A növények is tudják, amikor megeszik őket

A Missouri Egyetem nemrég publikált kutatása alapján a növények sem repesnek az örömtől, amikor megeszik őket.

Bár a növények nem igazán érzékenyek, igenis „észlelik” amikor éppen elfogyasztják őket, és tömören fogalmazva nem örülnek neki.

Sok vegán és vegetáriánus kizárólag morális megfontolásból, az állatok bántalmazása elleni tiltakozásból mellőzi a húsokat az étrendjéből. Éppen ezért talán számukra is érdekes lehet az a hír, mely szerint a növények is tudják, amikor megeszik őket, és hát nincsenek elragadtatva a dologtól.

De hogyan lehetséges ez? A tudósok egy ideje már tudják, hogy bár a növények bizonyosan nem érző lények, mégis pozitívan reagálnak a zenére. A levegő rezgéseiben bekövetkező változás, (mint például egy klasszikus zenét játszó hangszóró, vagy egy hernyó csámcsogása a leveleken) a növény anyagcseréjét is módosítják, és ilyenkor például az éhes hernyók támadásainak elhárítására tett (gyakran enervált) próbálkozásként bizonyos „védekező vegyületeket” állítanak elő.


„Figyelemre méltó, hogy az eltérő rezgések (és így az enyhe szellő keltette, valamint a másmilyen rovaroknak a hernyók táplálkozási vibrációjához hasonló akusztikus jellemzőket mutató hangja) nem növelték a növények kémiai védekezését” – mondta a Missouri Egyetem Biológiai Tudományok Osztályának professzora, Rex Cocroft. – „Ez azt mutatja, hogy a növények képesek megkülönböztetni a táplálkozási rezgéseket a környezeti vibrációk egyéb mindennapos forrásaitól.”

A zöldségek tehát okosabbak, mint gondolnánk. Ezt tartsuk észben, amikor legközelebb egy friss, vitamindús salátához támad kedvünk!

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.