Borászat: jó befektetés vagy inkább szerelem?

A borászat továbbra is tipikusan az a vállalkozás, amelyet szerelemből hoz létre az ember. A befektetés megtérülési ideje ugyanis minimum 8-10 év, és folyamatosan számolni kell olyan váratlan külső tényezőkkel, amelyek negatívan befolyásolhatják az adott év termelését, így például a szőlőtermés minősége, a jogszabályi vagy a piaci környezet változásai – mondta el Báró Twickel György, a Twickel Szőlőbirtok tulajdonosa a szüreti időszak lezárása kapcsán. 

A bor, mint befektetés már régóta jelen van a történelemben, ez az a vállalkozás, amelyet szerelemből hoz létre az ember, mivel számos olyan külső tényező van, amelyre nem lehet felkészülni, és negatívan befolyásolhatja a cég működését. Így például a szőlő alapanyag általános piaci ára, adó jogszabályok és piaci környezet esetleges változása, az alap-, segéd- és csomagolóanyag áremelkedések, a logisztikai költségek alakulása (üzemanyag áremelkedés, útdíj stb.), a kintlévőség kezelés, egy-egy termék be- vagy kikerülése adott hálózat kínálatába, nem várt költségek (pl. karbantartás) vagy a szőlőtermés hozama, minősége, mely utóbbiak még nem is feltétlenül az adott évet befolyásolják.

Ahhoz, hogy egy sikeres borászatot felépítsünk, szükségünk van egy adott hektárnyi területre, és szakszerű szőlőtelepítésre. Egy család megélhetéséhez szükséges szőlőterület nagysága sok mindentől függhet, de szekszárdi viszonylatban körülbelül 5-10 hektár területen 40-80 tonna szőlő adhat 300-600 hl bort, ami már elegendő fedezetet nyújthat egy kis családi borászat számára.

Ha már befektetésként tekint valaki a borra és minőségi borászatot szeretne működtetni, nagyobb területen, például 100 hektáron kezdi meg a szőlőtelepítést, szüksége lesz szőlőfeldolgozóra, tároló tartályokra, gépekre, berendezésekre és négy év türelemre, míg a szüretelésig eljut. A minőségi borászat figyel a szőlőfajtákra, a hozamkorlátozásra, továbbá a megelőzésre is: az anyagkezelésre a szőlő beltartalmi értékeinek megóvása miatt. A vállalkozás csak a 4. évben jut el egy bizonyos megtérülési fázisba, amikor a szűztermést le lehet szüretelni, és feldolgozni. Természetesen az eladásig még számolni kell munkabérrel, alap-, segéd- és csomagolóanyaggal, a barrique hordó költségeivel, a szállítási, a kereskedelmi forgalomba kerülési és adott esetben marketing, reklám költségekkel. A befektetett összeg így egy 100 hektáron gazdálkodó vállalkozás esetében akár 1-1,2 milliárd forintra is rúghat, 20 évvel kalkulálva ez 60 millió forint befektetést jelent egy évben.

Az idei termés mennyisége a Twickel Szőlőbirtokon is kielégítő volt, köszönhetően a jókor, jó helyen történt esőzésnek, csapadéknak. A 1993 óta működő Twickel Szőlőbirtok idén árbevétel növekedéssel kalkulál. A 200 hektáron működő vállalkozás átlagosan 1000-1200 tonna szőlőt és 6000-8000 hl bort termel egy évben. Bár borai külföldön is keresettek, exportál Németországba, Ausztriába, Svédországba, Belgiumba, Kínába, Honkongba is, ez bevételeinek csak 20 százalékát teszi ki. A cég továbbra is inkább növekvő hazai értékesítéssel szeretné biztosítani, hogy a vezető magyar borászatok között tartsák számon.

 


 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.