A túl zsíros, édes vagy sós termékekre, konkrétan az édesített üdítőkre, néhány cukorféleségre és kalóriadús ételre kiterjedő adótípus régiónkban sem ismeretlen. (A képhez hozzátartozik, hogy többnyire éppen a hamburgereket nem sújtja ez a típusú sarc.)
Az egészségtelen ételek fogyasztóit, akik az átlagosnál jobban megterhelik az egészségbiztosítás rendszerét, közgazdasági szempontból kétféleképpen lehet mérsékletre inteni − állapítja meg az IFP tanulmánya. Az egyik, hogy a fogyasztói szokásokat figyelembe veszik az egészségbiztosítás nagyságának megállapításakor, ám ez elég nehéz. A másik, hogy az egészségtelennek minősített ételekre külön jövedéki adót vetnek ki − ahogy ezt tették már az Egyesült Államokban és néhány skandináv országban is.
Az IFP tüzetesen megvizsgálta a magyar neta, egykori „leánykori nevén” hamburgeradó működését, amelytől azt várják, hogy éves szinten mintegy 30 milliárd forint (mintegy 110 millió euró) bevételt eredményez. Az intézet javaslatából az nem derült ki, hogy Szlovákiában mekkora bevétellel számolnak. (forrás: napi.hu)