Borászat: jó befektetés vagy inkább szerelem?

A borászat továbbra is tipikusan az a vállalkozás, amelyet szerelemből hoz létre az ember. A befektetés megtérülési ideje ugyanis minimum 8-10 év, és folyamatosan számolni kell olyan váratlan külső tényezőkkel, amelyek negatívan befolyásolhatják az adott év termelését, így például a szőlőtermés minősége, a jogszabályi vagy a piaci környezet változásai – mondta el Báró Twickel György, a Twickel Szőlőbirtok tulajdonosa a szüreti időszak lezárása kapcsán. 

A bor, mint befektetés már régóta jelen van a történelemben, ez az a vállalkozás, amelyet szerelemből hoz létre az ember, mivel számos olyan külső tényező van, amelyre nem lehet felkészülni, és negatívan befolyásolhatja a cég működését. Így például a szőlő alapanyag általános piaci ára, adó jogszabályok és piaci környezet esetleges változása, az alap-, segéd- és csomagolóanyag áremelkedések, a logisztikai költségek alakulása (üzemanyag áremelkedés, útdíj stb.), a kintlévőség kezelés, egy-egy termék be- vagy kikerülése adott hálózat kínálatába, nem várt költségek (pl. karbantartás) vagy a szőlőtermés hozama, minősége, mely utóbbiak még nem is feltétlenül az adott évet befolyásolják.

Ahhoz, hogy egy sikeres borászatot felépítsünk, szükségünk van egy adott hektárnyi területre, és szakszerű szőlőtelepítésre. Egy család megélhetéséhez szükséges szőlőterület nagysága sok mindentől függhet, de szekszárdi viszonylatban körülbelül 5-10 hektár területen 40-80 tonna szőlő adhat 300-600 hl bort, ami már elegendő fedezetet nyújthat egy kis családi borászat számára.

Ha már befektetésként tekint valaki a borra és minőségi borászatot szeretne működtetni, nagyobb területen, például 100 hektáron kezdi meg a szőlőtelepítést, szüksége lesz szőlőfeldolgozóra, tároló tartályokra, gépekre, berendezésekre és négy év türelemre, míg a szüretelésig eljut. A minőségi borászat figyel a szőlőfajtákra, a hozamkorlátozásra, továbbá a megelőzésre is: az anyagkezelésre a szőlő beltartalmi értékeinek megóvása miatt. A vállalkozás csak a 4. évben jut el egy bizonyos megtérülési fázisba, amikor a szűztermést le lehet szüretelni, és feldolgozni. Természetesen az eladásig még számolni kell munkabérrel, alap-, segéd- és csomagolóanyaggal, a barrique hordó költségeivel, a szállítási, a kereskedelmi forgalomba kerülési és adott esetben marketing, reklám költségekkel. A befektetett összeg így egy 100 hektáron gazdálkodó vállalkozás esetében akár 1-1,2 milliárd forintra is rúghat, 20 évvel kalkulálva ez 60 millió forint befektetést jelent egy évben.

Az idei termés mennyisége a Twickel Szőlőbirtokon is kielégítő volt, köszönhetően a jókor, jó helyen történt esőzésnek, csapadéknak. A 1993 óta működő Twickel Szőlőbirtok idén árbevétel növekedéssel kalkulál. A 200 hektáron működő vállalkozás átlagosan 1000-1200 tonna szőlőt és 6000-8000 hl bort termel egy évben. Bár borai külföldön is keresettek, exportál Németországba, Ausztriába, Svédországba, Belgiumba, Kínába, Honkongba is, ez bevételeinek csak 20 százalékát teszi ki. A cég továbbra is inkább növekvő hazai értékesítéssel szeretné biztosítani, hogy a vezető magyar borászatok között tartsák számon.

 


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.