'Hiánycikk' a munkaerő a balatoni vendéglátásban

Nehezen találnak talpraesett (vagy akár nem talpraesett) munkaerőt a Balatonnál – mesélte a NLCafénak egy alsóőrsi büfé tulajdonosa. A diákok nem szívesen mosogatnak, sokan inkább kimennek külföldre. A képzett munkaerő pedig nem szívesen vállal idénymunkát a Balatonon, mert rosszak a tapasztalatok. -olvasható a szakszervezetek.hu oldalán.

„Egy egyetemista diák nem áll be a fekete mosogatóba, felszolgálónak még csak-csak, mert ott a borravalóból többet kereshet, ha kap belőle” – erősíti meg a Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakszervezet ügyvezető elnöke, dr. Várnai Zsuzsanna, hogy a diákok sem vállalnak feltétlenül minden munkát.

„A képzett szakember, például egy szakács, ha van munkája, nem hagyja ott egy pár hónapos munkáért, ha pedig nincs, akkor fél rizikót vállalni, mert a válság óta gyakrabban előfordul, hogy mást írnak a szerződésére, és a végén más fizetést kap, mint amit havi fizetésként ígérnek, vagyis nem kapja meg az ígért összeget. Ha pedig jogtalanság éri, akkor a munkaügyi bíróságon évekig futhat a pénze után” – teszi hozzá az ügyvezető igazgató. Sajnos a balatoni idénymunkának nagyon megcsappant az ázsiója emiatt, Várnai Zsuzsanna szerint. - további részletek a szakszervezetek.hu oldalon.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.