Bajban a csoki

Rendszeres kutató- gyűjtőmunkát végeznek botanikusok az Amazonas vidékén, hogy a mostaninál erősebb, jobban termő kakaópalántákat találjanak. A begyűjtött magokat, hajtásokat egy vidéki angol kutatóközpontba gyűjtik. Ott dőlhet el a csokoládé jövője.

A világpiaci szakértők egy ideje már figyelmeztetnek arra, hogy „csokiválság” jöhet. Egyre drágább a kakaó, s vannak olyan jóslatok, amelyek arról szólnak, hogy a kakaóültetvényeket sújtó növényi betegségek, illetve kártevők miatt teljesen eltűnhet a boltok polcairól az igazi csokoládé.

Paul Hadley brit kutató, aki Mr. Csokoládénak is nevezi magát, azon dolgozik, hogy ez a negatív forgatókönyv ne valósulhasson meg.  A professzor a Reading Egyetem kereteiben működő Nemzetközi Kakaó-karantén Központ (ICQC) munkatársa. Az intézmény berkshire-i üvegházaiban – amelyek egy sáros mezőnél állnak, és első látásra jelentéktelennek látszhatnak – a csokoládé alapanyagát adó növényeket nevelnek.

A központ, amelyet a nemzetközi csokoládéipar és az amerikai kormány finanszíroz, a kakaótermesztés „Mekkájának” számít. Az ICQC rendszeresen gyűjt be palántákat világ kakaóültetvényeiről, és elmenti azok genetikai örökítő anyagát. A cél, hogy szükség esetén akár a semmiből is újra lehessen indítani a kakaótermesztést.

A betegségeknek, kártevőknek jobban ellenálló, nagyobb termést hozó új kakaófajták is kellenek, mert a kereslet egyre nő, amivel a termelők nem tudnak lépést tartani. Mivel a legtöbb kakaótermesztő alig néhány hektáron gazdálkodik Afrika szegény vidékein, nincs pénzük fejleszteni, kísérletezni. Ezért botanikus szakértők indultak el az Amazonas őserdeibe, ahol ígéretes palánták után kutatnak, a begyűjtött magokat és hajtásokat pedig elküldik az ICQC-ba.


Vesztegzár alatt

Mivel a kakaóvírus több mint egy évig életképes, a leszedett hajtásokat két évi g figyelik a karantén szigorúan elkülönített üvegházaiban. A biztonsági idő lejárta után az egészséges növényeket átültetik a központi üvegházba, ahol négyszáz fajta garantáltan egészséges kakaópalánta vár arra, hogy a különböző intézetekben immár nemesítsék, keresztezzék őket, aztán indulhatnak vissza Ghána, Indonézia, Nigéria ültetvényei felé. A világ kakaópalántáinak 95 százaléka ma már ebből a brit üvegházból jön.

Korábban pusztító vírusok tizedelték meg a világ kakaóültetvényeit, főként Közép- és Dél-Amerikában, ahol már attól tartottak, a táblákról teljesen kipusztulnak az értékes növények. A legjelentősebb kakaótermelő országban, Elefántcsontparton ráadásul a kedvezőtlen időjárás is sújtotta a növényeket, az aszály tönkretette a termést.
Tavaly a világ egyik legnagyobb csokoládégyártója, felhívta a figyelmet, hogy a kereslet öt-hat éven belül egymillió tonnával haladhatja meg a kínálatot, tíz év múlva pedig kétmillió tonna lehet az eltérés. A fogyasztás világszerte egyre nő, Délkelet-Ázsiában például évente 10-20 százalékkal.

Két évvel ezelőtt rövid időre a kakaóvaj ára – amely szintén nélkülözhetetlen alapanyag az édességhez és több más termékhez – Európában 70 százalékkal emelkedett. Egy afrikai kutatóintézet pedig azt jósolta, a csokoládé annyira ritka és drága lesz, mint a kaviár, vagyis az átlagember nem tudja majd megengedni magának.


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.