A bor napjai Szegeden és Szombathelyen

A bor napjai Szegeden és Szombathelyen

Szerdától őszi bormustrára várják a vendégeket a szegedi Dóm téren, ahol öt napon keresztül hatvan termelő mutatja be remekeit - közölte Licsicsányi Ilona, a szervező Szegedi Városkép Kft. ügyvezetője hétfőn a helyszínen.

A szegedi fesztiválszezont záró, a kulturált borfogyasztást népszerűsítő rendezvényt immár harmadik alkalommal szervezik meg a Dömötör-torony, a Fogadalmi templom és a Dóm tér árkádjai között.
Szeged napjához kapcsolódva májusban rendszeresen szerveznek borfesztivált a csongrádi megyeszékhelyen, a Széchenyi téren, a tavaszi seregszemle a vidék legnagyobb ilyen rendezvénye.
A szegedi borfesztiválok története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, a városban 1910-ben és 1912-ben országos mezőgazdasági és szőlészeti kiállítást rendeztek. A korabeli beszámolók szerint e vásárok voltak az elsők, amikor a minősítést végző szakemberekből álló zsűri mellett a nagyközönség is megkóstolhatta a termelők borait.
A Dóm téren hatvan borászat kínálja majd remekeit, emellett sajt, pálinka, kürtöskalács, lepény és számtalan egyéb finomság kóstolható. A tér egyik faházában két kiállítás is berendeztek. Az egyik az 1907 óta szikvízkészítéssel foglalkozó Bánffi családnak köszönhetően a bemutatja szódagyártás történetét, valamint a buborékos ital és a bor sokszínű kapcsolatát. A másik tárlat pedig egy jellegzetes szegedi kiskocsma hangulatát idézi meg a múlt század derekáról.

Első ízben, ám hagyományteremtő szándékkal rendezik meg szeptember 20-21-én Szombathelyen a Bacchus Kertje elnevezésű programsorozatot, amelyet a bor helyi ünnepévé kívánnak tenni a szervezők - közölte hétfőn sajtótájékoztatóján Mérei Tamás, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány kuratóriumának elnöke.

A Savaria Történelmi Karnevál egyik legsikeresebb helyszíne volt az utóbbi években a Borok Utcája, ez adta az őszi borünnep ötletét, amelynek helyszínéül a volt Ferences-kertben áprilistól október végéig nyitva tartó Történelmi Témaparkot választották - mondta.
Hozzátette: reményeik szerint olyan kulturális és gasztronómiai programmal ajándékozhatják meg a közönséget, amelyet hagyományt teremtve, Szombathely és a közalapítvány évente kétszer, tavasszal és ősszel is megrendezhet.
Szommer Ildikó, az alapítvány kuratóriumának tagja, a rendezvény egyik főszervezője hangsúlyozta: Szombathely ugyan nem bortermő vidék, de az itt élők szeretik a jó borokat, éppen ezért bíznak a rendezvény sikerében.
A színpadi programok mellett a Pannon-térség borászai kínálják majd boraikat, de kóstolni lehet pálinkát és más gasztronómiai csemegéket is.
Pammer István, az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusának konzulja a sajtótájékoztatón elmondta: a borlovagrend magyarországi legátusa októberben ünnepli fennállásának 10. évfordulóját, ebből az alkalomból szombat délután a rendezvényhez kapcsolódva tartják meg ünnepségüket.

Forrás: MTI


Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?