7 arany, 11 ezüst, 12 bronzérem és 7 diploma a magyarok mérlege a stuttgarti IKA Kulináris Olimpián

A négyévente megrendezésre kerülő IKA Culinary Olympics Stuttgartban került megrendezésre az Intergastra Szakkiállítás keretein belül 2024. február 2 és 7. között, 88 000 látogatóval. 55 ország több mint 1200 versenyzője, köztük 88 csapat és több mint 520 egyéni kiállító eredményezett olimpiai hangulatot a kiállítás csarnokaiban, derül ki a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség (MNGSZ) közleményéből.

A magyarok kiválóan teljesítettek az olimpián: 

7 arany, 11 ezüst, 12 bronzérem és 7 diploma született a következő kategóriákban: Regional team (regionális csapat), Culinary Art (egyéni szakács), Culinary Artistic (egyéni szakács artisztika), Pastry Art (egyéni cukrász), Pastry Artistic (egyéni cukrászati artisztika).

Éremmel díjazott magyar versenymunka /Fotó: Rauf Tamás
Éremmel díjazott magyar versenymunka /Fotó: Rauf Tamás

Az olimpia történetében most először szerzett magyar versenyző,

Kismárton Máté maximális pontszámmal aranyérmet egyéni cukrászati artisztika kategóriában.

Az MNGSZ 8 fős stábja az olimpia teljes ideje alatt kint tartózkodott, így a magyar versenyzőket kora reggeltől egészen az eredmények kihirdetéséig segítette információkkal, tolmácsolással, pakolással, eszköz- és belépőjegy beszerzéssel, eredmények tisztázásával, feedback kéréssel, ellátással. Egyedüli nemzet voltunk különben, amely saját standdal jelent meg az olimpián.

A magyar stand állandó helyszíne volt az olimpiát közvetítő csatorna élő adásának, a budapesti Parlament, a tokaji borvidék és támogatóink kisfilmjének hátterével.

Nagyon sok külföldi látogató érkezett a magyar standra, akik megkóstolták a kiállításra vitt magyar termékeket. Dr. Izsák András stuttgarti főkonzul és Komma Krisztián külgazdasági attasé is látogatást tett a magyaroknál az olimpia ideje alatt.

A magyar kiállítói asztal a stuttgarti versenyen / Fotó: Rauf Tamás
A magyar kiállítói asztal a stuttgarti versenyen / Fotó: Rauf Tamás

Idén nemcsak versenyzés, de zsűrizés oldalról is sikerült bekapcsolódnia az MNGSZ-nek a nemzetközi versenybe.

A szövetség 2 ’rookie’ zsűrit delegálhatott a meleg konyhai és a cukrászat kategóriában indulók bírálására az idei olimpián.

A versenyzők bravúros eredményei, a magyar stand sikere és a belépő új magyar zsűriző szakemberek jelenléte nagy előrelépést jelent Magyarországnak a 2026-os világbajnokság és a 2028-as olimpia tekintetében is.

A magyarok asztalán egy szintén díjazott munka / Fotó: Rauf Tamás
A magyarok asztalán egy szintén díjazott munka / Fotó: Rauf Tamás

Nemzeti válogatott idén nem indult magyar színekben, de terveink szerint 2026-ra egy ütős junior válogatott (25 év alatti) fog felállni a világbajnokságra, 2028-ra pedig egy nemzeti válogatott az olimpiára. Mint írják, az erre történő felkészülés, az északi országok módszereit követve, most februárban indul el az MNGSZ mentorprogramjainak keretén belül fiatal szakemberek számára.

 


Elfogadott idehaza a növényi alapú életszemlélet?

Elfogadott idehaza a növényi alapú életszemlélet? 

Nyitni kell  – ez volt a Budaörsön rencódezett Növényi Konferencia legfontosabb gondolata.
30 éves a METRO – méltó módon ünnepelt

30 éves a METRO – méltó módon ünnepelt 

Partnereivel és munkatársakkal ünnepelte a METRO Nagykereskedelem magyarországi fennállásának 30. évfordulóját a Millenárison, 2024. október 24-én.
Tojásválság Szlovákiában

Tojásválság Szlovákiában 

Brutál elszálltak az árak, és a jelek szerint nem ér véget a nehéz helyzet – az árak a hiány miatt tovább emelkedhetnek.
METRO: friss kutatás a vendéglátóipar helyzetéről

METRO: friss kutatás a vendéglátóipar helyzetéről 

Partnereit kérdezte a METRO.
Márton-napi vacsorával készül a budapesti topétterem

Márton-napi vacsorával készül a budapesti topétterem 

A hagyományos fogásokat egy csipetnyi modernséggel ötvözik.
Csődvédelmi eljárás alatt az ismert amerikai étteremlánc

Csődvédelmi eljárás alatt az ismert amerikai étteremlánc 

A problémák nem csak hazánkban jelentkeztek.
Meglepő döntés egy budapesti kávézó esetén

Meglepő döntés egy budapesti kávézó esetén 

Különleges ízvilággal és egy érdekes kísérlettel várja a vendégeket a budapesti Vivina's Cafe & Roastery.
Indul a kulináris körutazás Siófokon

Indul a kulináris körutazás Siófokon 

Egy kellemes hétvégi íz élményt ígér az idei utolsó GasztroFok állomás november 8-10. között Siófokon és környékén.
Jön a Libabőr Fesztivál

Jön a Libabőr Fesztivál 

Márton-napi hagyományok és az újbor ünnepe országszerte.
Egy teljes liba felhasználásának fortélyai

Egy teljes liba felhasználásának fortélyai  

Márton-napi hagyományok és fenntartható főzés Nagy Szabolcs séf iránymutatásával.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.