Alkalmazkodó gasztronómia

Az étlapok tömörebbek, kevesebb pénz jut a számlára, kevesebb idő az étkezésre - derül ki a Brüsszel uniós negyedében készült kalauzból.

Bármilyen súlyos az euró válsága, enni kell, legfeljebb másként: Brüsszel európai negyedében, ahol három nemzetközi szervezet és a hozzájuk kapcsolódó intézmények tisztviselőserege dolgozik, a gasztronómia is alkalmazkodik az új körülményekhez. Manapság a szűkített reprezentációs keretekből kevesebb pénz jut a számlára, de az étkezésre szánt idő is szűkösebb.

Két gasztronómiai szakember, Hughes Belin újságíró és Sophie Wozniak tanácsadó éppen ebben a helyzetben látta időszerűnek megjelentetni étkezési kalauzának második kiadását, amely a negyed 350 vendéglőjét és gyorsétkezőhelyét értékeli. Mindketten gondosan és személyesen ellenőrizték a bemutatott konyhákat.

"A vendégeknek elegük van a borsos számlákból és a vendéglősök, ha nem akarják bezárni létesítményüket, kénytelenek alkalmazkodni az új helyzethez" - mondta az AFP-nek Hughes Belin. "Vége a háromórás, borral megöntözött és konyakkal zárt ebédeknek. A válság a vendéglőket sem kerüli el, az étlapnak tömörebbnek kell lennie, a vendégek gyakorta a ház kimért borát isszák" - magyarázta a szakember.

A 250 oldalas, 9,95 euróért kapható zsebformátumú kötet szerzői nem tagadják, hogy gasztronómiai kalauzuk csak a saját véleményüket fejezi ki. Nem csupán a jó helyeket sorolják fel, de azokat is, amelyeket szerintük jobb elkerülni. Így például az egyik, az Európai Bizottság épületéhez közeli létesítmény konyháját megdicsérik, viszont megjegyzik, hogy a kiszolgálás "nagyon kelletlen".

A szerzők nincsenek túlságosan jó véleménnyel az európai negyed vendéglátásának általános színvonaláról, csupán 44 igazán "jó konyhát" találtak, így könyvük aligha vált ki elragadtatást a benne szereplő létesítmények körében, különösen a lista végén szereplő 52 étkezőhely lehet elégedetlen - írja a Hirado.hu.

A tét ugyanis nem kicsI: a vendégek az EU és más intézmények magas rangú vezetői, ügyvédek, parlamenti képviselők, kijárók, tehát tehetős emberek, akik szeretik és értékelik a jó konyhát. A negyed kisvendéglőiben pedig több ezer tisztviselő, alkalmazott kapja be ebédjét, ha meg akar szabadulni a cégek belső éttermeinek egyhangúbb kosztjától.

A gasztronómiai kalauz szerzői színnel rangsorolják az egyes vendéglőket. Piros színnel jelölik a nem ajánlott létesítményeket, a narancsszín az egyenlőtlen minőséget jelzi - az utóbbi a megjelölt helyek felének jár. Zölddel az ajánlott étkezőhelyek szerepelnek, míg a kék a szerzők kedvenceinek jár - azoknak, amelyeknél az adott kategóriának megfelelő árért a legjobb ízeket, kiszolgálást és légkört élvezhetik a vendégek. Még válságban is. (Hirado.hu)


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.