Az Artisjus jövőre nem tervez áremelést

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület képviselői egyeztetésre hívták a szakmai szervezeteket, hogy megismerjék a vendéglátás és a szálláshely-szolgáltatás területén történt változásokat, illetve a zenefelhasználással kapcsolatos észrevételeket.

A  július 5-i megbeszélésre a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) is meghívást kapott, amelyet Kovács László (elnök) és Zerényi Károly (tanácsadó) képviselt.

Az Artisjus részéről dr. Filák Mária (főosztályvezető, Műsorengedélyezési Főosztály) tájékoztatta a szakmai szervezetek képviselőit, hogy a jövő évi díjszabások (ideértve a vendéglátóhelyekre és a szálláshelyekre vonatkozó V18-as díjszabást) tekintetében módosítást nem terveznek és a díjakat nem emelik. Ugyanakkor az MSZÉSZ bevonásával gondolkodnak az airbnb-hez kapcsolódó szálláshelyek díjszabásban való kezeléséről.

Az MVI a jövő évi díjszabással kapcsolatos javaslatok megfogalmazásához nemzetközi kitekintést végzett, amelynek keretében megvizsgálta az ír, a brit, az ausztrál és az új-zélandi díjszabásokat. A nemzetközi kitekintést alapul véve az MVI azt javasolta, hogy a szakmai szervezetek tagsága számára kedvezményes díjtételek vonatkozzanak. Habár a jelenlegi díjszabás lehetőséget biztosít arra, hogy meghatározott feltételek teljesülése esetén az Artisjus alacsonyabb mértékű, kedvezményes jogdíjfizetést tartalmazó felhasználási szerződést köthessen az érdekképviseleti szervezetekkel, azonban ilyen megállapodása az Artisjusnak egyetlen szakmai szervezettel sincs. Az MVI egy olyan feltételrendszer kialakítását szeretné, amely a szakmai szervezetek oldaláról teljesíthető és mindkét fél számára előnyös. Az Artisjus képviselői nyitottak a további tárgyalásokra és a konkrét javaslatok megvitatására, ezért várhatóan ősszel ismét le fognak ülni a felek egyeztetni.

Forrás: MVI / Vendég & Hotel


Új koktélok és pezsgőpremierek: indul a szezon a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek: indul a szezon a főváros tetején 

A téli szünet után ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.