A Jó, a Rossz és a Csúf

Az amerikai éttermek egyidejű sikerességét és bukásait taglalja egy, a napokban megjelent kitünő írás, amelyet a The Atlantic közölt, Derek Thompsontól. E tényfeltáró, összegző írás teljes terjedelmében mostani lapszámunkban olvasható.

Az Egyesült Államokban az élelmiszerek minősége sosem volt ennyire magas és nem álltak ennyire változatos formában a fogyasztók rendelkezésére. Az üzletmenet a csúcson lehetne. Sok helyütt azonban küzdenek, harcolnak az éttermek a fennmaradásért. Mi a helyzet ma az amerikai éttermekkel? Erre keresi választ a The Atlantic minap megjelent átfogó tanulmánya.

ÉTTERMI BOOM

A számok nem hazudnak: fehéren-feketén azt mutatják, soha ennyien nem kerestek fel éttermeket az Egyesült Államokban, mint napjainkban. Az éttermek egymással versenyeznek, és ez nem megy a minőség rovására, sőt. Az alapanyagokkal szemben olyan szinten nőttek az elvárások, a választék és a minőség olyan jó lett, mint soha a korábbi években. És bekövetkezett az, amire senki nem számított: sokkal többen keresnek már fel éttermeket hétköznap és hétvégeken, az összes élelmiszer-kiadás felét a vendéglátóiparban költik el a fogyasztók.

LEFELÉ A LEJTŐN?

Az amerikai MSZÉSZ megfelelője, a Nemzeti Éttermi Szövetség (NRA) előrejelzése szerint az idei esztendő, azaz 2017 igazi kihívást jelent Amerikában a teljes iparágnak. Az iparág mai helyzetéről és jövőjéről négy elmélet született, ezek a következők.

TÖBB AZ ESZKIMÓ, MINT A FÓKA

Abban egyetértenek az amerikai piacot elemzők, hogy mindenütt szinte egymást érik a jobbnál jobb kínálattal rendelkező helyek: mind a gyorséttermek, mind a hagyományos, azaz á la carte kínálatot, teljes kiszolgálást biztosító vendéglátóhelyek. Az elmúlt évtizedben a bevételek fokozatosan nőttek, közel megduplázódtak más, kiskereskedelmi – pl. autókat vagy ruházati cikkeket árusító – boltok bevételeihez képest. A rossz hír viszont – ugyanez! Túl nagy a vendéglátóhely-kínálat. „A fogyasztói társadalomnak ugyan a fele étterembe jár, de sokkal több hely van annál, mint amennyi ebből valóban bőven profitálni tudna” – magyarázza a helyzetet egy szakértő, Victor Hernandez, a Black Box Intelligence éttermi szokásokat elemző cég ügyvezető igazgatója. Csak nő és nő azoknak a vendéglátóegységeknek a száma, amelyekben első osztályú minőségben kínálnak gyorsan elfogyasztható ételeket – ez az úgynevezett „fast casual” szektor –, itt van Amerikában a legnagyobb robbanás és a legszélesebb kínálat. Azonban annyi új hely nyílik, hogy az már az értékesítés rovására megy.

 

A cikk teljes terjedelmében mostani lapszámunkban megtalálható.

Forrás: The Atlantic / Vendég & Hotel


Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?