A hungarikumok a témája az európai gasztronómusok pécsi kongresszusának

(MTI) - A hungarikumoknak az európai gasztronómiában betöltött szerepével és a magyar ételekkel, borokkal foglalkozik az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének (CEUCO) szombaton, Pécsett kezdődő 11. kongresszusa.

A nyolc országból érkező mintegy 200 gasztronómus, borász a Kodály Központban mások mellett Tiffán Zsolt borásztól, fideszes országgyűlési képviselőtől és Birinyi Józseftől, a Hungarikum Szövetség elnökétől hallhat előadást a témában, majd a szervezet szakmai díjainak átadása után minőségi termékekből összeállított "európai lakomán" vehet részt. A kongresszus vasárnap egy belvárosi felvonulással és közös ebéddel zárul.
A szakemberek a kétnapos rendezvény felvezetéseként szerdán Tata és Neszmély, csütörtökön Pécs nevezetességeivel ismerkedtek, pénteken pedig Villányba látogatnak. A résztvevők a programok során elsősorban magyar ételeket és borokat kóstolnak.
D. Carlos Martin Cosme, a CEUCO spanyol elnöke csütörtökön Pécsen, az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón világszínvonalúnak nevezte a magyar borokat, s reményét fejezte ki, hogy a magyar gasztronómia népszerűsége nemzetközi szinten nőni fog.
Háber Tamásné, a CEUCO alelnöke utalt rá: a jelenleg kilenc ország gasztronómiai egyesületeit tömörítő szövetség 2003-ban alakult a különböző népek, régiók sajátos történelmi örökségének ápolására, a turizmus fejlesztésére és az étkezési hagyományok, a bor- és a gasztronómiai örökség eltűnésének megakadályozására.
A tájékoztatóhoz kapcsolódó sajtóanyagban szerepel, hogy a szervezet nagy hangsúlyt fektet a konyhaművészetre, a hagyományos ételek népszerűsítésére, agrár-, illetve élelmiszeripari termékek előállításának ösztönzésére szorgalmazza e produktumok földrajzi eredetmegjelölését.
A CEUCO-nak Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Portugália, Észtország, Magyarország, Görögország, Belgium és Makaó a tagja.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.