Törvényhozás: fellélegezhetnek a vendéglátósok

Beruházási költségeik akár 25-30 százalékát is megspórolhatják a vendéglátósok az új szabályozás révén. Munkatársunktól

Az új rendeleti szabályozást pedig kedden ismertette a sajtóval Budapesten Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár valamint Szatmáry Kristóf belgazdaságért felelős államtitkár.

Az új vendéglátóipari rendelet az európai minumum figyelembevétele mellett semmivel se ró több terhet a hazai vendéglátósokra, mint amennyit nyugat-európai versenytársaiknak kötelezően el kell elviselniük - mondta el Szatmáry Kristóf hozzátéve magyarázatképpen, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium eltökélt a vendéglátósok helyzetének egyszerűsítése, terheik csökkentése mellett.

Az új rendelettel

az ágazat eddigi - Kardeván megfogalmazása szerint - káoszos, három különböző rendelet által szabályozott helyzete rendeződik. Néhány főbb pontot kiemelve az államtitkárok megemlítették, hogy egybek mellett megszűnik a fagylaltkönyv, kistermelőtől is átvehető nyers tej, enyhül az ételminta tárolását érintő szabályozás. Lehetőség nyílik a kétfázisú mosogatás elkerülésére is, azonos hőmérsékleten tárolandó, de különböző élelmiszerek tárolhatóak lesznek ugyanabban a hűtőszekrényben. Utóbbiak akár 25-30%-kal csökkenthetik a vállalkozók beruházási költségeit - tette hozzá Szatmáry. További újdonság, hogy a vendéglátó a kistermelői rendeletben foglaltakhoz hasonlóan 40 kilométeres körzetben továbbértékesítheti kiskereskedők számára az általa előállított terméket. Szintén módosulnak a vadászati termékek vendéglátó-ipari felhasználásra vonatkozó szabályok

Neuralgikus pontnak nevezve a HACCP rendszert Kardeván kifejtette: mivel az aránytalanul nagy terhet rótt a vendéglátókra, ezt követően csak annyi pontot kell a vállalkozónak teljesítenie, amennyit valóban képes. Mindenki maga ennek mértékét amellett, hogy a HACCP eddig érvényes pontjai továbbra  is maradnak, aki kívánja, eszerint is eljárhat - tette hozzá.

A bírságolás országrészenkénti eltérőségét firtató újságírói kérdésre reagálva Kardeván Endre tájékoztatott, a birságolás törvényi szabályozása objektív és egyértelmű, de cél, hogy országon belül teljesen egységes legyen.

Az előírások rugalmasabbá válása nem jelenti, hogy ezentúl hasmenéssel távozunk a ízletes falatok után; a rendelet továbbra is garantálja a fogyasztók egészségét és biztonságos élelmiszerhez való jogát - tudtuk meg.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.