Bajban a cápauszony fanok

(MTI) - Csaknem 30 százalékkal visszaesett a cápauszony importja Hongkongban azóta, hogy kampánnyal győzködik a légi- és hajótársaságokat: ne szállítsák a Kína-szerte fogyasztott terméket.

A zöld szervezetek tavaly kezdett kampányának köszönhetően egyes légitársaságok, köztük például az ausztrál Qantas és az új-zélandi Air New Zealand teljes tilalmat rendelt el a cápauszony szállítására, a közel-keleti Emirates szintén nemrégiben jelentette be, hogy gépein nem szállít cápauszonyt. A hongkongi Cathay Pacific a forrástól tette függővé, hogy elviszi-e az árut vagy sem. Úgy tudni, két nagy hajótársaság is csatlakozott a nemet mondókhoz.
A kampány eredményeként körülbelül 20-30 százalékkal csökkent az import, az iparág nehéz időket él, mintegy 60 zöld szervezet miatt az indiai, valamint az afrikai és latin-amerikai tengerparti országok halászainak egy része jövedelem nélkül marad - hangoztatta Ricky Leung Lak-li, a tengeri termékek hongkongi érdekvédelmi szövetségének elnöke. Megjegyezte, hogy csupán néhány cápa védett, miközben több mint 400 fajtájuk ismert.
A szakember a hongkongi South China Morning Post című lapnak a szarvasmarhák levágást hozta fel példának, s feltette a kérdést, hogy vajon a környezetvédőknek vajon mindegyike vegetáriánus-e. A cápavédők ezzel szemben elégedetten nyugtázták tevékenységük eredményét.
A környezetvédők szerint Hongkong a cápauszony kereskedelemi központja, és mint ilyennek, felelőssége van a cápaállomány veszélyeztetésében. Hivatalos adatok szerint a város tavaly 1,62 tonna cápauszonyt importált, ami a világon forgalmazott mennyiségnek majdnem a fele.
A szakemberek szerint a romló gazdasági helyzet, valamint a pazarlás, a hivalkodó életmód, a luxus ellen meghirdetett pekingi hadjárat ugyancsak fékezi a keresletet.
Kínai kormányzati részről tavaly nyáron elhangzott, hogy három éven belül megtiltanák a cápauszony felszolgálását állami vezetőknek hivatalos rendezvényeken. Sokan akkor úgy vélték, ez az első lépés a cápauszony-kereskedelem teljes betiltásához vezető úton. A világon több mint tucatnyi ország tette már tiltólistára a kedvelt levesfélét, egyes szállodák már Kínában is levették az étlapjukról.
A WildAid nevű természetvédelmi szervezet szerint a halászok évente 70 millió cápát pusztítanak el, és már az ismert cápafajták 17 százalékát juttatták a kihalás szélére.

Forrás: MTI


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.