Az Artisjus jövőre nem tervez áremelést

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület képviselői egyeztetésre hívták a szakmai szervezeteket, hogy megismerjék a vendéglátás és a szálláshely-szolgáltatás területén történt változásokat, illetve a zenefelhasználással kapcsolatos észrevételeket.

A  július 5-i megbeszélésre a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) is meghívást kapott, amelyet Kovács László (elnök) és Zerényi Károly (tanácsadó) képviselt.

Az Artisjus részéről dr. Filák Mária (főosztályvezető, Műsorengedélyezési Főosztály) tájékoztatta a szakmai szervezetek képviselőit, hogy a jövő évi díjszabások (ideértve a vendéglátóhelyekre és a szálláshelyekre vonatkozó V18-as díjszabást) tekintetében módosítást nem terveznek és a díjakat nem emelik. Ugyanakkor az MSZÉSZ bevonásával gondolkodnak az airbnb-hez kapcsolódó szálláshelyek díjszabásban való kezeléséről.

Az MVI a jövő évi díjszabással kapcsolatos javaslatok megfogalmazásához nemzetközi kitekintést végzett, amelynek keretében megvizsgálta az ír, a brit, az ausztrál és az új-zélandi díjszabásokat. A nemzetközi kitekintést alapul véve az MVI azt javasolta, hogy a szakmai szervezetek tagsága számára kedvezményes díjtételek vonatkozzanak. Habár a jelenlegi díjszabás lehetőséget biztosít arra, hogy meghatározott feltételek teljesülése esetén az Artisjus alacsonyabb mértékű, kedvezményes jogdíjfizetést tartalmazó felhasználási szerződést köthessen az érdekképviseleti szervezetekkel, azonban ilyen megállapodása az Artisjusnak egyetlen szakmai szervezettel sincs. Az MVI egy olyan feltételrendszer kialakítását szeretné, amely a szakmai szervezetek oldaláról teljesíthető és mindkét fél számára előnyös. Az Artisjus képviselői nyitottak a további tárgyalásokra és a konkrét javaslatok megvitatására, ezért várhatóan ősszel ismét le fognak ülni a felek egyeztetni.

Forrás: MVI / Vendég & Hotel


Megvan az idei Borászok Borásza győztese!

Megvan az idei Borászok Borásza győztese! 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program. Jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál!

Pizza, kutyák és igazi családi program. Jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál! 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?