Az Artisjus jövőre nem tervez áremelést

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület képviselői egyeztetésre hívták a szakmai szervezeteket, hogy megismerjék a vendéglátás és a szálláshely-szolgáltatás területén történt változásokat, illetve a zenefelhasználással kapcsolatos észrevételeket.

A  július 5-i megbeszélésre a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) is meghívást kapott, amelyet Kovács László (elnök) és Zerényi Károly (tanácsadó) képviselt.

Az Artisjus részéről dr. Filák Mária (főosztályvezető, Műsorengedélyezési Főosztály) tájékoztatta a szakmai szervezetek képviselőit, hogy a jövő évi díjszabások (ideértve a vendéglátóhelyekre és a szálláshelyekre vonatkozó V18-as díjszabást) tekintetében módosítást nem terveznek és a díjakat nem emelik. Ugyanakkor az MSZÉSZ bevonásával gondolkodnak az airbnb-hez kapcsolódó szálláshelyek díjszabásban való kezeléséről.

Az MVI a jövő évi díjszabással kapcsolatos javaslatok megfogalmazásához nemzetközi kitekintést végzett, amelynek keretében megvizsgálta az ír, a brit, az ausztrál és az új-zélandi díjszabásokat. A nemzetközi kitekintést alapul véve az MVI azt javasolta, hogy a szakmai szervezetek tagsága számára kedvezményes díjtételek vonatkozzanak. Habár a jelenlegi díjszabás lehetőséget biztosít arra, hogy meghatározott feltételek teljesülése esetén az Artisjus alacsonyabb mértékű, kedvezményes jogdíjfizetést tartalmazó felhasználási szerződést köthessen az érdekképviseleti szervezetekkel, azonban ilyen megállapodása az Artisjusnak egyetlen szakmai szervezettel sincs. Az MVI egy olyan feltételrendszer kialakítását szeretné, amely a szakmai szervezetek oldaláról teljesíthető és mindkét fél számára előnyös. Az Artisjus képviselői nyitottak a további tárgyalásokra és a konkrét javaslatok megvitatására, ezért várhatóan ősszel ismét le fognak ülni a felek egyeztetni.

Forrás: MVI / Vendég & Hotel


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.