Vendéglátás Hete márciusban: fókuszban a magyar gasztronómia

Örvendezhetnek a fogyasztók, az ínyencek és a vendéglátóipar képviselői is, eseményekben ugyanis nem lesz hiány. A március 6-i Torkos Csütörtököt a hazánkban először megrendezett SIRHA élelmiszeripari-, szálloda- és vendéglátóipari kiállítás követi, amely otthont ad a Bocuse d'Or szakácsverseny magyarországi döntőjének is. A torkoskodók február 20-ától már lefoglalhatják asztalaikat a Torkos Csütörtök honlapján, ám újabb csatlakozó éttermeket is várnak egészen március 2-áig.

A tematikus hét a már jól ismert Torkos Csütörtökkel veszi kezdetét. A Magyar Turizmus Zrt. 2014-ben kilencedik alkalommal is megrendezi a népszerű akciót, amelyre a néphagyomány szerint, hamvazószerdát követően, március 6-án kerül sor. Ezen a napon a felhíváshoz csatlakozó éttermek vállalják, hogy az étel- és italfogyasztásból egyaránt 50%-os kedvezményt biztosítanak vendégeiknek. A torkoskodni kívánó vendégek már február 20-ától böngészhetnek a vendéglátóhelyek kedvezőbbnél kedvezőbb ajánlatai között a www.torkoscsutortok.hu oldalon. Az előző évekhez hasonlóan online foglalásra is lehetőség van a NetPincérrel együttműködve működtetett felületen. A kínálat március 2-áig naponta bővül, hiszen az éttermek egészen eddig az időpontig csatlakozhatnak az akcióhoz. A résztvevők palettája idén is igen színes, az ínyencek, a nemzetek konyháinak szerelmesei vagy éppen a meghitt kisvendéglők kedvelői is megtalálhatják a kedvükre valót a kínálatban. A Magyar Turizmus Zrt. idén nemcsak hazánk kulturális és gasztronómiai értékeire szeretné ráirányítani a figyelmet, hanem – a társaság Agrármarketing Vezérigazgatóságának (AMC) törekvéseivel összhangban – a minőségi magyar sertéshús fogyasztásának pozitív egészségügyi és gasztronómiai vetületeire is. Az idei Torkos Csütörtök fókuszában ezért a minőségi magyar sertéshús fogyasztásának népszerűsítése áll. A néphagyomány szerint ugyanis Torkos Csütörtökön – annak ellenére, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő hamvazószerdát követően ünnepeljük – ismét szabad húst fogyasztani a farsangi maradékok elfogyasztása céljából. Természetesen azok a vendégek is megtalálhatják a kedvükre való fogásokat, akik ebben az időszakban már nem szeretnének húst fogyasztani, hiszen az MT Zrt. szorgalmazza, hogy az éttermek kellő számú és változatos, böjtös ételt is szerepeltessenek kínálatukban az idei Torkos Csütörtök idején.

Az élelmiszeripar, a sütő- és cukrászipar, a szálloda- és vendéglátóipar hazai és regionális piaci szereplőit várja 2014. március 10. és 12. között a SIRHA Budapest kiállítás a Hungexpo Budapest Vásárközpontban. Az első alkalommal szervezett esemény a Foodapest, az UKBA és a Hoventa utódjának is tekinthető, noha koncepciója eltér a korábbi kiállításokétól. Ez a szakvásár Közép-Kelet-Európában egyedülálló esemény, kihagyhatatlan presztízsrendezvény a vendéglátásban érintett szakmák képviselői számára. Bár a kiállítás elsősorban őket szólítja meg, a nagyközönség érdeklődésére is számítanak, hiszen itt rendezik meg a Bocuse d'Or szakácsverseny hazai döntőjét. A SIRHA Budapest otthont ad több tematikus társrendezvénynek is, például a Future Store Kreatív Konyha Fórumnak, a Kiváló Magyar Termék Díjátadónak és további konferenciáknak is. A kiállításon működő Borszigeten vendégelőadók tartanak előadást (témák: bor és turizmus, szakképzett sommelier, minőségi borok a vendéglátásban, borkereskedelem a vendéglátóhelyeken).

A Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatósága (AMC) a SIRHA Budapest kiállításon Élelmiszeripari Börzével jelenik meg, hogy bemutathassa a magyarországi élelmiszertermelőket és különleges termékeiket a régió szakmai érdeklődői számára. A speciális, 855 m2-es területű kör alakú multifunkcionális standon a kör szélén helyezkednek majd el a kiállítók, a kör közepén található színpad pedig szakmai fórumoknak, előadásoknak ad helyet. A standon kistermelők, gazdálkodók, kisvállalkozók mutatkoznak be a nagyközönségnek. A termékek között találunk kézzel készített élelmiszereket éppúgy, mint prémium termékeket, élelmiszeripari nyersanyagokat, bio- és reformtermékeket is, sok terméket meg is lehet vásárolni.

Az idei Torkos Csütörtök akció részletei:

Az akció kiváló alkalom arra, hogy a vendéglőbe járók féláron próbáljanak ki valami újat, vagy visszatérjenek kedvenc vendéglőik egyikébe és új ízeket fedezzenek fel. A résztvevő éttermek ugyanis 2014. március 6-án 50% kedvezményt adnak az ételek és az italok árából, a számla végösszegéből vendégeiknek. A www.torkoscsutortok.hu oldal segít eligazodni az akcióban résztvevő éttermek között. Az éttermekről nemcsak a szokásos információkat közlik, hanem a weboldalon akár asztalt is lehet foglalni egy ebédre vagy vacsorára. Utólagos értékelésre is van mód, ami hiteles információkkal szolgálhat a többi vendég számára.
Online asztalfoglalásra február 20-ától van lehetőség.

Két héttel az akció kezdete előtt már közel 400 étterem regisztrált as Torkos Csütörtök adatbázisában. A halászcsárdától az art caféig, a gyorsétteremtől a prémium kategóriás vendéglátóhelyig országszerte több száz helyszín közül választhatnak az érdeklődő ínyencek. A jelentkezés még korántsem zárult le: a kínálat napról napra bővül. Az éttermek folyamatosan bővülő listáját az akció weboldalán figyelemmel lehet kísérni.

Az éttermek jelentkezését egészen március 2-án 16 óráig várják. Az akcióhoz azok a vendéglátóipari egységek csatlakozhatnak, amelyek vállalják, hogy helyben fogyasztó vendégeiknek 2014. március 6-án teljes nyitvatartási idejük alatt 50%-os kedvezményt biztosítanak az étel- és italfogyasztás végösszegéből. A regisztrált vendéglátóhelyeket és az akciót annak saját honlapján kívül más médiafelületeken is népszerűsíti a Magyar Turizmus Zrt. Jelentkezni a weboldalon regisztrációs űrlap segítségével lehet, amely itt érhető el: http://www.torkoscsutortok.hu/regisztracio.html

A Magyar Turizmus Zrt. 2014-ben is együttműködik a METRO Kereskedelmi Kft.-vel, amelynek eredményeképpen a csatlakozó vendéglátóhelyek kedvezményben részesülhetnek a METRO áruházakban. A kedvezmény igénybevételének feltételeiről az akció honlapján a Regisztráció éttermeknek menüpontban a „Beszállítói kedvezmények" címszó alatt olvashatnak részletesen.

Az elmúlt évek tanulságai, az éttermek és a vendégek bejelentései, panaszai és javaslatai, továbbá az éttermekkel folytatott utánkövető levelezések alapján mára mindenki számára világossá vált, hogy a szabályoktól eltérni nem lehet, az azokat be nem tartó éttermek nem vehetnek részt az akcióban. Ennek következtében profiltisztulási folyamat zajlott le: már csak azok csatlakoztak az akcióhoz, akik a hosszú távú célt, nem pedig az azonnali bevételszerzési lehetőséget tartják szem előtt.

Az előző akciók értékelése azt mutatja, hogy ezeken a napokon a részvevő vendéglátóhelyeknél nemcsak a vendégforgalom emelkedett, hanem a bevételük is növekedett annak ellenére, hogy 50%-os kedvezményt nyújtottak. Az étteremtulajdonosok túlnyomó többsége kedvező forgalmi adatokról és a vendégek pozitív visszajelzéseiről számolt be.

Forrás: Sajtóközlemény


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.