7 arany, 11 ezüst, 12 bronzérem és 7 diploma a magyarok mérlege a stuttgarti IKA Kulináris Olimpián

A négyévente megrendezésre kerülő IKA Culinary Olympics Stuttgartban került megrendezésre az Intergastra Szakkiállítás keretein belül 2024. február 2 és 7. között, 88 000 látogatóval. 55 ország több mint 1200 versenyzője, köztük 88 csapat és több mint 520 egyéni kiállító eredményezett olimpiai hangulatot a kiállítás csarnokaiban, derül ki a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség (MNGSZ) közleményéből.

A magyarok kiválóan teljesítettek az olimpián: 

7 arany, 11 ezüst, 12 bronzérem és 7 diploma született a következő kategóriákban: Regional team (regionális csapat), Culinary Art (egyéni szakács), Culinary Artistic (egyéni szakács artisztika), Pastry Art (egyéni cukrász), Pastry Artistic (egyéni cukrászati artisztika).

Éremmel díjazott magyar versenymunka /Fotó: Rauf Tamás
Éremmel díjazott magyar versenymunka /Fotó: Rauf Tamás

Az olimpia történetében most először szerzett magyar versenyző,

Kismárton Máté maximális pontszámmal aranyérmet egyéni cukrászati artisztika kategóriában.

Az MNGSZ 8 fős stábja az olimpia teljes ideje alatt kint tartózkodott, így a magyar versenyzőket kora reggeltől egészen az eredmények kihirdetéséig segítette információkkal, tolmácsolással, pakolással, eszköz- és belépőjegy beszerzéssel, eredmények tisztázásával, feedback kéréssel, ellátással. Egyedüli nemzet voltunk különben, amely saját standdal jelent meg az olimpián.

A magyar stand állandó helyszíne volt az olimpiát közvetítő csatorna élő adásának, a budapesti Parlament, a tokaji borvidék és támogatóink kisfilmjének hátterével.

Nagyon sok külföldi látogató érkezett a magyar standra, akik megkóstolták a kiállításra vitt magyar termékeket. Dr. Izsák András stuttgarti főkonzul és Komma Krisztián külgazdasági attasé is látogatást tett a magyaroknál az olimpia ideje alatt.

A magyar kiállítói asztal a stuttgarti versenyen / Fotó: Rauf Tamás
A magyar kiállítói asztal a stuttgarti versenyen / Fotó: Rauf Tamás

Idén nemcsak versenyzés, de zsűrizés oldalról is sikerült bekapcsolódnia az MNGSZ-nek a nemzetközi versenybe.

A szövetség 2 ’rookie’ zsűrit delegálhatott a meleg konyhai és a cukrászat kategóriában indulók bírálására az idei olimpián.

A versenyzők bravúros eredményei, a magyar stand sikere és a belépő új magyar zsűriző szakemberek jelenléte nagy előrelépést jelent Magyarországnak a 2026-os világbajnokság és a 2028-as olimpia tekintetében is.

A magyarok asztalán egy szintén díjazott munka / Fotó: Rauf Tamás
A magyarok asztalán egy szintén díjazott munka / Fotó: Rauf Tamás

Nemzeti válogatott idén nem indult magyar színekben, de terveink szerint 2026-ra egy ütős junior válogatott (25 év alatti) fog felállni a világbajnokságra, 2028-ra pedig egy nemzeti válogatott az olimpiára. Mint írják, az erre történő felkészülés, az északi országok módszereit követve, most februárban indul el az MNGSZ mentorprogramjainak keretén belül fiatal szakemberek számára.

 


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.