A nap, amikor Champagne-ra koccintunk

A franciák kizárólagos termelői, egyben a világ első számú champagne vásárlói, 2013-ban közel 170 millió palackkal fogyasztottak el kedvencükből, de a régió kifinomult pezsgői a világ minden pontjára eljutnak. A nemzetközi Champagne napot az USA hirdette meg először 2010-ben. A rajongók idén ötödik alkalommal csatlakozhatnak a kezdeményezéshez azzal, hogy elfogyasztanak egy finom palack champagne-t és a #ChampagneDay jelöléssel megosztják az élményt a közösségi oldalakon.

A nemzetközi Champagne nap ötletgazdái 2010-ben úgy döntöttek, a legjobb megoldás, ha ennek az eseménynek a szervezői maguk a fogyasztók lesznek. Ezért arra kérték a pezsgők kedvelőit, hogy a nagy napon bontsanak fel egy palackkal és a #ChampagneDay hashtaggal jelölve osszák meg ezt a pillanatot, egyben a világnap hírét ismerőseikkel. Az online és offline ünnepléshez idén is csatlakoznak a neves házak, a termelők és maga a CIVC, Champagne régió szakmai szervezete, amely weboldalán hónapok óta hirdeti a dátumot. Idén október 24-én, pénteken koccinthattunk stílusosan, champagne-nyal a pohárban!

Magyarország is szereti a champagne-t, 2013-ban a hivatalos statisztikák szerint 50 657 palack fogyott belőle. A legnépszerűbbek – ahogyan világszerte – a két komoly tradícióiról ismert ház, a Moët & Chandon és Veuve Clicquot márkák. Az utóbbi években a választék egyre izgalmasabb, a borbárokban, sőt, pezsgőbárokban poharazva ismerhetjük meg a pezsgővilág csúcsát, a top éttermek és bisztrók szintén a gasztronómia elválaszthatatlan részének tartják.

Champagne csak Champagne-ból jöhet

A hűvös, északi borvidék központja, Reims mindössze 140 km Párizstól. A borvidék méreteiben is lenyűgöző, több mint 33 ezer hektárnyi termőterületen 15 700 termelő és 300 champagne-ház dolgozik. A 318 apellációból (egy-egy faluhoz tartozó területekből) 44 Premier Cru (90-99 %-ra értékelt) és 17 Grand Cru (100 %-ra értékelt) termőhely van. Három szőlőfajtájuk a pinot noir (az ültetvények 38 %-a), a pinot meunier (32 %) és a chardonnay (30 %). A régió borai szigorú eredetvédelmi szabályozás alatt állnak, kizárólag az itt szüretelt termésből helyben elkészített pezsgő címkéjén szerepelhet a Champagne jelölés. Mára az UNESCO is felfigyelt a régióra, pozitív döntésük esetén 2015 nyarán a „Dűlők, Champagne házak és pincék” felkerülhetnek a Világörökségi Listára.

Ha champagne, akkor minőség

A különleges terroiron túl Champagne egyik titka a házasítás művészete, a pincemesterek szaktudása, akik a három szőlőfajta, a különböző alrégiók és évjáratok borainak házasításával évről-évre nagyot alkotnak. A tudás és tapasztalat ezen a borvidéken évszázadokban mérhető, Dom Pérignon apát követői a 17. század óta tökéletesítik módszereiket és az itt készülő cuvée-k stílusát. A Méthode Champenoise (más néven Méthode Traditionnelle), vagyis palackos erjesztés és érlelés módszerét mi is innen tanultuk el, mára a világ számos országában elterjedt. A lassú és összetett folyamat a legmagasabb minőségi kategóriát jelzi, a régióban a kötelező érlelési idő minimum 15 hónap, évjáratos tételek esetén legalább 3 teljes év.

A champagne-t mindenki szereti

Fogyasztásban a franciák vezetik a listát, 2013-ban a közel 305 millió palack 55 %-át megtartották maguknak. E mellett közel kétszáz országba jut belőle. Az exportpiacokon hosszú évtizedek, talán nem túlzás azt mondani, hogy évszázadok óta a britek a leglelkesebb rajongók – Nagy Britannia 30 millió palacknál is többet vásárolt tavaly. Őket követi az USA és Németország 17 és 12 millió fölötti fogyasztással. Japán a negyedik helyen kevéssel előzi le Belgiumot.

Így élvezhetjük legteljesebben a champagne-t

A palackokat sötét, hűvös és nem túl száraz levegőjű helyen tároljuk. Felbontás előtt hűtsük le gondosan, 9-12 fok közötti hőmérsékleten fogyasztva a legélvezetesebb. A legtöbb neves ház a flőte helyett öblös, felfelé szűkülő boros- vagy speciális tulipán formájú poharat ajánl, ebből érezhetőek legteljesebben a pezsgő finom aromái. A gasztronómiában igazi jolly-joker, aperitifként és ételek kísérőjeként is könnyen megtalálhatjuk kedvencünket a számtalan stílus között. A klasszikus cuvée, a divatos rosé, a presztízs cuvée, a légies blanc de blancs (100 % chardonnay) vagy gyümölcsös blanc de noirs (kizárólag kékszőlőből készül) mellett a legszárazabbtól egészen a sec champagne-okig válogathatunk, a legnépszerűbb a brut kategória.

Kultúrával feltöltve

Champagne nem véletlenül lett a siker és csillogás szimbóluma, világhódító története során sok híresség választotta pohárköszöntőkhöz, a nagy pillanatok megünnepléséhez vagy épp a fényűző mindennapok kellékeként. XVI. Lajos és Marie Antoinette, Napóleon vagy Winston Churchill, Oscar Wild sorát olyan dívák követték, mint Bette Davis, Marlene Dietrich, Marilyn Monroe, Brigitte Bardot és Coco Chanel. Bajnokokat és hajókat avattak vele, e közben meghódította a filmvásznat és díjátadó gálákat is, James Bond után a Szex és New York és legutóbb A Nagy Gatsby jeleneteiben tűnt fel. Napjaink legbefolyásosabb Champagne nagykövetei Roger Federer és Jay-Z, a legtalálóbb idézetet pedig Hester Brown, a New York Times bestseller írója találta meg – „Mindig tarts otthon egy palack champagne-t különleges alkalmakra. A különleges alkalom néha éppen az, hogy van egy palack champagne a hűtőben!”

Még több hír Champagne-ból és a pezsgőkről: www.poppmood.com
Az adatok forrása a CIVC statisztikája.

Forrás: Élelmiszer Online


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.