Meg persze előadóinkkal, akik közül elsőként Kupa Mihály (expénzügyminiszter, pénzügyi szakértő) érkezik, aki már az első pillanatban örömmel fedezi fel, hogy illatozó, finom kávék kínálata várja (állandó partnerünk, a Progast jóvoltából), és az érpataki Zsindelyes Kereskedőház bőséges toppárlatszortimentjét is végigböngészi Krotki Gábor, a cég budapesti régiójának kereskedelmi képviselője társaságában.
A ház nevében régi kedves „klubtagunk”, Erdős Gábor igazgató köszönti a szép számban egybegyűlteket, és kiderül, e napon sok szó esik még az egyik legtehetősebb és legbefolyásosabb európai államról, Svájcról.
Első előadóként Molnár Tamás lép a pulpitusra (ügyvezető igazgató, Six Payment magyarországi képviselete). Cége egy svájci központú, bankfüggetlen infrastruktúra-szolgáltató vállalat, és a magyarországi képviselet vezetőjeként elmondja, hogy
hazánkban egy felnőttkorú lakos átlagosan két-három bankkártyával rendelkezik,ami messze elmarad az európai átlagtól.
A Magyarországon forgalomban lévő bankkártyák 95 százaléka folyószámlához tartozik, vagyis betéti kártya. A forgalmi mérleg szerint az európai középmezőnyhöz tartozunk évi 11 százalékos növekedéssel. A cégvezető kiemeli a Six Payment Services Dynamic Currency Conversion szolgáltatását, amely árfolyam-választási lehetőséget kínál fel partnereinek.
A pénzügyi vonalnál maradva Kupa Mihály következik. Bizakodásra adhat okot a kedvező nemzetközi (elsősorban német nyelvterületű országok) helyzete, valamint hazánk bővülő piaci kapcsolatai. További pozitívum a kormány antiinflációs politikája, a kamatlenyomás, valamint az európai uniós pénzek hazánkba áramlása.
A hazai turizmust és vendéglátást elemezve elhangzik, hogy a hazai GDP-nek közvetlenül 5,8, közvetve 8,8 százalékát adja a turisztikai iparág. Szintén örömteli, hogy a belföldi turizmus 12, míg a beutaztatóturizmus 18 százalékkal emelkedett 2013-ban.
A pozitív mérleg ellenére a vendéglátók reálértékben nem érzik a jelentős növekedést, hiszen kénytelenek 2007-es árakon dolgozni.
Az ismert pénzügyi szakember összefogásra szólítja fel a turisztikai szakmát, elsősorban az áfacsökkentés ügyében, valamint a hosszú távú stratégia kidolgozásában. De előadását összegezve elmondhatjuk: Kupa szerint a következő, a 2014. évi esztendő minden bizonnyal kedvezőbb lesz a most a hátunk mögött maradónál.
Szakmai programunk második felében könnyedebb témák következnek. Neményi András (ügyvezető-tulajdonos, Coninvest Kft.) látványos prezentáció keretében mutatja be
a multifunkcionális mobil konyhát, a konyhai megoldások egyik legmodernebb, professzionális képviselőjét.
A mobil konyha alkalmazásával nem csupán gyorsan, hanem egyben helytakarékosan lehet főzni, ami megoldás lehet olyan kisebb hotelek esetében, amelyeknek egyik képviselője például a Hotel Budapest Casati is, amely évzáró rendezvényünk helyszíne.
Nagyné Miske Margit (ügyvezető, Naturtex Kft.) előadásának témája a magas minőségű szállodai párna-, paplan- és matracválaszték szegedi cégük esetében. Vagyis azok a szállodai szobai kellékek, amelyek szinte a legfontosabbak a vendégek számára. Ugyanis
sokan elfelejtik, miért is megy valójában a vendég hotelbe: mert ott szeretné álomra hajtani a fejét.
A jó párna, paplan esetében nem mindegy, milyen benne a töltet (a toll ma nemzetközi szinten is az egyik legjobb megoldás), a magasság és nem utolsósorban a moshatóság. Cégük párnamenüt is kínál, amelynek megléte ma már – és ezt sokan nem tudják a szakmában – előírás lett a négy–öt csillagos hazai szállodák minőségbesorolásának esetén.
Az előadás után házbejárás következik, majd többfogásos üzleti ebéd állófogadás formájában, egy hazai topcateringcég, a La Fiesta Parti Service jóvoltából. A Kovács László ügyvezető-tulajdonos szakmai vezetése alatt álló professzionális cég a következőkkel kedveskedik a hazai szállodás- és vendéglátósszakma prominens képviselőinek: lassan sült csirkemellszeletek gyömbéres sütőtökpürével, rakott malacpofa malacfüllel, fokhagymás vinaigrette-tel, lazacos, gombás és sonkás quiche, valamint hazai vegyes sajtízelítő előételként. Majd aszalt paradicsommal göngyölt csirkemell füstölt sajtmártással, rizzsel és
sertésszűz erdei gombaraguval, röszti burgonyával, isteni házi csalamádéval főételként.
A desszertet ezúttal is állandó partnerünk, a Zila Kávéház és Étterem biztosítja (madártejes kocka és köleskocka érkezett tőlük). Az ételeket kísérő borokat pedig szintén a La Fiesta válogatta: egerszóláti olaszrizlinget (2010) a Gál Pincészettől, kunsági kékfrankos rozét (2012) a Font Pincészettől és egri vöröst (2009) a Divinus-háztól.
Az ebéd utáni jó kávét a Progast biztosítja, kávézás közben sokan végignézik a Bevlo cég igényes, exkluzív textilajánlatait, mintakollekcióját, amelyet a kecskeméti alapítású cég képviselői hoztak magukkal, és mutatnak be szakmai partnereiknek.