Behatóan tanulmányozhatjuk a csokit

A Cambridge-i Egyetemen egy kutatási projekt keretében derítenék ki, hogy hogyan őrizhetné meg a szilárdságát a csokoládéknak a melegebb éghajlatokon értékesíteni kívánt alhalmaza. A munkalehetőséget a The Guardian ismerteti.

A Cambridge-i Egyetem állást hirdet olyan PhD hallgatók részére, akik szívesen kutatnák, hogy hogyan viselkednek a csokoládék a világ forróbb éghajlatain.

Mindez édes terhet jelenthet a megfelelő jelölt számára, akinek azonban jó egyetemi diplomával, mérnöki és a fizika szakismeretekkel, a tudományos kísérletezések berkeiben jelentős eredményekkel, a lágy szilárd anyagok tanulmányozása terén komoly tapasztalatokkal és jó matematikai érzékkel kell rendelkeznie. Édesszáj előny: több mint három év csokoládétanulmányozás nem kispályásoknak való.

A Cambridge-i Egyetem hirdetése szerint a PhD hallgatónak három és fél éves kutatási projektben kell majd részt vennie, melynek folyamán tanulmányoznia kell, hogy a fokozott forróságnak kitett területeken tárolt csokoládé hogyan is őrizhetné meg egyszerre „a szilárdságát és a fogyasztók számára oly kedves, további tulajdonságait”.

A probléma bárkinek ismerős lehet, aki valaha is tett már meleg napokon félre későbbi fogyasztásra csokoládét, csak hogy aztán visszatérve hozzá megrendülve tapasztalja, hogy a csokiból szósz lett. A hirdetésből egyébként megtudhatjuk, hogy a csokoládé olvadáspontja és az emberi test hőmérséklete nem állnak messze egymástól.

A – máskülönben csak az Európai Unióból érkező jelöltek számára nyitott – munkalehetőség meg nem nevezett szponzora egy, az érintett területen „már létező technológiával rendelkező" vállalat (csak tippelünk – a ford/szerk.). A projekt – folytatja a hirdetés – lényege „a területnek az ipari szükségleteket maghaladó mélységű megértése".

Tekintve, hogy a vegyészmérnöki és a biotechnológiai iskolában elvégzendő munka 2015 januárjában rajtol, a jelöltek jobban teszik, ha valamely hűvös helyen egy tábla csokoládén már most előzetes, gyakorlati kutatómunkába fognak.


Fordította/szerkesztette: Zamaróczy Ádám

Forrás: Élelmiszer Online


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.