A növények is tudják, amikor megeszik őket

A Missouri Egyetem nemrég publikált kutatása alapján a növények sem repesnek az örömtől, amikor megeszik őket.

Bár a növények nem igazán érzékenyek, igenis „észlelik” amikor éppen elfogyasztják őket, és tömören fogalmazva nem örülnek neki.

Sok vegán és vegetáriánus kizárólag morális megfontolásból, az állatok bántalmazása elleni tiltakozásból mellőzi a húsokat az étrendjéből. Éppen ezért talán számukra is érdekes lehet az a hír, mely szerint a növények is tudják, amikor megeszik őket, és hát nincsenek elragadtatva a dologtól.

De hogyan lehetséges ez? A tudósok egy ideje már tudják, hogy bár a növények bizonyosan nem érző lények, mégis pozitívan reagálnak a zenére. A levegő rezgéseiben bekövetkező változás, (mint például egy klasszikus zenét játszó hangszóró, vagy egy hernyó csámcsogása a leveleken) a növény anyagcseréjét is módosítják, és ilyenkor például az éhes hernyók támadásainak elhárítására tett (gyakran enervált) próbálkozásként bizonyos „védekező vegyületeket” állítanak elő.


„Figyelemre méltó, hogy az eltérő rezgések (és így az enyhe szellő keltette, valamint a másmilyen rovaroknak a hernyók táplálkozási vibrációjához hasonló akusztikus jellemzőket mutató hangja) nem növelték a növények kémiai védekezését” – mondta a Missouri Egyetem Biológiai Tudományok Osztályának professzora, Rex Cocroft. – „Ez azt mutatja, hogy a növények képesek megkülönböztetni a táplálkozási rezgéseket a környezeti vibrációk egyéb mindennapos forrásaitól.”

A zöldségek tehát okosabbak, mint gondolnánk. Ezt tartsuk észben, amikor legközelebb egy friss, vitamindús salátához támad kedvünk!

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.
Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.
Ki lett az ország legjobb felszolgálója?

Ki lett az ország legjobb felszolgálója? 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a győztes Kóródi Béla lett, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskola diákja.
Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.