A vendéglátóhelyeken javult az élemiszerbiztonság

Számos területen javulást tapasztaltak az élemiszerbiztonsági ellenőrök a vendéglátásban a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzési akció során, jelentősen csökkent például a korábbiakhoz képest a higiéniai hiányosságok és a fogyasztásra alkalmatlan termékek aránya, de még így is ki kellett vonni a forgalomból 102 tonna élelmiszert.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium csütörtöki közleménye szerint a július 1-je és augusztus 31-e között tartott akció során több mint 7700 létesítményt vontak be a vizsgálatba, volt ezek között büfé, cukrászda, fagylaltozó, étterem, de kitértek a vizsgálatok az utcai vendéglátásra, a nagy tömegeket megmozgató rendezvények élelmiszer-forgalmazóira is.

A vizsgálat során fokozottan ellenőrizték a fagylaltokat, a fűszerezett, pácolt, előkészített húsokat, a halételeket, a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, fókuszáltak a vendéglátóegységekben használt sütőolajra, az étkezési tojásokra, az UHT tejekre és a vásárokon kapható kerámia konyhai edényekre, bögrékre is.

Az ellenőrzések eredményeként tevékenység korlátozására 38 esetben volt szükség, emellett 226-szor figyelmeztettek, valamint 443 alkalommal bírságot szabtak ki az ellenőrök mintegy 43 millió forint értékben.

Probléma főleg a dolgozók egészségügyi alkalmasságával, illetve képzettségével, az élelmiszerek nyomon követhetőségével akadt.

Az előző évekhez képest a higiéniai hiányosságok megállapításának előfordulási aránya jelentősen csökkent. A termékvizsgálatok során a több mint 23 600 ellenőrzött tételből 781-et kellett kivonni a forgalomból, így 102 tonna, mintegy 12 millió forint értékű élelmiszert zároltak.

Az előző évhez képest a lejárt és a jelölési hibás tételek aránya kissé emelkedett, ugyanakkor a fogyasztásra alkalmatlan és az ismeretlen eredetű termékek, valamint a minőségi hiba előfordulási aránya csökkent.

A már hagyománynak számító nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést az idén július 1-jétől rendelte el Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár. Az akciót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálta a megyei kormányhivatalok szakembereinek közreműködésével.

Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.