7 arany, 11 ezüst, 12 bronzérem és 7 diploma a magyarok mérlege a stuttgarti IKA Kulináris Olimpián

A négyévente megrendezésre kerülő IKA Culinary Olympics Stuttgartban került megrendezésre az Intergastra Szakkiállítás keretein belül 2024. február 2 és 7. között, 88 000 látogatóval. 55 ország több mint 1200 versenyzője, köztük 88 csapat és több mint 520 egyéni kiállító eredményezett olimpiai hangulatot a kiállítás csarnokaiban, derül ki a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség (MNGSZ) közleményéből.

A magyarok kiválóan teljesítettek az olimpián: 

7 arany, 11 ezüst, 12 bronzérem és 7 diploma született a következő kategóriákban: Regional team (regionális csapat), Culinary Art (egyéni szakács), Culinary Artistic (egyéni szakács artisztika), Pastry Art (egyéni cukrász), Pastry Artistic (egyéni cukrászati artisztika).

Éremmel díjazott magyar versenymunka /Fotó: Rauf Tamás
Éremmel díjazott magyar versenymunka /Fotó: Rauf Tamás

Az olimpia történetében most először szerzett magyar versenyző,

Kismárton Máté maximális pontszámmal aranyérmet egyéni cukrászati artisztika kategóriában.

Az MNGSZ 8 fős stábja az olimpia teljes ideje alatt kint tartózkodott, így a magyar versenyzőket kora reggeltől egészen az eredmények kihirdetéséig segítette információkkal, tolmácsolással, pakolással, eszköz- és belépőjegy beszerzéssel, eredmények tisztázásával, feedback kéréssel, ellátással. Egyedüli nemzet voltunk különben, amely saját standdal jelent meg az olimpián.

A magyar stand állandó helyszíne volt az olimpiát közvetítő csatorna élő adásának, a budapesti Parlament, a tokaji borvidék és támogatóink kisfilmjének hátterével.

Nagyon sok külföldi látogató érkezett a magyar standra, akik megkóstolták a kiállításra vitt magyar termékeket. Dr. Izsák András stuttgarti főkonzul és Komma Krisztián külgazdasági attasé is látogatást tett a magyaroknál az olimpia ideje alatt.

A magyar kiállítói asztal a stuttgarti versenyen / Fotó: Rauf Tamás
A magyar kiállítói asztal a stuttgarti versenyen / Fotó: Rauf Tamás

Idén nemcsak versenyzés, de zsűrizés oldalról is sikerült bekapcsolódnia az MNGSZ-nek a nemzetközi versenybe.

A szövetség 2 ’rookie’ zsűrit delegálhatott a meleg konyhai és a cukrászat kategóriában indulók bírálására az idei olimpián.

A versenyzők bravúros eredményei, a magyar stand sikere és a belépő új magyar zsűriző szakemberek jelenléte nagy előrelépést jelent Magyarországnak a 2026-os világbajnokság és a 2028-as olimpia tekintetében is.

A magyarok asztalán egy szintén díjazott munka / Fotó: Rauf Tamás
A magyarok asztalán egy szintén díjazott munka / Fotó: Rauf Tamás

Nemzeti válogatott idén nem indult magyar színekben, de terveink szerint 2026-ra egy ütős junior válogatott (25 év alatti) fog felállni a világbajnokságra, 2028-ra pedig egy nemzeti válogatott az olimpiára. Mint írják, az erre történő felkészülés, az északi országok módszereit követve, most februárban indul el az MNGSZ mentorprogramjainak keretén belül fiatal szakemberek számára.

 


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.