A delikát, a sportos meg a klasszikus

Megválasztották, és díjesővel jutalmazták 2018. legjobb kenyereit. Augusztus 18-20-ig a Várkert Bazárnál majd mind kóstolható.

Változatosak lettek 2018. legjobb kenyerei: igazi különlegességeket kínál a fogyasztóknak a Magyar Pékszövetség 2018-as, augusztus 20-i termékversenye. Az idén Innovatív, Teljes kiőrlésű és Búzakenyér kategóriákban meghirdetett verseny nyertesei a Mézalmás Rozskenyér, Hajsza és Várhegyi Deres nevet kapták, és mindegyik egészen egyedi élményt ad.

A friss fejlesztésekkel a nagyközönség első alkalommal a Magyar Ízek Utcája rendezvénysorozaton találkozhat, augusztus 18-20-án, a Várkert Bazár előtt.

A delikát 

Az Innovatív kategóriában bizonyult a legjobbnak a Szega Camembert Kft. Mézalmás rozskenyere. A cég Pékmestere, Lusztig Ákos 70% rozslisztből, 24 órás kovásszal készítette a finomságot, méz és almachips hozzáadásával. A kovászos rozskenyér enyhén savanykás íze tökéletes harmóniát alkot a méz és almachips enyhe édességével. Az összhatás se nem igazán édes, se nem savanyú, nagyon különleges kenyér, amit az alkotó kifejezetten sültekhez, mártásokhoz, szendvicsnek, és különböző kencék alá ajánl, de jellege miatt lekvárral és mézzel is kiváló.

A sportos

Bár úgy tűnhet, hogy manapság minden a kalóriacsökkentésről szól, azért bőven vannak helyzetek, amikor valami igazán tartalmasra van szükségünk. Ilyen lehet egy komolyabb hegyi túra, a sportemberek napi többórás edzése, egy hosszabb betegség utáni, legyengült állapot, és természetesen a nehéz fizikai munka. Pontosan ilyen embereknek készült a magas energiatartalmú, a beszédes Hajsza névre hallgató kenyér, amellyel alkotói a Pedró Pékség Kft. és Takó Zoltán pékmester megnyerték a Teljes kiőrlésű kategóriát. A kenyér háromféle teljes kiőrlésű lisztből készül; tönköly, rozs és zab. Az összetevőket 24 órás rozskovász kelti életre, az összetevők között pedig napraforgó, tökmag és zabpehely található. A belsejét tekintve kissé nedves, sokáig friss és ropogós, bagett formájú kenyér nemcsak a kirándulók legjobb barátja lehet, de sajtokhoz, borok mellé is páratlan élmény.

A klasszikus

Számos honfitársunknak van élménye a nagybetűs Kenyérről. Nagyjából ezt testesíti meg a verseny búzakenyér kategóriájának idei nyertese, amely a hagyományokhoz híven egyben a Szent István napi kenyér is. A ropogós héjú, 12 órás friss kovásszal készült, Várhegyi Deres névre keresztelt cipót már messziről megismerni egyedi, kalászra emlékeztető metszéséről. A Kurdi Family Pék Kft. remekéhez világosabb és sötétebb búzaliszt mellett 5% kukoricalisztet is adtak. Belseje lyukacsos, tartalmas, közepesen könnyű, világos, de nem hófehér. Bármihez jó szívvel fogyasztható, klasszikus fehér kenyér, amely minden falattal összefoglalja a fogyasztóknak a magyar kenyerek legjobb hagyományait, ízvilágát, harmóniáját.

A versenyről

A Magyar Pékszövetség által minden évben kiírt termékverseny sajátossága, hogy a kategóriák győztes kenyerei Szent István napja után kaphatók. A versenyen a nevezés feltétele, hogy a termékek nagy és kisüzemi körülmények között egyaránt gyárthatóak, reprodukálhatóak legyenek, és mindenben megfeleljenek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak.

Forrás: Magyar Pékszövetség / Vendég


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.