillagot Ruth Reichltől, a New York Times kritikusától (1995). A Nobu Next Door is kapott három csillagot Ruth Reichltől (1998). A Nobu London elnyerte a Michelin-csillagot (1997). A Nobu Fifty Seven három csillagot kapott Frank Brunitől, a New York Times kritikusától (2005). A Nobu Berkeley St. is kiérdemelte a Michelin-csillagot (2005), a Matsuhisa Beverly Hillsszel és a Nobu Las Vegasszal együtt (2007).
Nobunak 25 étterme van a világ 21 különböző városában mind az 5 kontinensen. A legújabb nyitások a Nobu Cape Town, a Nobu Moscow és a Nobu Mexico City 2009-ben. Nobu a Crystal Cruises tanácsadója, és öt szakácskönyv szerzője. (fotó: Greg Gorman, Eiichi Takahashi)