A növények is tudják, amikor megeszik őket

A Missouri Egyetem nemrég publikált kutatása alapján a növények sem repesnek az örömtől, amikor megeszik őket.

Bár a növények nem igazán érzékenyek, igenis „észlelik” amikor éppen elfogyasztják őket, és tömören fogalmazva nem örülnek neki.

Sok vegán és vegetáriánus kizárólag morális megfontolásból, az állatok bántalmazása elleni tiltakozásból mellőzi a húsokat az étrendjéből. Éppen ezért talán számukra is érdekes lehet az a hír, mely szerint a növények is tudják, amikor megeszik őket, és hát nincsenek elragadtatva a dologtól.

De hogyan lehetséges ez? A tudósok egy ideje már tudják, hogy bár a növények bizonyosan nem érző lények, mégis pozitívan reagálnak a zenére. A levegő rezgéseiben bekövetkező változás, (mint például egy klasszikus zenét játszó hangszóró, vagy egy hernyó csámcsogása a leveleken) a növény anyagcseréjét is módosítják, és ilyenkor például az éhes hernyók támadásainak elhárítására tett (gyakran enervált) próbálkozásként bizonyos „védekező vegyületeket” állítanak elő.


„Figyelemre méltó, hogy az eltérő rezgések (és így az enyhe szellő keltette, valamint a másmilyen rovaroknak a hernyók táplálkozási vibrációjához hasonló akusztikus jellemzőket mutató hangja) nem növelték a növények kémiai védekezését” – mondta a Missouri Egyetem Biológiai Tudományok Osztályának professzora, Rex Cocroft. – „Ez azt mutatja, hogy a növények képesek megkülönböztetni a táplálkozási rezgéseket a környezeti vibrációk egyéb mindennapos forrásaitól.”

A zöldségek tehát okosabbak, mint gondolnánk. Ezt tartsuk észben, amikor legközelebb egy friss, vitamindús salátához támad kedvünk!

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.