A csülökfőző versenyre az ország más tájairól neveztek be csapatok, érkeztek versenyzők Erdélyből és más határon túli területekről. A versenyen 128 bográcsban főtt a pörkölt vasárnap délelőtt - mondta el a rendezvény főszervezője és házigazdája, Bora Imre az MTI-nek.
A versenyen részt vett Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, a fesztivál fővédnöke, aki emlékeztetett arra, hogy a hungarikumokról szóló szakmai kiállítást és vásárt 2001 óta rendezik meg Békéscsabán. A gasztronómiai hagyományokra épülő mezőgazdasági termelés és élelmiszeripar felkarolása és népszerűsítése a települések számára nyújt alternatívát megélhetést és munkát - mondta Domokos László az MTI-nek. Az ÁSZ elnöke példaértékűnek nevezte a békéscsabai fesztiválon megnyilvánuló szakmai és civil összefogást. A rendezvény a versenyen részt vevő emberek munkájáról és az előállított termékek megbecsüléséről szól - tette hozzá.
A csülökfőző versenyen a zsűri elnöke Budai Gyula volt, a szakmai elnök Prohászka Béla mesterszakács, olimpiai bajnok. A tagok között számos elismert hazai és nemzetközi gasztronómiai szakember mellett részt vett a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgató-helyettese, Gazsó L. Ferenc.
A fesztivál kiemelt médiatámogatója 2013-ben az MTVA lett, a fesztiválon vendégként vett részt Böröcz István, a cég vezérigazgatója, aki az MTI-nek a békéscsabai fesztiválról elmondta: nagy figyelmet érdemlő fórum, amely a hazai agrárgazdaságról, a magyar földről, a helyi kötődésekről és a tájegység tradicionális ízeiről szól. Hozzátette: a rendezvény tartalmának és mondanivalójának országos közvetítése a közmédia számára küldetést jelent és kötelezettséget. A fesztivál négy napja a szórakozás és a kikapcsolódás mellett Békés megye megtartó erejéről és jövőjéről is fontos üzenetet küld számunkra. Professzionális fesztiválról van szó, amely nagyon sok szolgáltatást foglal keretbe - hangsúlyozta.
A békéscsabai csülökpörkölt hungarikummá nyilvánítását kezdeményezik a fesztivál szervezői és a helyi gasztronómiai szakemberek, hasonlóan a karcagi birka pörkölthöz. Az ötletről Budai Gyula úgy vélekedett: a fesztivál kinőtte magát, már hagyománya van, ahol a békéscsabai csülökpörköltet megyei sertésből és csak csülökhúsból főzik, egyéb húsrészeket nem tartalmaz. A békéscsabai csülökfőző verseny hasonló szintre jutott, mint más gasztronómiai fesztiválok jellegzetes termékei. Ezt a nevet Békéscsabának meg kellene őriznie, le kellene védetnie, hogy el tudja foglalni méltó helyét a hungarikum termékek között - mondta.
Forrás: MTI