Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolója Badacsonyban

A Badacsony Szőlőhegyért Egyesület, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutató Állomása és a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend 2024. június 15-én 15 és 21 óra között rendezi meg a Kéknyelű Virágzás Ünnepét.

A szervezők csodálatos természeti környezetben, a Badacsony déli lejtőjén fekvő és a Kutató Állomás tulajdonában lévő Kéknyelű ültetvény teraszára hívják a „legbadacsonyibb” szőlőfajta a Kéknyelű virágzásának megünneplésére a badacsonyi kéknyelű rajongóit és jövendőbeli szerelmeseit.

A Kéknyelű a több ezeréves szőlőkultúrával rendelkező Badacsonyi borvidék legismertebb tájfajtája, amely megidézi a történelmet, a borvidék örökségét, a hagyományokat és ezzel a badacsonyi identitás meghatározó eleme lesz. A szakirodalom a Kéknyelűt autochton fajtának tekinti, amelynek jelentése „földből született”, vagyis ősi, eredeti, helyben keletkezett és a keletkezési helyén is maradt.

Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóján részt vesznek a szakma elismert képviselői is. Többek között Éliás Csaba, a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület elnöke, aki tájékoztatásul elmondta, hogy:

„A Kéknyelű Virágzás Ünnepe keretében a tavalyi évhez hasonlóan, az év legnagyobb kéknyelű kóstolóját tartjuk, 35 kéknyelűt termelő badacsonyi borászat részvételével. Gyakorlatilag mindenki jelen lesz, aki foglalkozik a fajtával. A kóstoló egyediségét az adja, hogy a borászok személyesen fogják a boraikat kínálni, és a vendégeknek lesz lehetőségük a borokról velük beszélgetni. Kóstolhatók lesznek többek között a Kéknyelű borversenyre nevezett borok is, egyébként a borversenynek aznap lesz az eredményhirdetése is.”

- fejezte be mondanivalóját az egyesület  elnöke.

 A rendezvény érdekessége, hogy itt mutatják be az idei évben megalakult Badacsony-Hegy Tájegységi Értéktárat, amely a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület, Badacsonytomaj Város Önkormányzata, Nemesgulács Község Önkormányzata és Badacsonytördemic Község Önkormányzata együttműködése eredményeként jött létre azzal a céllal, hogy felkutatják,  beazonosítják, gondozzák és bemutassák a tájegység nemzeti értékeit. A legismertebb badacsonyi értékek közé tartozik a Kéknyelű, amely 2013 óta mint kiemelkedő Nemzeti Érték szerepel a Magyar Értéktárban. A szervezet fontos feladatának tartja, hogy a Kéknyelű bekerüljön a Hungarikumok Gyűjteményébe, ami a nemzeti értékpiramis csúcsa. Ennek érdekében a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület és a MATE Badacsonyi Kutató Állomása közösen elkészített egy javaslatot, amelyet már be is nyújtottak a Hungarikum Bizottsághoz.

Hogy mit jelent a szervező Badacsonyiak számára a Kéknyelű Virágzás Ünnepe?

„Az ünnep, a mindennapi terhek, gondok tengeréből kiragadott pillanat, amely a lélek és a közösség megújulását szolgálja, a virágzás pedig az élővilág újjászületésének jele. A Kéknyelű Virágzás Ünnepe erről a kettős megújulásról, valamint a természet és az emberi kultúra legnemesebb értékéről, a Borról szól. Éljünk, ünnepeljünk úgy, hogy az utánunk jövők is elmondhassák, hogy a Badacsony gyönyörű, a szőlőterület kivételes érték, a Bor a halhatatlanság jelképe és örök, mint a szerelem.”

- mondta dr. Laposa József.


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.