Újra élőben - Banksy kiállítás 14 év után

A Modern Művészeti Galériában látható Cut and Run című tárlat anyagát a világhírű graffitiművész elmúlt 25 évben született alkotásaiból válogatták. Számos híres munkája, köztük az először 2004-ben a brightoni Prince Albert kocsma falán feltűnt Kissing Coopers is látható majd a kiállításon, ugyanis a művész az eredeti sablonok felhasználásával új példányokat készített belőlük.

Banksy korábban a Dismaland nevű ideiglenes művészeti projektet szervezte egy somerseti üdülőhelyen, a 2015-ben lezárult projekt több mint 50 alkotó, köztük Damien Hirst, Jenny Holzer és Jimmy Cauty együttműködése volt.

A most nyílt kiállítás célja, hogy feltárja az alkotások elkészültének teljes folyamatát: eredeti vázlatok is láthatók, valamint a sablonok is, amelyek új életre kelnek. Az erről szóló döntést valószínűleg nem könnyen hozta meg a művész, egy titokzatos, ám annál önironikusabb nyilatkozatban ugyanis kifejtette, hogy éveken át gondosan rejtegette ezeket a sablonokat arra az eshetőségre, hogy rongálás esetén bizonyítékokként szolgáljanak - írja az Euronews.com.

"Úgy tűnik, mindez már a múlté, ezért most kiállítom őket egy galériában, mint műalkotásokat. Nem tudom, melyik számít nagyobb bűncselekménynek" - fogalmazott Banksy, aki 2003 óta nem adott személyes interjút és valódi személyazonosságát soha nem is fedte fel - úgy tartják, hogy az ötvenes éveiben járhat és Bristol környékéről származik.

A nagyszabású tárlaton egy magyarázó makett is látható, amely alapján megérthetjük, hogyan sikerült Banksynek 2018-ban a londoni Sotheby's aukcióján félig felaprítania Girl With Balloon című képét.

A Cut and Runnak nem véletlenül a glasgow-i Gallery of Modern Art ad otthont. A helyszínre érkezőket üdvözlő táblán Banksy magyarázata olvasható. Eszerint azért hozta pont oda a kiállítást, mert a "kedvenc, egyesült királyságbeli műalkotása éppen ott található." 

"Ha valaki nem tudná - a múzeum előtt álló szobornak az elmúlt 40 évben folyamatosan útjavítást jelző plasztikkúp volt a fején. A városi tanács és a rendőrség minden erőfeszítése ellenére, valahányszor eltávolítják az egyiket, mindig egy újabb kerül a helyére." A művész arra az 1844-ben készült szoborra utal, amely Wellington első hercegét ábrázolja lovon ülve, és amelynek évtizedek óta valóban kitartóan pakolnak ún. terelőkúpokat a fejére. A Lonely Planet című útikönyv egyszer fel is vette a világ 10 legbizarrabb műemlékének listájára. Nos, úgy tűnik, ez a kúp-ügy hozta vissza Banksyt Glasgow-ba.

A Cut and Run augusztus 28-ig tart nyitva, hétvégéken egész éjjel. A tervek szerint a tárlat később nemzetközi turnéra indul.

 

Forrás: Euronews


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.