Alkalmazkodó gasztronómia

Az étlapok tömörebbek, kevesebb pénz jut a számlára, kevesebb idő az étkezésre - derül ki a Brüsszel uniós negyedében készült kalauzból.

Bármilyen súlyos az euró válsága, enni kell, legfeljebb másként: Brüsszel európai negyedében, ahol három nemzetközi szervezet és a hozzájuk kapcsolódó intézmények tisztviselőserege dolgozik, a gasztronómia is alkalmazkodik az új körülményekhez. Manapság a szűkített reprezentációs keretekből kevesebb pénz jut a számlára, de az étkezésre szánt idő is szűkösebb.

Két gasztronómiai szakember, Hughes Belin újságíró és Sophie Wozniak tanácsadó éppen ebben a helyzetben látta időszerűnek megjelentetni étkezési kalauzának második kiadását, amely a negyed 350 vendéglőjét és gyorsétkezőhelyét értékeli. Mindketten gondosan és személyesen ellenőrizték a bemutatott konyhákat.

"A vendégeknek elegük van a borsos számlákból és a vendéglősök, ha nem akarják bezárni létesítményüket, kénytelenek alkalmazkodni az új helyzethez" - mondta az AFP-nek Hughes Belin. "Vége a háromórás, borral megöntözött és konyakkal zárt ebédeknek. A válság a vendéglőket sem kerüli el, az étlapnak tömörebbnek kell lennie, a vendégek gyakorta a ház kimért borát isszák" - magyarázta a szakember.

A 250 oldalas, 9,95 euróért kapható zsebformátumú kötet szerzői nem tagadják, hogy gasztronómiai kalauzuk csak a saját véleményüket fejezi ki. Nem csupán a jó helyeket sorolják fel, de azokat is, amelyeket szerintük jobb elkerülni. Így például az egyik, az Európai Bizottság épületéhez közeli létesítmény konyháját megdicsérik, viszont megjegyzik, hogy a kiszolgálás "nagyon kelletlen".

A szerzők nincsenek túlságosan jó véleménnyel az európai negyed vendéglátásának általános színvonaláról, csupán 44 igazán "jó konyhát" találtak, így könyvük aligha vált ki elragadtatást a benne szereplő létesítmények körében, különösen a lista végén szereplő 52 étkezőhely lehet elégedetlen - írja a Hirado.hu.

A tét ugyanis nem kicsI: a vendégek az EU és más intézmények magas rangú vezetői, ügyvédek, parlamenti képviselők, kijárók, tehát tehetős emberek, akik szeretik és értékelik a jó konyhát. A negyed kisvendéglőiben pedig több ezer tisztviselő, alkalmazott kapja be ebédjét, ha meg akar szabadulni a cégek belső éttermeinek egyhangúbb kosztjától.

A gasztronómiai kalauz szerzői színnel rangsorolják az egyes vendéglőket. Piros színnel jelölik a nem ajánlott létesítményeket, a narancsszín az egyenlőtlen minőséget jelzi - az utóbbi a megjelölt helyek felének jár. Zölddel az ajánlott étkezőhelyek szerepelnek, míg a kék a szerzők kedvenceinek jár - azoknak, amelyeknél az adott kategóriának megfelelő árért a legjobb ízeket, kiszolgálást és légkört élvezhetik a vendégek. Még válságban is. (Hirado.hu)


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.