Borászat: jó befektetés vagy inkább szerelem?

A borászat továbbra is tipikusan az a vállalkozás, amelyet szerelemből hoz létre az ember. A befektetés megtérülési ideje ugyanis minimum 8-10 év, és folyamatosan számolni kell olyan váratlan külső tényezőkkel, amelyek negatívan befolyásolhatják az adott év termelését, így például a szőlőtermés minősége, a jogszabályi vagy a piaci környezet változásai – mondta el Báró Twickel György, a Twickel Szőlőbirtok tulajdonosa a szüreti időszak lezárása kapcsán. 

A bor, mint befektetés már régóta jelen van a történelemben, ez az a vállalkozás, amelyet szerelemből hoz létre az ember, mivel számos olyan külső tényező van, amelyre nem lehet felkészülni, és negatívan befolyásolhatja a cég működését. Így például a szőlő alapanyag általános piaci ára, adó jogszabályok és piaci környezet esetleges változása, az alap-, segéd- és csomagolóanyag áremelkedések, a logisztikai költségek alakulása (üzemanyag áremelkedés, útdíj stb.), a kintlévőség kezelés, egy-egy termék be- vagy kikerülése adott hálózat kínálatába, nem várt költségek (pl. karbantartás) vagy a szőlőtermés hozama, minősége, mely utóbbiak még nem is feltétlenül az adott évet befolyásolják.

Ahhoz, hogy egy sikeres borászatot felépítsünk, szükségünk van egy adott hektárnyi területre, és szakszerű szőlőtelepítésre. Egy család megélhetéséhez szükséges szőlőterület nagysága sok mindentől függhet, de szekszárdi viszonylatban körülbelül 5-10 hektár területen 40-80 tonna szőlő adhat 300-600 hl bort, ami már elegendő fedezetet nyújthat egy kis családi borászat számára.

Ha már befektetésként tekint valaki a borra és minőségi borászatot szeretne működtetni, nagyobb területen, például 100 hektáron kezdi meg a szőlőtelepítést, szüksége lesz szőlőfeldolgozóra, tároló tartályokra, gépekre, berendezésekre és négy év türelemre, míg a szüretelésig eljut. A minőségi borászat figyel a szőlőfajtákra, a hozamkorlátozásra, továbbá a megelőzésre is: az anyagkezelésre a szőlő beltartalmi értékeinek megóvása miatt. A vállalkozás csak a 4. évben jut el egy bizonyos megtérülési fázisba, amikor a szűztermést le lehet szüretelni, és feldolgozni. Természetesen az eladásig még számolni kell munkabérrel, alap-, segéd- és csomagolóanyaggal, a barrique hordó költségeivel, a szállítási, a kereskedelmi forgalomba kerülési és adott esetben marketing, reklám költségekkel. A befektetett összeg így egy 100 hektáron gazdálkodó vállalkozás esetében akár 1-1,2 milliárd forintra is rúghat, 20 évvel kalkulálva ez 60 millió forint befektetést jelent egy évben.

Az idei termés mennyisége a Twickel Szőlőbirtokon is kielégítő volt, köszönhetően a jókor, jó helyen történt esőzésnek, csapadéknak. A 1993 óta működő Twickel Szőlőbirtok idén árbevétel növekedéssel kalkulál. A 200 hektáron működő vállalkozás átlagosan 1000-1200 tonna szőlőt és 6000-8000 hl bort termel egy évben. Bár borai külföldön is keresettek, exportál Németországba, Ausztriába, Svédországba, Belgiumba, Kínába, Honkongba is, ez bevételeinek csak 20 százalékát teszi ki. A cég továbbra is inkább növekvő hazai értékesítéssel szeretné biztosítani, hogy a vezető magyar borászatok között tartsák számon.

 


Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.