A magyar tészta egyelőre itthon világhírű

A vírus második hullámának közepén, az ország teljes lezárásakor, amikor turista mutatóba sincs a fővárosban, és minden vendégváróhely hónapok óta zárva, ráadásul közelednek a karácsonyi ünnepek - ki nyit ilyenkor egy új vendéglátóhelyet?! Van rá példa.

"Miután alaposan meggyőződtem róla, hogy nem szeretnék soha belevágni a vendéglátásba, logikus döntésnek tűnt, hogy ha mégis, akkor olyankor tegyem, amikor a lehető legrosszabb a helyzet. Visszaadva az egyszerű, magyar tésztaételek becsületét, és megmutatni azt a külföldieknek is. Ha egyszer újra jönnek…"  Ki tud egy ilyen őszinte vallomásnak ellenállni? Naná, hogy rögtön meglátogattuk Gerendai Károly és Jókuti András közösen létrehozott, legújabb gasztrohelyét, a turisták által csúcsra látogatott (bár most éppen az ürességtől pangó) Október 6-a utca elején, a december 19-én hivatalosan is megnyíló Nudlit.

Tésztakantin turistás helyen, de magyarokat is megszólítanak

"Lendületünket a világjárvány sem törheti meg, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy 2020. december 19-én az Október 6. utcában megnyitja kapuit a Costes csoport legújabb egysége, a Nudli, Jókuti András gasztroblogger-ötletgazdával együttműködésben", mondja Gerendai Károly. Jókuti András: "A tésztakantin missziója nem kevesebb, minthogy friss, kompromisszumokat nem ismerő verzióban mutassa be a magyar konyha kedvenc tésztaételeit első körben a hazai közönségnek, majd később, a vírus elvonultával a turistáknak is, ahogy azt nagymamáink konyhájában ettük utoljára. Nem titkolt célunk, hogy az igazi, kizárólag friss, minőségi alapanyagokból készülő, gyúrt tészta újra a neki megfelelő helyre kerüljön."

Kitörni a fine dining körből

“Nagy fantáziát láttam a Nudliban, hiszen a kevesek által elérhető fine dining szektor után végre lehetőségünk nyílik olyan éttermet nyitni, ahol tömegeket tudunk megszólítani. Különösen kedves a szívemnek, mert gyermekkorom nagy kedvenceit látom újra az étlapon. Egyfajta küldetésnek tekintjük a hagyományok ápolását: unikális hazai fogásokról van szó, amelyeket ebben a koncepcióban igyekeztünk a Costes szakmai tudását és a legjobb alapanyagokat ötvözve, mégis mindenkinek elérhető árakon megvalósítani", mondja Gerendai, aki befektető-társtulajdonos.

Magyar Vapiano?

“Fantasztikus tésztaételeink vannak, amikről a világ nagy része semmit sem tud, pedig a tészta egy univerzális szeretetnyelv, Ázsiától Amerikáig mindenhol értik és beszélik. Ideje megmutatni, hogy milyenek ezek az ételek kiváló alapanyagokból, gondosan elkészítve. Persze mindenkinek szigorú elképzelései vannak arról például, hogy milyen egy tökéletes túrós csusza, mi rengeteg kísérletezés és kóstolás után büszkén prezentáljuk az általunk legjobbnak gondolt formájában", teszi hozzá Jókuti András ötletgazda-társtulajdonos.

Kinek mi a szerepe?

Miután Gerendaiék kifogytak a szóból (persze nem, de idővel adtak lehetőséget másoknak is megszólalni), azt kérdeztük, egyrészt Jókuti gasztroblogger-műsorvezető kollégának mi pontosan a szerepe a Nudli megnyitásában és működtetésében? Másrészt a lokáció okán azért erős bennünk a gyanú, hogy ez inkább turistás hely, mintsem az átlagmagyar egyik megszokott útvonala. Kiderült, Jókuti ötletadóként tulajdonképp házigazdája a Nudlinak, a vendégkör kérdés terén pedig Gerendaiék komoly szerepet szánnak a környék irodáiban dolgozóknak - akik ugyan most épp home office-ban nyomják, de hátha nem lesz ez mindig így.

Vagyis széles - hazai és külföldi - rétegnek megfizethető, a Costes minőségi konyhai csapata által létrehozott tésztakínálatról van szó esetükben, és Gerendai azt is elárulta ennek kapcsán, hogy a vaskos bérleti díj, a hely átépítésére fordított nem csekély összeg, valamint a felvett emberek béreinek fizetése alapján arra a következtetésre jutott, hogy előre menekül: azaz a nulla bevételnél jobb, ha kiszállítással, vagy egyéni elvitellel megnyitja ezt a helyet, amint lehet, mert még a minimál bevétel is több a semminél.

Túrós csúsza, mákos nudli, káposztás cvekedli meg a többiek

Az étlapon olyan édes kiválóságok mellett, mint a mákos nudli vagy a vargabéles természetesen szerepel a magyar konyha egyik legkedveltebb sós tésztája a túrós csusza, de a várakozások szerint nagy sikernek örvend majd az amúgy legkedvezőbb árú krumplis vagy káposztás tészta is. Terítékre kerülnek továbbá olyan elfeledett különlegességek is, mint a Kövi Pál által, az Erdélyi lakoma című könyvben közreadott szombatos rakott bárány vagy a cigány konyha egyik klasszikusa, a lecsós galuska. Az önmagukban is kiváló tésztaételekhez különféle feltételek választhatók, a sült kolbásztól a konfitált kacsacombig.

A szelekciót előételek, levesek, desszertek teszik teljessé, amelyek a pandémia alatt a tésztákkal együtt a Wolt kiszállításával jutnak el az otthonokba vagy személyesen átvehetők az Október 6. utcában található új üzletben.

Forrás: Costes Csoport / Turizmus Online


Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.