Bajban a csoki

Rendszeres kutató- gyűjtőmunkát végeznek botanikusok az Amazonas vidékén, hogy a mostaninál erősebb, jobban termő kakaópalántákat találjanak. A begyűjtött magokat, hajtásokat egy vidéki angol kutatóközpontba gyűjtik. Ott dőlhet el a csokoládé jövője.

A világpiaci szakértők egy ideje már figyelmeztetnek arra, hogy „csokiválság” jöhet. Egyre drágább a kakaó, s vannak olyan jóslatok, amelyek arról szólnak, hogy a kakaóültetvényeket sújtó növényi betegségek, illetve kártevők miatt teljesen eltűnhet a boltok polcairól az igazi csokoládé.

Paul Hadley brit kutató, aki Mr. Csokoládénak is nevezi magát, azon dolgozik, hogy ez a negatív forgatókönyv ne valósulhasson meg.  A professzor a Reading Egyetem kereteiben működő Nemzetközi Kakaó-karantén Központ (ICQC) munkatársa. Az intézmény berkshire-i üvegházaiban – amelyek egy sáros mezőnél állnak, és első látásra jelentéktelennek látszhatnak – a csokoládé alapanyagát adó növényeket nevelnek.

A központ, amelyet a nemzetközi csokoládéipar és az amerikai kormány finanszíroz, a kakaótermesztés „Mekkájának” számít. Az ICQC rendszeresen gyűjt be palántákat világ kakaóültetvényeiről, és elmenti azok genetikai örökítő anyagát. A cél, hogy szükség esetén akár a semmiből is újra lehessen indítani a kakaótermesztést.

A betegségeknek, kártevőknek jobban ellenálló, nagyobb termést hozó új kakaófajták is kellenek, mert a kereslet egyre nő, amivel a termelők nem tudnak lépést tartani. Mivel a legtöbb kakaótermesztő alig néhány hektáron gazdálkodik Afrika szegény vidékein, nincs pénzük fejleszteni, kísérletezni. Ezért botanikus szakértők indultak el az Amazonas őserdeibe, ahol ígéretes palánták után kutatnak, a begyűjtött magokat és hajtásokat pedig elküldik az ICQC-ba.


Vesztegzár alatt

Mivel a kakaóvírus több mint egy évig életképes, a leszedett hajtásokat két évi g figyelik a karantén szigorúan elkülönített üvegházaiban. A biztonsági idő lejárta után az egészséges növényeket átültetik a központi üvegházba, ahol négyszáz fajta garantáltan egészséges kakaópalánta vár arra, hogy a különböző intézetekben immár nemesítsék, keresztezzék őket, aztán indulhatnak vissza Ghána, Indonézia, Nigéria ültetvényei felé. A világ kakaópalántáinak 95 százaléka ma már ebből a brit üvegházból jön.

Korábban pusztító vírusok tizedelték meg a világ kakaóültetvényeit, főként Közép- és Dél-Amerikában, ahol már attól tartottak, a táblákról teljesen kipusztulnak az értékes növények. A legjelentősebb kakaótermelő országban, Elefántcsontparton ráadásul a kedvezőtlen időjárás is sújtotta a növényeket, az aszály tönkretette a termést.
Tavaly a világ egyik legnagyobb csokoládégyártója, felhívta a figyelmet, hogy a kereslet öt-hat éven belül egymillió tonnával haladhatja meg a kínálatot, tíz év múlva pedig kétmillió tonna lehet az eltérés. A fogyasztás világszerte egyre nő, Délkelet-Ázsiában például évente 10-20 százalékkal.

Két évvel ezelőtt rövid időre a kakaóvaj ára – amely szintén nélkülözhetetlen alapanyag az édességhez és több más termékhez – Európában 70 százalékkal emelkedett. Egy afrikai kutatóintézet pedig azt jósolta, a csokoládé annyira ritka és drága lesz, mint a kaviár, vagyis az átlagember nem tudja majd megengedni magának.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.