Tíz éves az Agárdi Pálinkafőzde

Rendhagyó helyszínen, a Gellért-hegy tetején ünnepelte tizedik születésnapját az Agárdi Pálinkafőzde, ezzel is utalva az évforduló mottójára: 10 éve a csúcson.

Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde egyik tulajdonosa (és egyben főzőmestere) személyes hangvételű összefoglalójában elmondta, hogy két évtizeddel ezelőtt kifejezetten nem kedvelte a pálinkát és talán szokatlan módon Ausztriában fedezte fel a tiszta párlatok értékeit, ott tanulta meg a mesterséget.
2002-ben sokan kételkedtek benne, érdemes-e ekkora tőkét fektetni a kereskedelmi pálinkafőzésbe, és hosszú volt az út, amíg igazolódott az elképzelés. Akkoriban csak 21 kereskedelmi főzde üzemelt Magyarországon, mára ezek száma száz körül mozog.
Hosszú volt az út, amíg az agárdi üzem létesítése elleni tiltakozó aláírásgyűjtéstől elértek a „Gárdony Városáért Érdemrend”-ig, és hosszú volt az út, az indulás évében elkészített 5000 palacktól a jelenlegi éves 100 ezres termelésig.
A megtett út pedig hazai és nemzetközi sikerekkel van kikövezve, 148 hazai és 90 külföldi díj szerepel az Aranykönyvben, köztük többek között az „Év Pálinkája”, az „Év Főzdéje”, a „Nemzetgyőztes” és az „Év Főzőmestere” elismerések.
Napjainkban éves szinten 450-600 ezer kiló válogatott gyümölcsöt dolgoznak fel az Agrádi Pálinkafőzdében.
„Ez az a mennyiség – mondta Vértes Tibor –, amely még kontrollálható, ennél még tudjuk minden egyes palackról, hogy mi van benne.”

 

Vértes Tibor. A kilátások szépek. (foto: Kolbe Gábor)

Bár a kereskedelmi forgalomba kerülő mennyiség tekintetében még lát némi fejlődési lehetőséget – bár ennek korlátot szab, hogy továbbra sem kívánnak eltérni a manufakturális előállítás módszerétől -, a közeli jövőben a termékfejlesztés, és a még jobb minőség elérése, az exportlehetőségek felkutatása a feladat az Agárdi Pálinkafőzde előtt.
A tizedik, jubileumi esztendőben 10 új termékkel jelentkezik a cég a piacon, melyek közül a sajtótájékoztatón elsőként hármat mutattak be: az Agárdi Érlelt Szomolyai cseresznyepálinkát, az Agárdi Miraculum cseresznyepálinkát és az Agárdi Érlelt Kadarka törkölypálinkát.
Vértes Tibor elmondta, hogy az első évjáratokból maguknak sem maradt egy-egy palacknyi a piacra dobott termékekből, ezért az Agárdi Pálinkafőzde meghirdette azt a csereakciót, amelyben március végéig (vagy évjáratonként és ízenként 6 darabig) várják a 2002-2010 között palackozott Agárdi gyümölcspálinkák felajánlását, amiért cserébe annyi palack 2011-es évjáratút adnak, ahány éves a felajánlott pálinka.

Ha az Agárdi Pálinkafőzde mottójának – 10 éve a csúcson – megfelelően a Gellért-hegyen ünnepelt, akkor viszontlátásra 10 év múlva – talán a János-hegyi kilátóban!


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.