Bontják a Balázs Vendéglőt

Balázs Vendéglő. Született 1799-ben, meghalt 2012-ben. De utóbbi éveiben csak kómában és egyre romló állapotban várta, hogy valami történjen. A gyors elmúlást, vagy a csodával felérő feltámadást - olvasható egy fényképekkel illusztrált facebook posztban.

Az egykori vendéglővel kapcsolatos hírek, melyek az elmúlt időkben róla szóltak, az alábbi szócikkeket tartalmazhatja; tűzeset, hajléktalanok, haláleset, ismét lángolt, kábítószer, tulajdonosok pereskedése, szeméthalom, közbiztonság romlása.


És az utolsó hír, mely a végső lökést adta meg a halálához; a magántulajdonban lévő épületet törölték a műemléki nyilvántartásból. Ezzel elindult az épület bontása és végleg eltűnik a föld színéről. Reméljük legalább egy emléktábla és néhány rajta álló kép őrizni fogja majd emlékét.

és a jövő;

"...A II. kerületi önkormányzat mindent elkövet annak érdekében, hogy a valaha szebb napokat látott vendéglő helyén közösségi célokat szolgáló és a környék hangulatához illeszkedő beruházás valósul-jon meg..."

A sorozatos tűzvészek persze lehetnének ugye a véletlen művei, de kicsit túl gyakoriak az ilyen csapások azoknál a védett épületeknél, amelyek nem akarnak elég gyorsan elpusztulni - teszi hozzá a témához az Urbanista Blog.

A vendéglőt egy 18. századi kocsma helyén nyitották meg 1838-ban. Az államosításig a család 6 generációja vezette, akiknek a János-hegyen, Máriaremetén és Pesthidegkúton is voltak vendéglői.

Jó konyhája miatt egyaránt népszerű volt mind a polgárság, mind az arisztokrácia körében. A vendéglő cégére a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban található.

A vendéglő épülete 1979-ben leégett, de korabeli formájában újjáépítették, és műemléki védelmet is kapott. Ennek ellenére - a tulajdonosi viszonyok tisztázatlansága miatt - 2004-ben bezárt, majd állapota leromlásával párhuzamosan hajléktalanok tanyája lett - foglalja össze a Balázs Vendéglő történetét a Wikipedia. (kép: facebook)



Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.