Ahol nem csupán a levegőbe beszéltek a derék svájciak, hanem a végén be is bizonyították az eseménynek otthont adó Corinthia Royal szálloda svájci származású séfjével, Joel Khlalillal, hogy valóban van mit falatozni arrafelé. Helyes kis menüsort remekelt a séf a megjelent újságírók segítségével pisztrángból, röstiből és csokis fondüből.
De az események ilyetén kibontakozása előtt a szintén megjelent Dr. Buday Gábor, a Magyar Éttermi Szövetség elnöke elmondta: a svájci vendéglátást és kulináriát az állandóság és a hagyományok tisztelete teszi naggyá.
Céhház és öntöde
Ezt alátámasztandó Esther Grob, Zürich turisztikai hivatalának marketing igazgatója felhívta a figyelmet a 14-18. század között épült céhházakban kialakított éttermekre, ahol a hagyományos receptek alapján készült, klasszikus ételek kerülnek felszolgálásra.
Aki kicsit kortársabb miliőre vágyik, az menjen az „ipari konyhára”! Illeszkedve az általános európai trendbe, Zürichben is igyekeznek kihasználni az üresen ásítozó ipari létesítményeket a legkülönbözőbb civil funkciók szerint. Eképp jöttek létre a Gnüsserei öntödében, a Schiffbauhalle hajógyárban, a Hürliman sörfőzdében izgalmas belsőépítészetű éttermek.
Vegások és a Vak Tehén
Tegye fel a kezét, aki tudta, hogy Zürich büszkélkedhet Európa első, 1898-ban megnyitott vegetáriánus éttermével! Az Amprosium Hiltl egy véletlen folytán jött létre. Volt egy üknagyapa, aki betegsége miatt orvosa tanácsára végleg búcsút kellet, hogy intsen a húsevésnek. Gondolta: ez nem is olyan rossz, miért ne kezdene el éttermében is ilyen étrend szerint felszolgálni. Az elmúlt 113 évben ez úgy tűnik, bevált.
Aztán ott van még a Vak Tehén. Gondolnánk, ilyen névvel egy budapesti romkocsmáról beszélünk, és lehet, hogy most ötletet adtunk... De nem, a Vak Tehén azaz Blinde Kuh, ahol úgy étkezhetünk, mintha vakok lennénk - étterem a sötétben, semmit a szemnek!
Buday Gábor állandóságot emlegető szavait erősiti meg a végére desszertként a 175 éve cukrászkodó Sprüngli trüffelekkel, arannyal hintette csokoládétortával és ki tudja, mivel.
Folyadék minden mennyiségben
Evés közben, de után is jól esik a folyadék; jobb híján akár a legközelebbi szökőkútból is ihatunk, vizük ivóvíz minőségű - árulta el Grob hozzátéve, hogy Zürich 1200 szökőkútjának köszönhetően majd' minden sarkon akad egy. Akinek a korty nem elég csobbanhat is a vízben 18 szabadtéri strandon a Zürichi-tóban vagy a várost átszelő Limmat folyóban. Ugyanezek a strandok éjszakára bárokká válnak; remek helyszín a digestive elfogyasztására.