Bontják a Balázs Vendéglőt

Balázs Vendéglő. Született 1799-ben, meghalt 2012-ben. De utóbbi éveiben csak kómában és egyre romló állapotban várta, hogy valami történjen. A gyors elmúlást, vagy a csodával felérő feltámadást - olvasható egy fényképekkel illusztrált facebook posztban.

Az egykori vendéglővel kapcsolatos hírek, melyek az elmúlt időkben róla szóltak, az alábbi szócikkeket tartalmazhatja; tűzeset, hajléktalanok, haláleset, ismét lángolt, kábítószer, tulajdonosok pereskedése, szeméthalom, közbiztonság romlása.


És az utolsó hír, mely a végső lökést adta meg a halálához; a magántulajdonban lévő épületet törölték a műemléki nyilvántartásból. Ezzel elindult az épület bontása és végleg eltűnik a föld színéről. Reméljük legalább egy emléktábla és néhány rajta álló kép őrizni fogja majd emlékét.

és a jövő;

"...A II. kerületi önkormányzat mindent elkövet annak érdekében, hogy a valaha szebb napokat látott vendéglő helyén közösségi célokat szolgáló és a környék hangulatához illeszkedő beruházás valósul-jon meg..."

A sorozatos tűzvészek persze lehetnének ugye a véletlen művei, de kicsit túl gyakoriak az ilyen csapások azoknál a védett épületeknél, amelyek nem akarnak elég gyorsan elpusztulni - teszi hozzá a témához az Urbanista Blog.

A vendéglőt egy 18. századi kocsma helyén nyitották meg 1838-ban. Az államosításig a család 6 generációja vezette, akiknek a János-hegyen, Máriaremetén és Pesthidegkúton is voltak vendéglői.

Jó konyhája miatt egyaránt népszerű volt mind a polgárság, mind az arisztokrácia körében. A vendéglő cégére a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban található.

A vendéglő épülete 1979-ben leégett, de korabeli formájában újjáépítették, és műemléki védelmet is kapott. Ennek ellenére - a tulajdonosi viszonyok tisztázatlansága miatt - 2004-ben bezárt, majd állapota leromlásával párhuzamosan hajléktalanok tanyája lett - foglalja össze a Balázs Vendéglő történetét a Wikipedia. (kép: facebook)



A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.
Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.