A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség negyedik alkalommal lesz házigazdája a WACS (világszövetség) által 8 éve életre hívott melegkonyhás világverseny közép-európai döntőjének. A WACS 7 kontinentális régiójának megfelelően, a kétévente megrendezésre kerülő eseményen idén Budapest neve olyan rendező helyszínek mellett kerül felsorolásra, mint Perth, Hong Kong, Göteborg, Milano, Las Vegas és Namibia.A verseny fővédnökei:a Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkársága és Tarlós István, Budapest Főpolgármestere.
A versenyekre a belépés díjtalan, az alábbi e-ticketek kinyomtatásával:
e-ticket iskoláknak, tanulóknak (minden egyes tanulónak nyomtatni kell!),
A versenymunka, azaz a menü összeállításakor ezúttal a világszövetség központilag
határozta meg a fogásonkénti fő alapanyagokat, melyet kötelezően fel kellett használniuk a
versenyzőknek. Minden szakács versenyzőnek 3 óra áll rendelkezésre, hogy elkészítse a 3 fogásos menüjét (előétel-főétel-desszert), amelyet egymást követő 5 perces időeltolásokkal tálalnak a zsűrinek.
A cukrászok esetében a feladat annak jellegéből adódóan teljesen más, hiszen a kötelezően előírt Valrhona csokoládé (gateaux) alapú torta mellé még egy legalább 60 cm magas artisztikai színvonalú díszmunkát is le kell tenniük, ehhez pedig 8 óra áll rendelkezésükre.
A cél mindenkinek ugyanaz, a továbbjutás a kétévente megrendezésre kerülő
szuperdöntőbe, melynek házigazdája ezúttal a világkongresszus helyszínét is adó
Norvégia – Stavanger vársosa lesz. A tét igen nagy. Minden kontinentális viadalról csak egy juthat tovább, hogy képviselhesse országát és régióját.
A Global Chefs Challange verseny Ausztria, Csehország, Hollandia, Lengyelország, Luxemburg, Magyarország, Románia és Svájc egyik élvonabeli séfje vesz részt, a magyar színeket Szabó László, a Sodexo szakmai séfje képviseli, aki a Magyar Nemzeti Szakács és Cukrász Válogatott többszörös tagja, több szakácsolimpián és világbajnokságon ért el rangos helyezéseket, a 2012-es Bucuse d'Or Selection Hungary második helyezettje volt.
A felnőtt séfekkel együtt rendezik a juniorok versenyét (Hans Buschkens Young Chefs Challenge) Ausztria, Csehország, Lengyelország, Luxemburg, Németország és Románia tehetségének részvételével.
A WACS versennyel egyidőben kerül sor a Culinary Expo Országos Gasztronómiai Magyar Bajnokságra is, úgy az iskolák és tanulóik, mint a felnőttek számára..
A versenyek hérfői sajtótájékoztatóján Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke aláírta a 2014-es esztendőre szóló támogatói szerződést (gyémánt fokozatú együttműködés) a Mirbesz Kft-vel, valamint egy jövőbeli együttműködési nyilatkozatot a Gastro&Hotel Kft-vel, amely több, mint 20 millió forint értékben biztosítja a konyhagép hátteret a versenyekhez.
A verseny programja:
Október 1. (kedd)
8:00 WACS junior résztvevők megkezdik a versenyt (délelőtti csoport)
8:00 WACS cukrász résztvevők megkezdik a versenyt
7:00-10:00 Magyar Bajnokság (iskolák és tanulók) versenyzői felrakják munkáikat
10:00 megnyílik a kiállítás
10:00 hivatalos megnyitó (Magyar Bajnokság és WACS)
Megnyitja – Tóth Katalin Helyettes-Államtitkár Asszony –
Vidékfejlesztési Minisztérium
11:00-11:55 WACS délelőtti junior csoportjának tálalása
12:00 Mirbest sajtótájékoztató
13:00-14:00 előadások, bemutatók (Dilmah, Valrhona, WorldSkills 2013 beszámoló)
13:00 WACS junior résztvevők megkezdik a versenyt (délutáni csoport)
14:00 WACS cukrász résztvevők kirakják a csokoládé (gateaux) tortájukat
15:00 WACS cukrász résztvevők tányérdesszertjének tálalása
16:00-16:55 WACS délutáni junior csoportjának tálalása
17:00 Culinary Expo (iskolák és tanulók) eredményhirdetése
17:30 WACS cukrász résztvevők díszmunkájának bemutatása
18:30 kiállítás vége
Október 2. (szerda)
8:00 WACS felnőtt résztvevők megkezdik a versenyt (délelőtti csoport)
7:00-10:00 Magyar Bajnokság (felnőtt) versenyzői felrakják munkáikat
10:00 megnyílik a kiállítás
11:00-11:55 WACS délelőtti csoportjának tálalása
13:00-14:00 előadások, bemutatók (Dilmah, Valrhona, WorldSkills 2013 beszámoló)
13:00 WACS résztvevők megkezdik a versenyt (délutáni csoport)
16:00-16:55 WACS délutáni csoportjának tálalása
17:00 Culinary Expo eredményhirdetése
18:00 WACS eredményhirdetés (junior, felnőtt és cukrász)
18:30 kiállítás vége
A verseny első napján rendezik a sajtótájékoztató a Mirbest Ifjúsági Szakácsolimpiáról, amely 2013.október 28-30. között kerül megrendezésre Kecskeméten, a 4 évente
induló erfurti szakács és cukrász Olimpia (Culinary Olympics) mintájára, fiatalokra szabva.