Bajban a cápauszony fanok

(MTI) - Csaknem 30 százalékkal visszaesett a cápauszony importja Hongkongban azóta, hogy kampánnyal győzködik a légi- és hajótársaságokat: ne szállítsák a Kína-szerte fogyasztott terméket.

A zöld szervezetek tavaly kezdett kampányának köszönhetően egyes légitársaságok, köztük például az ausztrál Qantas és az új-zélandi Air New Zealand teljes tilalmat rendelt el a cápauszony szállítására, a közel-keleti Emirates szintén nemrégiben jelentette be, hogy gépein nem szállít cápauszonyt. A hongkongi Cathay Pacific a forrástól tette függővé, hogy elviszi-e az árut vagy sem. Úgy tudni, két nagy hajótársaság is csatlakozott a nemet mondókhoz.
A kampány eredményeként körülbelül 20-30 százalékkal csökkent az import, az iparág nehéz időket él, mintegy 60 zöld szervezet miatt az indiai, valamint az afrikai és latin-amerikai tengerparti országok halászainak egy része jövedelem nélkül marad - hangoztatta Ricky Leung Lak-li, a tengeri termékek hongkongi érdekvédelmi szövetségének elnöke. Megjegyezte, hogy csupán néhány cápa védett, miközben több mint 400 fajtájuk ismert.
A szakember a hongkongi South China Morning Post című lapnak a szarvasmarhák levágást hozta fel példának, s feltette a kérdést, hogy vajon a környezetvédőknek vajon mindegyike vegetáriánus-e. A cápavédők ezzel szemben elégedetten nyugtázták tevékenységük eredményét.
A környezetvédők szerint Hongkong a cápauszony kereskedelemi központja, és mint ilyennek, felelőssége van a cápaállomány veszélyeztetésében. Hivatalos adatok szerint a város tavaly 1,62 tonna cápauszonyt importált, ami a világon forgalmazott mennyiségnek majdnem a fele.
A szakemberek szerint a romló gazdasági helyzet, valamint a pazarlás, a hivalkodó életmód, a luxus ellen meghirdetett pekingi hadjárat ugyancsak fékezi a keresletet.
Kínai kormányzati részről tavaly nyáron elhangzott, hogy három éven belül megtiltanák a cápauszony felszolgálását állami vezetőknek hivatalos rendezvényeken. Sokan akkor úgy vélték, ez az első lépés a cápauszony-kereskedelem teljes betiltásához vezető úton. A világon több mint tucatnyi ország tette már tiltólistára a kedvelt levesfélét, egyes szállodák már Kínában is levették az étlapjukról.
A WildAid nevű természetvédelmi szervezet szerint a halászok évente 70 millió cápát pusztítanak el, és már az ismert cápafajták 17 százalékát juttatták a kihalás szélére.

Forrás: MTI


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.