Ha bárki azt gondolja, hogy a jövő szakács és cukrászainak szervezett verseny csak a főzés és sütés könnyed gyakorlatáról szól, valószínűleg a fellegekben jár. Nem kaptak ugyanis egyszerű feladatot a versenyzők, hiszen tudásukról írásban és gyakorlatban is számot kellett adniuk. A nap egy elméleti megmérettetéssel indult, majd a tanulóknak a tételsorból ki kellett húzniuk az elkészítendő két étel nevét. Ezt követően 20 perc állt rendelkezésükre a recept megírásához, melyhez azután megkapták a szükséges alapanyagokat. Az ételek elkészítésére összesen 3 óra állt rendelkezésükre.
A konyhán a nebulóknak a munkavédelmi, higiéniai és élelmiszerbiztonsági előírásoknak is meg kellett felelniük. A zsűri valamint a tanuló felelősök folyamatosan figyelemmel kísérték a munkaszervezési folyamatokat, a szabályok betartását. A tálalás során szabad kezet kaptak a versenyzők, hogy elképzelésüknek megfelelően készítsenek el egy bemutató ételt, majd a hattagú zsűri elé helyezték kóstolásra a mesterműveket.
A szakácstanulók vagy Zöldbablevest készítettek csurgatott tésztával, ezt követően Pirított, filézett csirkecombokat Jóasszony módra vagy másik verzióként Tejfölös gombalevest csipetkével, majd Borjúbordákat Hentes módra, hasábburgonyával. A cukrásztanulók szintén két tétel valamelyikét, vagy a Sima krémest és Rákóczi túróst vagy Képviselőfánkot és Sacher tortát készítettek a verseny zsűrijének, akinek tagjai voltak: Barka Áron, az Araz Étterem konyhafőnöke, Novák Iván, a Chaîne des Rôtisseurs Magyarországi Egyesületének elnöke, Jakabffy László, az MVI etikai bizottságának elnöke, Gyimesi Zsuzsa, a HVG gasztro rovat főszerkesztője, Pil Orsolya, a Dobos C. József Szakközépiskola tanára, valamint Tóth Gábor, a Gödöllői Szakközépiskola tanára.
Összességében hat szakács-, és hét cukrásztanuló versenyzett, közülük az első három értékes díjakban részesült. A szakácsok között első helyezett lett Kolonics Ádám, második lett Papp Ádám János, harmadik pedig Őri Daniella. A cukrászoknál első helyen végzett Pálfalvi Klaudia, második helyezett Bory Anita, harmadik helyezett pedig Zajácz Zsófia lett.
Az ARAZ Étterem tanulói a zsűri szerint mind kitűnően vizsgáztak, ügyesek, lelkesek voltak és valóban komolyan vették a versenyt. Az ARAZ étterem vezetői a jövőben hagyományt kívánnak teremteni a tanuló versennyel, hogy a jövő szakács és cukrász nemzedéke még inkább ösztönözve legyen a kiváló teljesítményre.
Forrás: Vendég&Hotel Online