A növények is tudják, amikor megeszik őket

A Missouri Egyetem nemrég publikált kutatása alapján a növények sem repesnek az örömtől, amikor megeszik őket.

Bár a növények nem igazán érzékenyek, igenis „észlelik” amikor éppen elfogyasztják őket, és tömören fogalmazva nem örülnek neki.

Sok vegán és vegetáriánus kizárólag morális megfontolásból, az állatok bántalmazása elleni tiltakozásból mellőzi a húsokat az étrendjéből. Éppen ezért talán számukra is érdekes lehet az a hír, mely szerint a növények is tudják, amikor megeszik őket, és hát nincsenek elragadtatva a dologtól.

De hogyan lehetséges ez? A tudósok egy ideje már tudják, hogy bár a növények bizonyosan nem érző lények, mégis pozitívan reagálnak a zenére. A levegő rezgéseiben bekövetkező változás, (mint például egy klasszikus zenét játszó hangszóró, vagy egy hernyó csámcsogása a leveleken) a növény anyagcseréjét is módosítják, és ilyenkor például az éhes hernyók támadásainak elhárítására tett (gyakran enervált) próbálkozásként bizonyos „védekező vegyületeket” állítanak elő.


„Figyelemre méltó, hogy az eltérő rezgések (és így az enyhe szellő keltette, valamint a másmilyen rovaroknak a hernyók táplálkozási vibrációjához hasonló akusztikus jellemzőket mutató hangja) nem növelték a növények kémiai védekezését” – mondta a Missouri Egyetem Biológiai Tudományok Osztályának professzora, Rex Cocroft. – „Ez azt mutatja, hogy a növények képesek megkülönböztetni a táplálkozási rezgéseket a környezeti vibrációk egyéb mindennapos forrásaitól.”

A zöldségek tehát okosabbak, mint gondolnánk. Ezt tartsuk észben, amikor legközelebb egy friss, vitamindús salátához támad kedvünk!

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.