Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolója Badacsonyban

A Badacsony Szőlőhegyért Egyesület, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutató Állomása és a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend 2024. június 15-én 15 és 21 óra között rendezi meg a Kéknyelű Virágzás Ünnepét.

A szervezők csodálatos természeti környezetben, a Badacsony déli lejtőjén fekvő és a Kutató Állomás tulajdonában lévő Kéknyelű ültetvény teraszára hívják a „legbadacsonyibb” szőlőfajta a Kéknyelű virágzásának megünneplésére a badacsonyi kéknyelű rajongóit és jövendőbeli szerelmeseit.

A Kéknyelű a több ezeréves szőlőkultúrával rendelkező Badacsonyi borvidék legismertebb tájfajtája, amely megidézi a történelmet, a borvidék örökségét, a hagyományokat és ezzel a badacsonyi identitás meghatározó eleme lesz. A szakirodalom a Kéknyelűt autochton fajtának tekinti, amelynek jelentése „földből született”, vagyis ősi, eredeti, helyben keletkezett és a keletkezési helyén is maradt.

Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóján részt vesznek a szakma elismert képviselői is. Többek között Éliás Csaba, a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület elnöke, aki tájékoztatásul elmondta, hogy:

„A Kéknyelű Virágzás Ünnepe keretében a tavalyi évhez hasonlóan, az év legnagyobb kéknyelű kóstolóját tartjuk, 35 kéknyelűt termelő badacsonyi borászat részvételével. Gyakorlatilag mindenki jelen lesz, aki foglalkozik a fajtával. A kóstoló egyediségét az adja, hogy a borászok személyesen fogják a boraikat kínálni, és a vendégeknek lesz lehetőségük a borokról velük beszélgetni. Kóstolhatók lesznek többek között a Kéknyelű borversenyre nevezett borok is, egyébként a borversenynek aznap lesz az eredményhirdetése is.”

- fejezte be mondanivalóját az egyesület  elnöke.

 A rendezvény érdekessége, hogy itt mutatják be az idei évben megalakult Badacsony-Hegy Tájegységi Értéktárat, amely a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület, Badacsonytomaj Város Önkormányzata, Nemesgulács Község Önkormányzata és Badacsonytördemic Község Önkormányzata együttműködése eredményeként jött létre azzal a céllal, hogy felkutatják,  beazonosítják, gondozzák és bemutassák a tájegység nemzeti értékeit. A legismertebb badacsonyi értékek közé tartozik a Kéknyelű, amely 2013 óta mint kiemelkedő Nemzeti Érték szerepel a Magyar Értéktárban. A szervezet fontos feladatának tartja, hogy a Kéknyelű bekerüljön a Hungarikumok Gyűjteményébe, ami a nemzeti értékpiramis csúcsa. Ennek érdekében a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület és a MATE Badacsonyi Kutató Állomása közösen elkészített egy javaslatot, amelyet már be is nyújtottak a Hungarikum Bizottsághoz.

Hogy mit jelent a szervező Badacsonyiak számára a Kéknyelű Virágzás Ünnepe?

„Az ünnep, a mindennapi terhek, gondok tengeréből kiragadott pillanat, amely a lélek és a közösség megújulását szolgálja, a virágzás pedig az élővilág újjászületésének jele. A Kéknyelű Virágzás Ünnepe erről a kettős megújulásról, valamint a természet és az emberi kultúra legnemesebb értékéről, a Borról szól. Éljünk, ünnepeljünk úgy, hogy az utánunk jövők is elmondhassák, hogy a Badacsony gyönyörű, a szőlőterület kivételes érték, a Bor a halhatatlanság jelképe és örök, mint a szerelem.”

- mondta dr. Laposa József.


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.