A Jó, a Rossz és a Csúf

Az amerikai éttermek egyidejű sikerességét és bukásait taglalja egy, a napokban megjelent kitünő írás, amelyet a The Atlantic közölt, Derek Thompsontól. E tényfeltáró, összegző írás teljes terjedelmében mostani lapszámunkban olvasható.

Az Egyesült Államokban az élelmiszerek minősége sosem volt ennyire magas és nem álltak ennyire változatos formában a fogyasztók rendelkezésére. Az üzletmenet a csúcson lehetne. Sok helyütt azonban küzdenek, harcolnak az éttermek a fennmaradásért. Mi a helyzet ma az amerikai éttermekkel? Erre keresi választ a The Atlantic minap megjelent átfogó tanulmánya.

ÉTTERMI BOOM

A számok nem hazudnak: fehéren-feketén azt mutatják, soha ennyien nem kerestek fel éttermeket az Egyesült Államokban, mint napjainkban. Az éttermek egymással versenyeznek, és ez nem megy a minőség rovására, sőt. Az alapanyagokkal szemben olyan szinten nőttek az elvárások, a választék és a minőség olyan jó lett, mint soha a korábbi években. És bekövetkezett az, amire senki nem számított: sokkal többen keresnek már fel éttermeket hétköznap és hétvégeken, az összes élelmiszer-kiadás felét a vendéglátóiparban költik el a fogyasztók.

LEFELÉ A LEJTŐN?

Az amerikai MSZÉSZ megfelelője, a Nemzeti Éttermi Szövetség (NRA) előrejelzése szerint az idei esztendő, azaz 2017 igazi kihívást jelent Amerikában a teljes iparágnak. Az iparág mai helyzetéről és jövőjéről négy elmélet született, ezek a következők.

TÖBB AZ ESZKIMÓ, MINT A FÓKA

Abban egyetértenek az amerikai piacot elemzők, hogy mindenütt szinte egymást érik a jobbnál jobb kínálattal rendelkező helyek: mind a gyorséttermek, mind a hagyományos, azaz á la carte kínálatot, teljes kiszolgálást biztosító vendéglátóhelyek. Az elmúlt évtizedben a bevételek fokozatosan nőttek, közel megduplázódtak más, kiskereskedelmi – pl. autókat vagy ruházati cikkeket árusító – boltok bevételeihez képest. A rossz hír viszont – ugyanez! Túl nagy a vendéglátóhely-kínálat. „A fogyasztói társadalomnak ugyan a fele étterembe jár, de sokkal több hely van annál, mint amennyi ebből valóban bőven profitálni tudna” – magyarázza a helyzetet egy szakértő, Victor Hernandez, a Black Box Intelligence éttermi szokásokat elemző cég ügyvezető igazgatója. Csak nő és nő azoknak a vendéglátóegységeknek a száma, amelyekben első osztályú minőségben kínálnak gyorsan elfogyasztható ételeket – ez az úgynevezett „fast casual” szektor –, itt van Amerikában a legnagyobb robbanás és a legszélesebb kínálat. Azonban annyi új hely nyílik, hogy az már az értékesítés rovására megy.

 

A cikk teljes terjedelmében mostani lapszámunkban megtalálható.

Forrás: The Atlantic / Vendég & Hotel


Új koktélok és pezsgőpremierek: indul a szezon a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek: indul a szezon a főváros tetején 

A téli szünet után ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.