Behatóan tanulmányozhatjuk a csokit

A Cambridge-i Egyetemen egy kutatási projekt keretében derítenék ki, hogy hogyan őrizhetné meg a szilárdságát a csokoládéknak a melegebb éghajlatokon értékesíteni kívánt alhalmaza. A munkalehetőséget a The Guardian ismerteti.

A Cambridge-i Egyetem állást hirdet olyan PhD hallgatók részére, akik szívesen kutatnák, hogy hogyan viselkednek a csokoládék a világ forróbb éghajlatain.

Mindez édes terhet jelenthet a megfelelő jelölt számára, akinek azonban jó egyetemi diplomával, mérnöki és a fizika szakismeretekkel, a tudományos kísérletezések berkeiben jelentős eredményekkel, a lágy szilárd anyagok tanulmányozása terén komoly tapasztalatokkal és jó matematikai érzékkel kell rendelkeznie. Édesszáj előny: több mint három év csokoládétanulmányozás nem kispályásoknak való.

A Cambridge-i Egyetem hirdetése szerint a PhD hallgatónak három és fél éves kutatási projektben kell majd részt vennie, melynek folyamán tanulmányoznia kell, hogy a fokozott forróságnak kitett területeken tárolt csokoládé hogyan is őrizhetné meg egyszerre „a szilárdságát és a fogyasztók számára oly kedves, további tulajdonságait”.

A probléma bárkinek ismerős lehet, aki valaha is tett már meleg napokon félre későbbi fogyasztásra csokoládét, csak hogy aztán visszatérve hozzá megrendülve tapasztalja, hogy a csokiból szósz lett. A hirdetésből egyébként megtudhatjuk, hogy a csokoládé olvadáspontja és az emberi test hőmérséklete nem állnak messze egymástól.

A – máskülönben csak az Európai Unióból érkező jelöltek számára nyitott – munkalehetőség meg nem nevezett szponzora egy, az érintett területen „már létező technológiával rendelkező" vállalat (csak tippelünk – a ford/szerk.). A projekt – folytatja a hirdetés – lényege „a területnek az ipari szükségleteket maghaladó mélységű megértése".

Tekintve, hogy a vegyészmérnöki és a biotechnológiai iskolában elvégzendő munka 2015 januárjában rajtol, a jelöltek jobban teszik, ha valamely hűvös helyen egy tábla csokoládén már most előzetes, gyakorlati kutatómunkába fognak.


Fordította/szerkesztette: Zamaróczy Ádám

Forrás: Élelmiszer Online


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.