A Magyar Gasztronómiai Egyesület egyéves időtartamú, intenzív szakácsképzést indít 2013 szeptemberétől, közölte az Egyesület. Az elméleti oktatás alapja A hivatásos szakács (La cuisine professionnelle) c. francia tankönyv, a The Professional Chef (az amerikai CIA hivatalos tankönyve), a Bűvös Szakács és a készülő Új magyar konyha anyaga.
Minden eredményesen vizsgázó a tanév végén oklevelet kap a Magyar Gasztronómiai Egyesület és azon vezető étterem igazolásával, ahol a szakmai gyakorlatot végezte. Az oktatás nyolcas csoportokban zajlik, kéthetes forgóban, az alábbi rendszer szerint. Egy hétig mindig a budapesti Hegedűs Gyula utca 56. sz. a helyszín, ezen belül heti 2 nap a tankonyhai gyakorlat, 2 nap az elmélet.
Az elméleti kurzusokat a Magyar Gasztronómiai Egyesület oktatói tartják – Molnár B. Tamás, Várvizi Péter, Vomberg Frigyes irányításával.
Minden második héten a résztvevők az ország vezető éttermeiben dolgoznak. Az MGE biztosítja a legjobbaknak, hogy a Gault&Millau étteremkalauzban szakácssapkát vagy magas pontszámot kiérdemelt konyhákra kerüljenek, ahol a kor követelményeinek megfelelő éttermi gyakorlatot sajátíthatnak el.
A havi tandíj előreláthatóan 40 000 Ft lesz. Cél, hogy a minden második héten zajló szakmai gyakorlaton lehetőleg mindenki meg tudja keresni a tandíját. A tandíj pontos összege a jelentkezők számától is függ.
Elvárt az érettségi, alapfeltétel az eltökéltség. Olyanok jelentkezését várják, akik eldöntötték, hogy szakácsok akarnak lenni. Az első évben mintegy 30 tanulót fogadnak.