Arany- és ezüstérmek a jubileumi londoni IWSC versenyen

Az Agárdi Pálinkafőzde első alkalommal vett részt a világ egyik legrangosabb nemzetközi bor- és párlatversenyén. A londoni székhelyű, idén 50 éves International Wine&Spirit Competition megmérettetésre 2700 nevezési párlatminta érkezett a világ minden részéről. A legtöbb induló – 700 feletti minta – a Gin kategóriában volt, a Skót Whisky-k mezőnyében 400 feletti, míg a Brandy kategóriában 200 feletti minta érkezett.

Hatalmas szakmai sikernek számít, hogy az Agárdi Barrique Szilva Pálinka 98 ponttal aranyérmet és az Agárdi Prémium Málna Pálinka 91 ponttal ezüstérmet szerzett a Gyümölcs Párlatok kategóriában. Még izgalmasabb eredmény, hogy a ginek és whiskyk hazájában az Agárdi Hungarian Dry Gin 90 ponttal ezüstérmes lett a London Dry Gin kategóriában, és az Agárdi Single Malt Whisky 90 ponttal pedig szintén ezüstérmet nyert a nem évjáratos Single Malt Whisky mezőnyében. A nyári eredményhirdetést november 28-án követi a díjátadó gála, s a jubileumi esemény helyszíne a patinás londoni Guildhall lesz.

A bírálási folyamat hét hónapon keresztül zajlott, s a különböző tesztelő-panelekben 5-7 fős szakmai zsűri végezte a munkát, 50-65 párlatot kóstolva egy nap. Az IWSC strukturált és szigorú kétlépcsős bírálati eljárást folytat, először a „kettős vak” bírálati eljárást alkalmazva, vagyis a mintákat előre öntött, számozott poharakban ízlelik meg, hogy a bírók soha ne láthassák az üveget. A zsűri naponta legfeljebb 65 mintát ízlel meg, hogy elkerüljék a szájfáradtságot, és az egyes termékeket egy egész testület értékeli szinkronban, lehetővé téve a csoportos megbeszéléseket. A verseny független bírói bizottsága negyedévente ülésezik, hogy a bírálati folyamat során a lehető legnagyobb integritást, pontosságot és pártatlanságot biztosítsák. Olyan italszakértők vesznek részt az értékelésben, akik az adott kategóriák nemzetközi hírű specialistái. Ma már több mint 400 globális szakértő bírálja el a beérkezett mintákat egy elnökbíró vezetésével. Az italpiac kulcsfontosságú területeit képviselik a bíráló testületek, beleértve a horeca és a retail kereskedelmet, vendéglátóipari szakembereket, szakírókat és kritikusokat. Ez a sokféleség biztosítja az eredmények legnagyobb objektivitását. Az IWSC-ben két bírói bizottság működik: a Borbírói Bizottság és a Szeszesital-bíráló Bizottság, melyeket Philip Goodband MW és Charles Maxwell vezet. A bizottságok felügyelik az összes testület munkáját, és ízlelnek meg minden aranyérmet nyert bort vagy párlatot a végső jóváhagyás céljából. Az aranyérmes 95-100 pont közötti párlatok jellemzésük szerint kiváló párlatok kivételes egyensúllyal, ritka és komplex ízekkel, kiemelkedőek az adott kategórián belül. Az ezüstérmes, 90-94 pont közötti párlatok jellemzésük szerint kiváló párlatok, jó egyensúllyal, erős karakterrel és jó összetettséggel. 

A nyertes termékeket egész évben bemutatják tucatnyi nemzetközi vásáron és több száz fogyasztói kóstolón - és több mint 600 iparági szakember ismerheti meg a novemberi éves díjkiosztó banketten Londonban, amelyet a bor- és szeszes világában az iparág Oscarjaként ismernek.

Az Agárdi Főzde életében hatalmas siker és mérföldkő, hogy a hazai megmérettetések, valamint a Destillata versenyek után az IWSC-n is bizonyíthatott, ráadásul a pálinkák mellett két olyan párlattal – a ginnel és a whiskyvel – melyek hazájának a versenyt szervező országot tekinthetjük, és rendkívül erős mezőnyben kellett helyt állni.

A nemzetközi trendek jól mutatják, hogy napjainkban a gin az egyik legnépszerűbb szeszes ital világszerte, a gin tonik pedig nemcsak a koktélbárok vendégeinek, hanem az otthoni fogyasztóknak is nagy kedvence lett. Az Agárdi Főzde tulajdonosai a piaci jelzéseket figyelve úgy döntöttek, hogy további fejlesztésként gin-portfóliót hoznak létre. Idén májusra elkészült két karakteres, eltérő stílusú desztillált párlatuk: a cigánymeggyel házasított Gypsy Gin és a citrusosabb Chameleon Gin, amely egyúttal izgalmas vizuális élményt is nyújt – erre utal az elnevezése is – mivel a ginbe áztatott trópusi pillangóborsó virágtól (Clitoria ternatea) azúrkék színt kap a palackba kerülő párlat. Tonik vagy citromlé hozzáadása során pedig rózsaszínes, lilás árnyalatú az italunk a pohárban. Vértes Tibor, az Agárdi társtulajdonosa és főzdemestere szerint egy gin elsősorban a boróka jellegét kell, hogy hordozza, de a fiatalos és lendületes jegyeket, így a citrusos, friss, üde, gyümölcsös ízprofilt is érdemes belecsempészni.


Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort

Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort 

Főleg az „új elemek” hangzik izgalmasnak ebben a hírben.
Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba

Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba 

Mintegy 250 millió forintot fordítanak erre Magyarországon. A bolt működésében az MI kiemelt szerephez jut.
Ha február, akkor Kávébár Bazár

Ha február, akkor Kávébár Bazár 

A jubileumi, tizenötödik KávéBár Bazár rendezvénynek a Millenáris B épülete, a nagycsarnok ad otthont.
Üdítőket hív vissza a multicég Európában

Üdítőket hív vissza a multicég Európában 

Európa néhány országában visszahívott bizonyos üdítőitalokat a Coca-Cola, mert „magasabb szintű” klórátot tartalmaznak.
A Lidl csökkenti a tojás árát

A Lidl csökkenti a tojás árát 

A lépés nem meglepő.
Gasztrorendezvény Szlovákiában

Gasztrorendezvény Szlovákiában 

Új ételek, élő főzés és technológiák a HoReCa szegmens számára – ételek és italok széles választéka Szlovákiából és külföldről, technológiák és konyhai berendezések.
Van az az étel, ami még a koreai influenszeren is kifog

Van az az étel, ami még a koreai influenszeren is kifog 

A dél-koreai mokpang influenszer, aki napjainkban Budapesten hódít hatalmas étvágyával, úgy tűnik, legyőzőre talált néhány kolbász és hurka képében.
Magyar siker a Bocuse d'Or-on

Magyar siker a Bocuse d'Or-on 

Ismét bizonyított a magyar csapat a gasztronómiai világbajnokságon.
 Nagy Szabolcs: Egy szalontüdő és egy töltött káposzta is lehet izgalmas

Nagy Szabolcs: Egy szalontüdő és egy töltött káposzta is lehet izgalmas 

A tradíciók tisztelete és a kreativitás ötvözése áll Nagy Szabolcs séf konyhájának középpontjában.
Halleluja! – ilyen a szentév fagylaltja

Halleluja! – ilyen a szentév fagylaltja 

A 2025-ös szentév fagylaltjának alapját a gianduja, a mogyoró és a csokoládé adja.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.