A növények is tudják, amikor megeszik őket

A Missouri Egyetem nemrég publikált kutatása alapján a növények sem repesnek az örömtől, amikor megeszik őket.

Bár a növények nem igazán érzékenyek, igenis „észlelik” amikor éppen elfogyasztják őket, és tömören fogalmazva nem örülnek neki.

Sok vegán és vegetáriánus kizárólag morális megfontolásból, az állatok bántalmazása elleni tiltakozásból mellőzi a húsokat az étrendjéből. Éppen ezért talán számukra is érdekes lehet az a hír, mely szerint a növények is tudják, amikor megeszik őket, és hát nincsenek elragadtatva a dologtól.

De hogyan lehetséges ez? A tudósok egy ideje már tudják, hogy bár a növények bizonyosan nem érző lények, mégis pozitívan reagálnak a zenére. A levegő rezgéseiben bekövetkező változás, (mint például egy klasszikus zenét játszó hangszóró, vagy egy hernyó csámcsogása a leveleken) a növény anyagcseréjét is módosítják, és ilyenkor például az éhes hernyók támadásainak elhárítására tett (gyakran enervált) próbálkozásként bizonyos „védekező vegyületeket” állítanak elő.


„Figyelemre méltó, hogy az eltérő rezgések (és így az enyhe szellő keltette, valamint a másmilyen rovaroknak a hernyók táplálkozási vibrációjához hasonló akusztikus jellemzőket mutató hangja) nem növelték a növények kémiai védekezését” – mondta a Missouri Egyetem Biológiai Tudományok Osztályának professzora, Rex Cocroft. – „Ez azt mutatja, hogy a növények képesek megkülönböztetni a táplálkozási rezgéseket a környezeti vibrációk egyéb mindennapos forrásaitól.”

A zöldségek tehát okosabbak, mint gondolnánk. Ezt tartsuk észben, amikor legközelebb egy friss, vitamindús salátához támad kedvünk!

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.