Belehalok, ha folytatom - búcsúzik a legendás vendéglátós

Négy szívinfarktus után szögre akasztaná jól menő éttermének kulcsait a sztármixer-vendéglátós. Elmondása szerint nem a pénzszerzés motiválja, csupán úgy érzi, hogy ha folytatná étterme igazgatását, akkor abba bele is halhatna.

Lajsz András 85 millió forintért árulja jól menő, újlipótvárosi éttermét, az L.A. Bodegitát. Az árban benne van a bérleti és az elővásárlási jog, a teljes bútorzat és a gépek, valamint a működési engedély is.

"Az étterem mélyrepülésbe kezdett, amikor a szívproblémáim miatt kisebb-nagyobb megszakításokkal másfél évig nem voltam itt. Ugyan azóta már visszatértem, de egy étterem működtetése teljes embert kíván, és az emberek Lajsz Bandit keresik, aki nagyon sokszor nem volt ott" - nyilatkozta a Borsnak a sztármixer. Aki hozzátette azt is, hogyha folytatná, akkor az étterméből vinné el a mentő és jó eséllyel bele is halna az iramba.

"Ebben a helyzetben már nem kockáztathatok, mert vannak még céljaim, és nem hiszem, hogy jót tenne a szívemnek, ha napi 16 - 18 órát foglalkoznék az étteremmel - fogadkozott Lajsz, akinek az elmúlt másfél évben négy szívinfarktusa volt. Ráadásul a sztármixer tavaly augusztusa óta egyedül él.

 Stresszes magyarok

A nagyfokú munkahelyi stressz pszichés (depresszió, szorongás, pánik, kiégés) és szomatikus (szív-érrendszeri, gyakori nyak-, hát- és derék-fájdalom) megbetegedések egyik legfőbb rizikótényezője - olvasható a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Munkahelyi stressz és stresszkezelés Kutatócsoportjának aggasztó jelentéstésében. A tanulmány többek között kitér arra is, hogy európai összehasonlításban Magyarország elég rosszul szerepel, ami a munkahelyi stresszt illeti. Csak összevetés képpen a magyar munkavállalók stressz szintje például kétszerese a dánokénak. A munkahelyi stressz tényezők közül a munka értelmességében (67), a vezetés minőségében (49) és a munkahelyi elégedettségben (53) is Magyarország érte el a legalacsonyabb pontszámot. Az országos felmérés eredményeiből megtudhatjuk, hogy a magyar munkavállalók számára sokkal inkább a gyors munkatempó (63%), mint a jelentős mennyiségi elvárás (47%) okoznak magas stresszterhelést. Jelentős stressz tényezőként jelenik meg továbbá az igazságosság és tisztelet alacsony mértéke (41%), valamint komoly problémát okoz a szekálás. A stresszfelmérésben résztvevők mintegy 40 százaléka számolt be arról, hogy valamilyen gyakorisággal szenved a munkahelyén a szekálástól - számolt be a kutatás eredményei kapcsán Nistor Katalin pszichológus.

Élen a vendéglátás

Nem meglepő, hogy Lajsz András úgy érezte, nem érdemes tovább kockáztatnia a vendéglátó iparban. A kutatások ugyanis azt mutatják, hogy a munkahelyi stressz mértéke a Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, idegenforgalom ágazatban volt a legjelentősebb (56%), ezt követi a Kereskedelem, gépjárműjavítás, ingatlan ügyek ágazat (55%), és a Személyszállítás, közlekedés, postai szolgáltatás ágazat (54%).

Forrás: Pénzcentrum


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.