A legújabb őrület: a borászmanga

Shin és Yuko Kibayashi álmodta meg az első, "Az istenek könnye" című borászmangát - adta hírül a Borkultusz.

Főszereplője, Kanzaki Shizuku sommelier, a történet középpontjában pedig az áll, hogy a fiúnak össze kell gyűjtenie a világ 12 legjobb borát, mert csak így juthat be elhunyt édesapja borospincéjébe.

A manga igencsak nagy népszerűségnek örvend külföldön, Franciaországban például bestseller lett. És hogy mi késztette az alkotókat, hogy egy borral kapcsolatos mangát készítsenek? Mint a Wine&Spirits magazinnak kifejtették, Shin egyik borpartiján, megízlelése volt a nagy pillanat, amikor egyszerű bort kedvelő személyekből rajongókká váltak. „Csodálatos aromája volt, olyan lágy volt, akár a selyem. (…) Mikor ittuk ezt a bort, úgy éreztük, hogy a bor nem csupán egy újabb alkoholos ital. Innentől kezdve a bor megszállottjai lettünk” – idézi a lap a testvérpárt.

Aztán az élet úgy hozta, hogy mégsem ez a bor lett az „első apostol”, vagyis az első, a 12 legjobb bor közül. Helyette inkább a 2001-es Georges Roumier Chambolle-Musigny Les Amoureuses-re esett a választás. Ennek is megvan persze oka, nevezetesen, ahogy ők fogalmaznak: „aromájában éreztük a nyugalom „drámáját”, és olyan érzés kerített hatalmába, mintha az erdőben sétálnánk – határozottan éreztük „a misztikus tavaszt az erdő mélyén” és „két, egymásba fonódott pillangót” – a képeket, melyek abszolút megfelelnek az első apostol drámájának”.

Mint mondják, a bor ízlelésekor rendszerint képeket látnak – egy személyt, egy tájat, egy tárgyat. Ezek nem jönnek maguktól, időt kell rá szánni, figyelni kell rájuk. „Ha nem kérdezed a bort, nem fog válaszolni” – mondja egyikük a Borkultusz szerint.

Arra a kérdésre pedig, hogy jelenleg mely borok iránt érdeklődnek leginkább, azt mondják, a spanyol, valamint az új-zélandi italok keltették fel figyelmüket.


Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.
Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus

Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus 

A Spirit Tourism egy gyorsan fejlődő ágazat, ami lehetőséget kínál a helyi turizmus növekedésére, ezáltal munkahelyek teremtésére és a helyi gazdaságok fellendítésére.
Stratégiai partnerség egy rummal?

Stratégiai partnerség egy rummal? 

Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.