Történelmi élménypark épül Sümegen

A Közép-dunántúli régió első történelmi élményparkját építik fel uniós támogatással Sümegen - jelentették be a projekt sajtótájékoztatóján szerdán.

A középkori hadigépeket, történelmi játszóparkot és támadó török ostromtábort is magában foglaló létesítmény közel 100 millió forintos beruházásához a Kapitány-Holding Kft. 50 százalékos, 46 millió forintos támogatást nyert az Új Széchenyi Terv turisztikai szolgáltatások fejlesztésére kiírt pályázatán - mondta Temesvári Balázs, a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a kis- és középvállalkozások számára megnyílt új pályázat keretében Veszprém megye 15 turisztikai szolgáltatója összesen több mint 500 millió forint támogatáshoz jutott.

Jövő év júniusáig a sümegi vár tövében - annak szerves részeként - hadigépkiállítás, történelmi játszótér, török ostromtábor és egy ajándéküzletet magában foglaló látogatóközpont épül fel - ismertette a projektet Nelhübel Zoltán, a kivitelező cég képviselője. Tájékoztatása szerint az új létesítményben bemutatják azokat a 15. századi gépeket, amelyekkel egykor a középkori várakat ostromolták. Így Sümegen felépítenek három különböző fajtájú kőhajítógépet, egy ostromtornyot - amellyel a támadók feljutottak a várfalra -, és a tűzfegyverek közül is bemutatnak nyolc különböző méretű ágyúcsövet tüzérségi állásokban.

Nelhübel hangsúlyozta, hogy mindegyik haditechnikai eszköz működőképes állapotban tekinthető majd meg Sümegen, így alkalmas lesz igazi "lőporfüstszagú csatajelenetek" oktatási célú bemutatására is. A támadó török ostromtábor több mint tíz berendezett török vezérsátrat, tiszti sátrat és katonai sátrakat jelenít meg az érdeklődőknek. A történelmi játszóparkban 4-12 éves gyermekeknek alakítanak ki az uniós előírásoknak megfelelő korhű játékokat, mászókákat.

A város idegenforgalmának növekedéséhez is hozzájárul a sümegi létesítmény, amelyben a látogatók eddig csak a történelemkönyvekből, vagy régi filmekből ismert középkori eszközökkel ismerkedhetnek majd meg - mondta Lasztovicza Jenő, a Veszprém megyei közgyűlés elnöke. Hangsúlyozta, hogy a projekt új munkahelyeket teremt. Rátosi Ferenc, Sümeg polgármestere arról beszélt, hogy a város legnagyobb idegenforgalmi attrakciója a vár és környéke, s az új beruházás a Veszprém megyei kisváros bel- és külföldi hírnevét is öregbíti.

Forrás: MTI


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.