A legújabb őrület: a borászmanga

Shin és Yuko Kibayashi álmodta meg az első, "Az istenek könnye" című borászmangát - adta hírül a Borkultusz.

Főszereplője, Kanzaki Shizuku sommelier, a történet középpontjában pedig az áll, hogy a fiúnak össze kell gyűjtenie a világ 12 legjobb borát, mert csak így juthat be elhunyt édesapja borospincéjébe.

A manga igencsak nagy népszerűségnek örvend külföldön, Franciaországban például bestseller lett. És hogy mi késztette az alkotókat, hogy egy borral kapcsolatos mangát készítsenek? Mint a Wine&Spirits magazinnak kifejtették, Shin egyik borpartiján, megízlelése volt a nagy pillanat, amikor egyszerű bort kedvelő személyekből rajongókká váltak. „Csodálatos aromája volt, olyan lágy volt, akár a selyem. (…) Mikor ittuk ezt a bort, úgy éreztük, hogy a bor nem csupán egy újabb alkoholos ital. Innentől kezdve a bor megszállottjai lettünk” – idézi a lap a testvérpárt.

Aztán az élet úgy hozta, hogy mégsem ez a bor lett az „első apostol”, vagyis az első, a 12 legjobb bor közül. Helyette inkább a 2001-es Georges Roumier Chambolle-Musigny Les Amoureuses-re esett a választás. Ennek is megvan persze oka, nevezetesen, ahogy ők fogalmaznak: „aromájában éreztük a nyugalom „drámáját”, és olyan érzés kerített hatalmába, mintha az erdőben sétálnánk – határozottan éreztük „a misztikus tavaszt az erdő mélyén” és „két, egymásba fonódott pillangót” – a képeket, melyek abszolút megfelelnek az első apostol drámájának”.

Mint mondják, a bor ízlelésekor rendszerint képeket látnak – egy személyt, egy tájat, egy tárgyat. Ezek nem jönnek maguktól, időt kell rá szánni, figyelni kell rájuk. „Ha nem kérdezed a bort, nem fog válaszolni” – mondja egyikük a Borkultusz szerint.

Arra a kérdésre pedig, hogy jelenleg mely borok iránt érdeklődnek leginkább, azt mondják, a spanyol, valamint az új-zélandi italok keltették fel figyelmüket.


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.