Belehalok, ha folytatom - búcsúzik a legendás vendéglátós

Négy szívinfarktus után szögre akasztaná jól menő éttermének kulcsait a sztármixer-vendéglátós. Elmondása szerint nem a pénzszerzés motiválja, csupán úgy érzi, hogy ha folytatná étterme igazgatását, akkor abba bele is halhatna.

Lajsz András 85 millió forintért árulja jól menő, újlipótvárosi éttermét, az L.A. Bodegitát. Az árban benne van a bérleti és az elővásárlási jog, a teljes bútorzat és a gépek, valamint a működési engedély is.

"Az étterem mélyrepülésbe kezdett, amikor a szívproblémáim miatt kisebb-nagyobb megszakításokkal másfél évig nem voltam itt. Ugyan azóta már visszatértem, de egy étterem működtetése teljes embert kíván, és az emberek Lajsz Bandit keresik, aki nagyon sokszor nem volt ott" - nyilatkozta a Borsnak a sztármixer. Aki hozzátette azt is, hogyha folytatná, akkor az étterméből vinné el a mentő és jó eséllyel bele is halna az iramba.

"Ebben a helyzetben már nem kockáztathatok, mert vannak még céljaim, és nem hiszem, hogy jót tenne a szívemnek, ha napi 16 - 18 órát foglalkoznék az étteremmel - fogadkozott Lajsz, akinek az elmúlt másfél évben négy szívinfarktusa volt. Ráadásul a sztármixer tavaly augusztusa óta egyedül él.

 Stresszes magyarok

A nagyfokú munkahelyi stressz pszichés (depresszió, szorongás, pánik, kiégés) és szomatikus (szív-érrendszeri, gyakori nyak-, hát- és derék-fájdalom) megbetegedések egyik legfőbb rizikótényezője - olvasható a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Munkahelyi stressz és stresszkezelés Kutatócsoportjának aggasztó jelentéstésében. A tanulmány többek között kitér arra is, hogy európai összehasonlításban Magyarország elég rosszul szerepel, ami a munkahelyi stresszt illeti. Csak összevetés képpen a magyar munkavállalók stressz szintje például kétszerese a dánokénak. A munkahelyi stressz tényezők közül a munka értelmességében (67), a vezetés minőségében (49) és a munkahelyi elégedettségben (53) is Magyarország érte el a legalacsonyabb pontszámot. Az országos felmérés eredményeiből megtudhatjuk, hogy a magyar munkavállalók számára sokkal inkább a gyors munkatempó (63%), mint a jelentős mennyiségi elvárás (47%) okoznak magas stresszterhelést. Jelentős stressz tényezőként jelenik meg továbbá az igazságosság és tisztelet alacsony mértéke (41%), valamint komoly problémát okoz a szekálás. A stresszfelmérésben résztvevők mintegy 40 százaléka számolt be arról, hogy valamilyen gyakorisággal szenved a munkahelyén a szekálástól - számolt be a kutatás eredményei kapcsán Nistor Katalin pszichológus.

Élen a vendéglátás

Nem meglepő, hogy Lajsz András úgy érezte, nem érdemes tovább kockáztatnia a vendéglátó iparban. A kutatások ugyanis azt mutatják, hogy a munkahelyi stressz mértéke a Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, idegenforgalom ágazatban volt a legjelentősebb (56%), ezt követi a Kereskedelem, gépjárműjavítás, ingatlan ügyek ágazat (55%), és a Személyszállítás, közlekedés, postai szolgáltatás ágazat (54%).

Forrás: Pénzcentrum


Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.