Behatóan tanulmányozhatjuk a csokit

A Cambridge-i Egyetemen egy kutatási projekt keretében derítenék ki, hogy hogyan őrizhetné meg a szilárdságát a csokoládéknak a melegebb éghajlatokon értékesíteni kívánt alhalmaza. A munkalehetőséget a The Guardian ismerteti.

A Cambridge-i Egyetem állást hirdet olyan PhD hallgatók részére, akik szívesen kutatnák, hogy hogyan viselkednek a csokoládék a világ forróbb éghajlatain.

Mindez édes terhet jelenthet a megfelelő jelölt számára, akinek azonban jó egyetemi diplomával, mérnöki és a fizika szakismeretekkel, a tudományos kísérletezések berkeiben jelentős eredményekkel, a lágy szilárd anyagok tanulmányozása terén komoly tapasztalatokkal és jó matematikai érzékkel kell rendelkeznie. Édesszáj előny: több mint három év csokoládétanulmányozás nem kispályásoknak való.

A Cambridge-i Egyetem hirdetése szerint a PhD hallgatónak három és fél éves kutatási projektben kell majd részt vennie, melynek folyamán tanulmányoznia kell, hogy a fokozott forróságnak kitett területeken tárolt csokoládé hogyan is őrizhetné meg egyszerre „a szilárdságát és a fogyasztók számára oly kedves, további tulajdonságait”.

A probléma bárkinek ismerős lehet, aki valaha is tett már meleg napokon félre későbbi fogyasztásra csokoládét, csak hogy aztán visszatérve hozzá megrendülve tapasztalja, hogy a csokiból szósz lett. A hirdetésből egyébként megtudhatjuk, hogy a csokoládé olvadáspontja és az emberi test hőmérséklete nem állnak messze egymástól.

A – máskülönben csak az Európai Unióból érkező jelöltek számára nyitott – munkalehetőség meg nem nevezett szponzora egy, az érintett területen „már létező technológiával rendelkező" vállalat (csak tippelünk – a ford/szerk.). A projekt – folytatja a hirdetés – lényege „a területnek az ipari szükségleteket maghaladó mélységű megértése".

Tekintve, hogy a vegyészmérnöki és a biotechnológiai iskolában elvégzendő munka 2015 januárjában rajtol, a jelöltek jobban teszik, ha valamely hűvös helyen egy tábla csokoládén már most előzetes, gyakorlati kutatómunkába fognak.


Fordította/szerkesztette: Zamaróczy Ádám

Forrás: Élelmiszer Online


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.