Arany- és ezüstérmek a jubileumi londoni IWSC versenyen

Az Agárdi Pálinkafőzde első alkalommal vett részt a világ egyik legrangosabb nemzetközi bor- és párlatversenyén. A londoni székhelyű, idén 50 éves International Wine&Spirit Competition megmérettetésre 2700 nevezési párlatminta érkezett a világ minden részéről. A legtöbb induló – 700 feletti minta – a Gin kategóriában volt, a Skót Whisky-k mezőnyében 400 feletti, míg a Brandy kategóriában 200 feletti minta érkezett.

Hatalmas szakmai sikernek számít, hogy az Agárdi Barrique Szilva Pálinka 98 ponttal aranyérmet és az Agárdi Prémium Málna Pálinka 91 ponttal ezüstérmet szerzett a Gyümölcs Párlatok kategóriában. Még izgalmasabb eredmény, hogy a ginek és whiskyk hazájában az Agárdi Hungarian Dry Gin 90 ponttal ezüstérmes lett a London Dry Gin kategóriában, és az Agárdi Single Malt Whisky 90 ponttal pedig szintén ezüstérmet nyert a nem évjáratos Single Malt Whisky mezőnyében. A nyári eredményhirdetést november 28-án követi a díjátadó gála, s a jubileumi esemény helyszíne a patinás londoni Guildhall lesz.

A bírálási folyamat hét hónapon keresztül zajlott, s a különböző tesztelő-panelekben 5-7 fős szakmai zsűri végezte a munkát, 50-65 párlatot kóstolva egy nap. Az IWSC strukturált és szigorú kétlépcsős bírálati eljárást folytat, először a „kettős vak” bírálati eljárást alkalmazva, vagyis a mintákat előre öntött, számozott poharakban ízlelik meg, hogy a bírók soha ne láthassák az üveget. A zsűri naponta legfeljebb 65 mintát ízlel meg, hogy elkerüljék a szájfáradtságot, és az egyes termékeket egy egész testület értékeli szinkronban, lehetővé téve a csoportos megbeszéléseket. A verseny független bírói bizottsága negyedévente ülésezik, hogy a bírálati folyamat során a lehető legnagyobb integritást, pontosságot és pártatlanságot biztosítsák. Olyan italszakértők vesznek részt az értékelésben, akik az adott kategóriák nemzetközi hírű specialistái. Ma már több mint 400 globális szakértő bírálja el a beérkezett mintákat egy elnökbíró vezetésével. Az italpiac kulcsfontosságú területeit képviselik a bíráló testületek, beleértve a horeca és a retail kereskedelmet, vendéglátóipari szakembereket, szakírókat és kritikusokat. Ez a sokféleség biztosítja az eredmények legnagyobb objektivitását. Az IWSC-ben két bírói bizottság működik: a Borbírói Bizottság és a Szeszesital-bíráló Bizottság, melyeket Philip Goodband MW és Charles Maxwell vezet. A bizottságok felügyelik az összes testület munkáját, és ízlelnek meg minden aranyérmet nyert bort vagy párlatot a végső jóváhagyás céljából. Az aranyérmes 95-100 pont közötti párlatok jellemzésük szerint kiváló párlatok kivételes egyensúllyal, ritka és komplex ízekkel, kiemelkedőek az adott kategórián belül. Az ezüstérmes, 90-94 pont közötti párlatok jellemzésük szerint kiváló párlatok, jó egyensúllyal, erős karakterrel és jó összetettséggel. 

A nyertes termékeket egész évben bemutatják tucatnyi nemzetközi vásáron és több száz fogyasztói kóstolón - és több mint 600 iparági szakember ismerheti meg a novemberi éves díjkiosztó banketten Londonban, amelyet a bor- és szeszes világában az iparág Oscarjaként ismernek.

Az Agárdi Főzde életében hatalmas siker és mérföldkő, hogy a hazai megmérettetések, valamint a Destillata versenyek után az IWSC-n is bizonyíthatott, ráadásul a pálinkák mellett két olyan párlattal – a ginnel és a whiskyvel – melyek hazájának a versenyt szervező országot tekinthetjük, és rendkívül erős mezőnyben kellett helyt állni.

A nemzetközi trendek jól mutatják, hogy napjainkban a gin az egyik legnépszerűbb szeszes ital világszerte, a gin tonik pedig nemcsak a koktélbárok vendégeinek, hanem az otthoni fogyasztóknak is nagy kedvence lett. Az Agárdi Főzde tulajdonosai a piaci jelzéseket figyelve úgy döntöttek, hogy további fejlesztésként gin-portfóliót hoznak létre. Idén májusra elkészült két karakteres, eltérő stílusú desztillált párlatuk: a cigánymeggyel házasított Gypsy Gin és a citrusosabb Chameleon Gin, amely egyúttal izgalmas vizuális élményt is nyújt – erre utal az elnevezése is – mivel a ginbe áztatott trópusi pillangóborsó virágtól (Clitoria ternatea) azúrkék színt kap a palackba kerülő párlat. Tonik vagy citromlé hozzáadása során pedig rózsaszínes, lilás árnyalatú az italunk a pohárban. Vértes Tibor, az Agárdi társtulajdonosa és főzdemestere szerint egy gin elsősorban a boróka jellegét kell, hogy hordozza, de a fiatalos és lendületes jegyeket, így a citrusos, friss, üde, gyümölcsös ízprofilt is érdemes belecsempészni.


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.