A jövő szakácsai és cukrászai versenyeztek az ARAZ étteremben

Második alkalommal került megmérettetésre az ARAZ Étterem szakács- és cukrásztanulóinak tudása és kreativitása. A versenyre Barka Áron, Chef de Cuisine szervezésében a Continental Hotel Budapest****superior különtermében került sor. Hat szakács-, és hét cukrásztanuló versenyzett, közülük az első három értékes díjakban részesült.

Ha bárki azt gondolja, hogy a jövő szakács és cukrászainak szervezett verseny csak a főzés és sütés könnyed gyakorlatáról szól, valószínűleg a fellegekben jár. Nem kaptak ugyanis egyszerű feladatot a versenyzők, hiszen tudásukról írásban és gyakorlatban is számot kellett adniuk. A nap egy elméleti megmérettetéssel indult, majd a tanulóknak a tételsorból ki kellett húzniuk az elkészítendő két étel nevét. Ezt követően 20 perc állt rendelkezésükre a recept megírásához, melyhez azután megkapták a szükséges alapanyagokat. Az ételek elkészítésére összesen 3 óra állt rendelkezésükre.

A konyhán a nebulóknak a munkavédelmi, higiéniai és élelmiszerbiztonsági előírásoknak is meg kellett felelniük. A zsűri valamint a tanuló felelősök  folyamatosan figyelemmel kísérték a munkaszervezési folyamatokat, a szabályok betartását. A tálalás során szabad kezet kaptak  a versenyzők, hogy elképzelésüknek megfelelően készítsenek el egy bemutató ételt, majd a hattagú zsűri elé helyezték kóstolásra a mesterműveket.

A szakácstanulók vagy Zöldbablevest készítettek csurgatott tésztával, ezt követően Pirított, filézett csirkecombokat Jóasszony módra vagy másik verzióként Tejfölös gombalevest csipetkével, majd Borjúbordákat Hentes módra, hasábburgonyával. A cukrásztanulók szintén két tétel valamelyikét, vagy a Sima krémest és Rákóczi túróst vagy Képviselőfánkot és Sacher tortát készítettek a verseny zsűrijének, akinek tagjai voltak:  Barka Áron,  az Araz Étterem konyhafőnöke, Novák Iván,  a Chaîne des Rôtisseurs Magyarországi Egyesületének elnöke, Jakabffy László, az MVI etikai bizottságának elnöke, Gyimesi Zsuzsa, a HVG gasztro rovat főszerkesztője,  Pil Orsolya, a Dobos C. József Szakközépiskola tanára, valamint Tóth Gábor, a Gödöllői Szakközépiskola tanára.

Összességében hat szakács-, és hét cukrásztanuló versenyzett, közülük az első három értékes díjakban részesült. A szakácsok között első helyezett lett Kolonics Ádám, második lett Papp Ádám János, harmadik pedig Őri Daniella. A cukrászoknál első helyen végzett Pálfalvi Klaudia, második helyezett Bory Anita, harmadik helyezett pedig Zajácz Zsófia lett.

Az ARAZ Étterem tanulói a zsűri szerint mind kitűnően vizsgáztak, ügyesek, lelkesek voltak és valóban komolyan vették a versenyt. Az ARAZ étterem vezetői a jövőben hagyományt kívánnak teremteni a tanuló versennyel, hogy a jövő szakács és cukrász nemzedéke még inkább ösztönözve legyen a kiváló teljesítményre.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.