Űrtechnikát vetnének be a hamisított olívaolaj ellen

A Mars légköri vizsgálatára kifejlesztett technológiának a Földön való hasznosításán dolgozik a Rutherford Appleton Laboratory (RAL). A szakemberek szerint a gázok összetételét elemző eljárás ugyanis alkalmas lehet egyes hamisított élelmiszerek, különösen a hamisított olívaolaj kimutatására.

A Rutherford Appleton Laboratory (RAL) kutatói az elmúlt évtizedben egy szuperpontos lézertechnológiát fejlesztettek ki a Mars légkörének vizsgálatára. Bár az izotópos radiométer Földön kívüli tesztelésére még nem kerülhetett sor, a szakértők már elkezdték az eljárás köznapi hasznosíthatósága érdekében történő fejlesztéseket, amelynek során felfedezték, hogy a lézer ígéretes eszköz lehet a hamisított élelmiszerek kiszűrésére.

A Bloomberrg Businessweek beszámolója szerint a laboratóriumi tesztek során olívaolajból vett minták segítségével értékelték a technológiát. A teszteljárás során a mintákat a készülék lézersugarai elégetik, és az így keletkező gáz összetételét elemezve szolgáltat adatot arra vonatkozóan, a vizsgált anyag összetétele egyezik-e az eredeti termékével. A RAL lézer spektroszkópos kutatórészlegét vezető Dr. Damien Weidmann szerint a laborvizsgálatok során megállapították, hogy a technológia hamisított olívaolaj, méz és csokoládé azonosítására is ideális.

Weidmann szerint a labor kereskedelmi partnereket keres, hogy megkezdhessék egy kisebb méretű, a terepmunka során is használható készülék kifejlesztését. A RAL a jelenlegi munkafázisban elsősorban az olívaolaj-termelők és terjesztők képviselőire számít, mivel ezt az iparágat súlyosan érinti a hamisítás.

Becslések szerint az olívaolaj kereskedelme évente 15 milliárd dollárt kitevő forgalmat termel, és bár nem tudni pontosan, hogy az extra szűzként vagy 100 százalékos olívaolaj tartalmúként eladott termékek hány százaléka hamisítvány, egyes korábbi kutatások azt sejtetik, az összeg jelentős részét a nem valódi termékek értékesítése adja. A University of California kutatása 2010-es felmérése például az elemzett minták 69 százaléka esetében azt találta, hogy azok nem felelnek meg a nemzetközi minőségi követelményeknek , a U.S. Pharmacopeial Convention idei éves összeállításában pedig a legtöbbet hamisított terméknek minősítette az olívaolajat.

Az iparágat nemzetközi szinten képviselő International Olive Council (IOC) egyébként nyitott a tudományos együttműködésre. A szervezet június közepére hirdetett konferenciáján tudósok meghívásával kíván új technológiákat és innovatív megoldásokat találni a hamisítás problémájára.

Forrás: HENT


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.