A legújabb őrület: a borászmanga

Shin és Yuko Kibayashi álmodta meg az első, "Az istenek könnye" című borászmangát - adta hírül a Borkultusz.

Főszereplője, Kanzaki Shizuku sommelier, a történet középpontjában pedig az áll, hogy a fiúnak össze kell gyűjtenie a világ 12 legjobb borát, mert csak így juthat be elhunyt édesapja borospincéjébe.

A manga igencsak nagy népszerűségnek örvend külföldön, Franciaországban például bestseller lett. És hogy mi késztette az alkotókat, hogy egy borral kapcsolatos mangát készítsenek? Mint a Wine&Spirits magazinnak kifejtették, Shin egyik borpartiján, megízlelése volt a nagy pillanat, amikor egyszerű bort kedvelő személyekből rajongókká váltak. „Csodálatos aromája volt, olyan lágy volt, akár a selyem. (…) Mikor ittuk ezt a bort, úgy éreztük, hogy a bor nem csupán egy újabb alkoholos ital. Innentől kezdve a bor megszállottjai lettünk” – idézi a lap a testvérpárt.

Aztán az élet úgy hozta, hogy mégsem ez a bor lett az „első apostol”, vagyis az első, a 12 legjobb bor közül. Helyette inkább a 2001-es Georges Roumier Chambolle-Musigny Les Amoureuses-re esett a választás. Ennek is megvan persze oka, nevezetesen, ahogy ők fogalmaznak: „aromájában éreztük a nyugalom „drámáját”, és olyan érzés kerített hatalmába, mintha az erdőben sétálnánk – határozottan éreztük „a misztikus tavaszt az erdő mélyén” és „két, egymásba fonódott pillangót” – a képeket, melyek abszolút megfelelnek az első apostol drámájának”.

Mint mondják, a bor ízlelésekor rendszerint képeket látnak – egy személyt, egy tájat, egy tárgyat. Ezek nem jönnek maguktól, időt kell rá szánni, figyelni kell rájuk. „Ha nem kérdezed a bort, nem fog válaszolni” – mondja egyikük a Borkultusz szerint.

Arra a kérdésre pedig, hogy jelenleg mely borok iránt érdeklődnek leginkább, azt mondják, a spanyol, valamint az új-zélandi italok keltették fel figyelmüket.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.