A hungarikumok a témája az európai gasztronómusok pécsi kongresszusának

(MTI) - A hungarikumoknak az európai gasztronómiában betöltött szerepével és a magyar ételekkel, borokkal foglalkozik az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének (CEUCO) szombaton, Pécsett kezdődő 11. kongresszusa.

A nyolc országból érkező mintegy 200 gasztronómus, borász a Kodály Központban mások mellett Tiffán Zsolt borásztól, fideszes országgyűlési képviselőtől és Birinyi Józseftől, a Hungarikum Szövetség elnökétől hallhat előadást a témában, majd a szervezet szakmai díjainak átadása után minőségi termékekből összeállított "európai lakomán" vehet részt. A kongresszus vasárnap egy belvárosi felvonulással és közös ebéddel zárul.
A szakemberek a kétnapos rendezvény felvezetéseként szerdán Tata és Neszmély, csütörtökön Pécs nevezetességeivel ismerkedtek, pénteken pedig Villányba látogatnak. A résztvevők a programok során elsősorban magyar ételeket és borokat kóstolnak.
D. Carlos Martin Cosme, a CEUCO spanyol elnöke csütörtökön Pécsen, az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón világszínvonalúnak nevezte a magyar borokat, s reményét fejezte ki, hogy a magyar gasztronómia népszerűsége nemzetközi szinten nőni fog.
Háber Tamásné, a CEUCO alelnöke utalt rá: a jelenleg kilenc ország gasztronómiai egyesületeit tömörítő szövetség 2003-ban alakult a különböző népek, régiók sajátos történelmi örökségének ápolására, a turizmus fejlesztésére és az étkezési hagyományok, a bor- és a gasztronómiai örökség eltűnésének megakadályozására.
A tájékoztatóhoz kapcsolódó sajtóanyagban szerepel, hogy a szervezet nagy hangsúlyt fektet a konyhaművészetre, a hagyományos ételek népszerűsítésére, agrár-, illetve élelmiszeripari termékek előállításának ösztönzésére szorgalmazza e produktumok földrajzi eredetmegjelölését.
A CEUCO-nak Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Portugália, Észtország, Magyarország, Görögország, Belgium és Makaó a tagja.


 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.