Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolója Badacsonyban

A Badacsony Szőlőhegyért Egyesület, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutató Állomása és a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend 2024. június 15-én 15 és 21 óra között rendezi meg a Kéknyelű Virágzás Ünnepét.

A szervezők csodálatos természeti környezetben, a Badacsony déli lejtőjén fekvő és a Kutató Állomás tulajdonában lévő Kéknyelű ültetvény teraszára hívják a „legbadacsonyibb” szőlőfajta a Kéknyelű virágzásának megünneplésére a badacsonyi kéknyelű rajongóit és jövendőbeli szerelmeseit.

A Kéknyelű a több ezeréves szőlőkultúrával rendelkező Badacsonyi borvidék legismertebb tájfajtája, amely megidézi a történelmet, a borvidék örökségét, a hagyományokat és ezzel a badacsonyi identitás meghatározó eleme lesz. A szakirodalom a Kéknyelűt autochton fajtának tekinti, amelynek jelentése „földből született”, vagyis ősi, eredeti, helyben keletkezett és a keletkezési helyén is maradt.

Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóján részt vesznek a szakma elismert képviselői is. Többek között Éliás Csaba, a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület elnöke, aki tájékoztatásul elmondta, hogy:

„A Kéknyelű Virágzás Ünnepe keretében a tavalyi évhez hasonlóan, az év legnagyobb kéknyelű kóstolóját tartjuk, 35 kéknyelűt termelő badacsonyi borászat részvételével. Gyakorlatilag mindenki jelen lesz, aki foglalkozik a fajtával. A kóstoló egyediségét az adja, hogy a borászok személyesen fogják a boraikat kínálni, és a vendégeknek lesz lehetőségük a borokról velük beszélgetni. Kóstolhatók lesznek többek között a Kéknyelű borversenyre nevezett borok is, egyébként a borversenynek aznap lesz az eredményhirdetése is.”

- fejezte be mondanivalóját az egyesület  elnöke.

 A rendezvény érdekessége, hogy itt mutatják be az idei évben megalakult Badacsony-Hegy Tájegységi Értéktárat, amely a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület, Badacsonytomaj Város Önkormányzata, Nemesgulács Község Önkormányzata és Badacsonytördemic Község Önkormányzata együttműködése eredményeként jött létre azzal a céllal, hogy felkutatják,  beazonosítják, gondozzák és bemutassák a tájegység nemzeti értékeit. A legismertebb badacsonyi értékek közé tartozik a Kéknyelű, amely 2013 óta mint kiemelkedő Nemzeti Érték szerepel a Magyar Értéktárban. A szervezet fontos feladatának tartja, hogy a Kéknyelű bekerüljön a Hungarikumok Gyűjteményébe, ami a nemzeti értékpiramis csúcsa. Ennek érdekében a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület és a MATE Badacsonyi Kutató Állomása közösen elkészített egy javaslatot, amelyet már be is nyújtottak a Hungarikum Bizottsághoz.

Hogy mit jelent a szervező Badacsonyiak számára a Kéknyelű Virágzás Ünnepe?

„Az ünnep, a mindennapi terhek, gondok tengeréből kiragadott pillanat, amely a lélek és a közösség megújulását szolgálja, a virágzás pedig az élővilág újjászületésének jele. A Kéknyelű Virágzás Ünnepe erről a kettős megújulásról, valamint a természet és az emberi kultúra legnemesebb értékéről, a Borról szól. Éljünk, ünnepeljünk úgy, hogy az utánunk jövők is elmondhassák, hogy a Badacsony gyönyörű, a szőlőterület kivételes érték, a Bor a halhatatlanság jelképe és örök, mint a szerelem.”

- mondta dr. Laposa József.


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.