A hungarikumok az újszilvási ágyaspálinka fesztivál díszvendégei

Több mint húszezer látogatót, mintegy negyven főzőcsapatot, s több tucat árust várnak az idei, már tizedik újszilvási ágyaspálinka fesztiválra. A Bolyhos Pálinkafőzde pünkösd hétvégéjén sorra kerülő rendezvényének díszvendégei az Alföldi Tej, valamint a hungarikumok lesznek.

A regionális pálinkaünnepet most is a Fesztivál téren (a régi vásártéren) tartják május 23-án és 24-én, fellép mások mellett Dér Heni, a TNT zenekar, Vastag Csaba, az Edda és DJ Dominique – mondta a fesztivál sajtófőnöke az MTI-nek.

Jónás József tájékoztatása szerint a Bolyhos és Fia Bt., a Bolyhos ágyaspálinka brand jogtulajdonosa nem csak saját pálinkafőzdéjének, illetve termékének népszerűsítése miatt szervezi meg 2006 óta minden májusban a fesztivált. Legalább ilyen fontosnak tartják, hogy a nagyközönség a pálinka mellett a térség gasztronómiájával, illetve a helyi és Újszilvás környéki termelőkkel, termékeikkel is megismerkedhessen. 

A 2012 óta kétnaposra bővített rendezvényen már tavaly is kiemelt figyelmet fordítottak a hungarikumokra – magyarázta a sajtófőnök. Mint mondta, most egyebek mellett a kalocsai paprikát, a kalocsai porcelánt, a "békebeli" fröccsöt, különböző sajtokat, gyümölcsleveket, az újszilvási Szilváshús Kft. termékeit, illetve a Bertók Méhészet mézeit ízlelhetik meg a fesztiválra látogatók. A hungarikumok sátra mindkét napon délelőtt 10 órakor nyit.

A pálinkafesztivál kísérő rendezvényeként az Alföldi Tej Kft. családi napot tart május 24-én – tette hozzá Jónás József. Megfogalmazása szerint bármennyire furcsa, már a tavalyi rendezvényen is beigazolódott, hogy az ágyaspálinkák kedvelői megszerették a tejet, a "tejesek" pedig a pálinkafesztivált, ezért a Riska-program most sem maradhat el.

Mint ahogy idén is sokan várják a Magyar Pálinka Lovagrend színpompás felvonulását, valamint a főzőversenyt, amelyre több tucatnyi csapat, közöttük két-háromszáz fős kollektívák jelezték részvételüket. 

A kétnapos programon a kicsiket vidámpark, a nagyobbakat kézműves és kirakodó vásár várja, a jó hangulatról a sztárfellépőkön kívül helyi és környékbeli együttesek, klubok gondoskodnak – tette hozzá a fesztivál sajtófőnöke.


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.