Tisztújítás a Turisztikai Tanácsadók Szövetségénél

Új tisztségviselőket választott április 29-i kögyűlésén a Turisztikai Tanácsadók Szövetsége (TUTSZ). Első ízben van női elnöke a szervezetnek dr. Jandala Csilla személyében.

A TUTSZ 2014. április 29-i közgyűlésén új elnökséget választott. A testületben kandidátusi tudományos fokozatú – és első ízben női - tisztségviselő (Dr Jandala Csilla), továbbá a tagság igényének megfelelően tanácsadói gyakorlati tapasztalatú - CMC (certified management consultant) - diplomás-szakember (Gomola Marius) is bekerült. Az eddigi titkár Bocsák László újbóli beválasztásával teljes elnökség erős szakmai hátterét adja a dinamizálásnak. A közgyűlés határozatban méltatta az eddig elnöki funkciót betöltő Dr. Puczkó László elnöki tevékenységének érdemeit, az eddigi alelnököt, Brachna Jánost a frissen alakított Termékfejlesztési Munkacsoport vezetésével bízta meg. Az új elnökség dr. Karsai Árpádot kérte fel a TUTSZ marketing tevékenységének ellátásával. A TUTSZ Elnöksége tagjaik közül 2 évre elnöknek Dr. Jandala Csillát választotta meg, alelnök Gomola Márius lett - tájékoztatta lapunkat a TUTSZ. 

Dr. Jandala Csilla a közgazdaságtudomány kandidátusa. 2012. júniustól az Edutus Főiskola megbízott rektora, tudományos és nemzetközi rektor-helyettese, a Turizmus Tanszék vezetője, főiskolai tanár. Korábban a Harsányi János Főiskola rektora, tanára, előtte a Veszprémi Egyetem Turizmus Tanszékének vezetője, az idegenforgalom és szálloda szak szakvezetője, egyetemi docens 1996-1997. között a Magyar Turizmus Rt. Kutatási és fejlesztési igazgatója. Több hazai és nemzetközi szakmai elismerés birtokosa.

Érdeklődési és kutatási területei: a turizmus makro- és mikroökonómiai összefüggései, a turizmus társadalmi, gazdasági alapjai, marketing: kereslet- és image-kutatás, integrált turizmus tervezés, fenntartható turizmus fejlesztés – Ökoturizmus, örökségturizmus, regionális turizmus fejlesztés, rurális turizmus turisztikai termékfejlesztés, közlekedés és turizmus összefüggései, fogyatékosok integrálása a turizmusba, turizmus oktatás, elmélet és gyakorlat összefüggései.

Gomola Marius alelnök a Horwath HTL turisztikai tanácsadó cég ügyvezetője. 1988-ban végezte el a torontói Ryerson University “School of Business in Hotel and Tourism Management” szakát. Szállodai vezetői gyakorlatát jelentős kanadai hotelláncoknál szerezte. 1992-ben csatlakozott a Horwath Consulting Hungary csapatához, amelynek 1995-ben partnere 2004-ben ügyvezető parnere lett. Közben speciális kurzusokat (ingatlanközvetítés, ingatlanüzemeltetés, átvilágítás) végzett el Európában és az Egyesült Államokban, 1996-ban pedig vezetői tanácsadói diplomát (Certified Management Consultant, CMC) szerzett. 1998-ban a kanadai KPMG LLP Corporate Finance – Hospitality, Leisure &Tourism részlegének a szállodaipari tevékenységéért felelős igazgatója lett. 2001-ben megalapította a torontói székhelyű, projektfejlesztésre specializált Hospitality Investment Advisory szervezetet, majd 2003-ban – a Horwath Consulting Hungary-val együttműködve –a Horwath Hotel &Leisure Project Development-et. Pályafutása során több mint 500 projektben vett részt a világ négy kontinensén. Szakterületei az átvilágítás, az akvizíciós és értékesítési stratégiák, az egyedi és portfolio-értékelések. Szintén nagy tapasztalattal rendelkezik a fejlesztési koncepciók kidolgozásában, a városi és üdülőingatlanok “best use” elemzéseinek elkészítésében. Marius Gomola számos úttörő projektet hozott tető alá a közép-kelet európai régióban. Eddigi ügyfelei közé tartozik többek között a Four Seasons Hotels &Resorts, a Fairmont Hotels &Resorts, a Hyatt International, Jumeirah Hotels & Resorts, az American General Hospitality/Interstate, a Rezidor SAS, a Corinthia Hotels International, a Marriott Hotels &Resorts, a Movenpick Hotels &Resorts, a Hard Rock Hotels, a Hilton International, a Ramada International, a Nomura, az EBRD, a Business Development Bank of Canada Buddha-Bar Hotels, TriGranit, OPIN és a Daewoo Corporation, számos közép-kelet európai és orosz bank, hazai és nemzetközi szállodaipari fejlesztő cégek.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.