Borkóstolás talpalávalóval

A Kis-Kárpátok Borút eseménysorozatát, az egyre népszerűbb Nyitott Pince Napokat 2015. november 20-án és 21-én, 16. alkalommal rendezték meg Szlovákia kiskárpáti borvidékén.

A Bratislava Region Tourism meghívására néhány magyar, lengyel és cseh újságíró látogatott el a két napos eseményre. Segítőnk Olivér Luksin, a pozsonyi régió idegenforgalmi hivatalának munkatársa, valamint Sonja Jelinkova, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviseletének vezetője volt.

Mint megtudtuk, 50 euróba került az a kis füzet, amely egyben belépőt is jelentett az összes pincébe, ebből 25 eurónyi kuponból vásárolhattak bort a bemutatott borokból, és kaptak egy poharat is, amellyel kóstolót kérhettek. Nyolcezren vásárolták meg a füzetet, amelyben felsorolják a látogatandó pincéket. A Pozsony és Nagyszombat közötti útvonalon számtalan lengyel, cseh és magyar busz és kocsi hozta a vendégeket a pincékhez, szinte minden szálloda, panzió és fausi vendégház tele volt borszeretőkkel. Összesen 150 pince várta a látogatókat.

Szinte minden pincében apró falatkákat kínáltak, és a legkisebb pincétől a legnagyobbig tárt karokkal várták a vendégeket. Felsorolni is hosszú, merre jártunk, de várt minket többek között Modra, Pezinok, Pereg, Elesko. Több helyen három vagy négy zenész húzta a talpalávalót, és több nyelven énekelték a nótákat.

A kiskárpáti borvidék területét az ország nyugati részén fekvő falvakból és városokból álló övezet alkotja, és jelentősége a legnagyobb Szlovákiában. A borút régi koronázóvárosokon – Pozsony, Szentgyörgy, Bazin, Modor – át a környező kiskárpáti falvak útvonalat követi és Nagyszombaton ér véget. A borvidék 12 körzetre van felosztva, amelyben 120 település szerepel.

A vendéglátók kihasználták az alkalmat, és egyben bemutatták Pozsony nevezetességeit is. Ellátogattunk a dunacsúnyi víztározónál felépült modern művészetek múzeumába, vagyis a Danubiana Meulensteen Art Museumba. A múzeum alapítói Gerard Meulensteen Eidhovenból és a szlovák Vincent Polakovič. A felújított épülettel együtt helyet biztosítanak a kiemelkedő szlovákiai művészek és a szlovákiai modern művészet legendás képviselőinek, Galanda és követői kiállításának.

Elutaztunk Vöröskő várához is, amely az egyedülálló várpatikáról, a Mária Mennybemenetele kápolnáról, a fegyvergyűjteményről, illetve a csodálatraméltó pincehelyiségekről nevezetes. A szabálytalan alaprajzú, négy sarokbástyás Vöröskő vára az ország egyik leggazdagabb antik bútorkiállításának ad otthont. A Pálffyak által az évszázadok során összegyűjtött műkincsek, bútorok, festmények, fegyverek nagy része szerencsére épségben megmaradt a kastélyban, de a környék kisebb kastélyainak berendezési tárgyait is itt gyűjtötték össze. A kastélyban a történelmi bútorkiállítás keretében a kora barokk berendezési tárgyaktól kezdve az empiren keresztül a biedermeierig követhetjük végig a stílusok, divatok különböző példáit.

Meglátogattuk a híres szlovák majolikagyárat is. Az egykori királyi város, Modor, mely a Kis-Kárpátok alatt Szlovákia nyugati részén fekszik, nemcsak borászatáról híres, de itt található a majolikamanufaktúra épülete, melyet technikai műemlékként tartanak nyilván. 1883-ban kerámiaműhelyt és iskolát alapítottak, ennek a hagyományát viszi tovább a szlovák népi majolika. A jellegzetes mintázattal rendelkező modori majolika, melynek mintadarabjai megvásárolhatók a helyi üzemben, nagyon népszerű a szlovák határokon túl is. A műhelyben azt is bemutatták, hogy alalkul ki egy-egy majolikaváza vagy tál, megnéztük az égetőkemencét, és magunk is díszíthettünk egy-egy darab festetlen tálat, poharat vagy mécsestartót.

A Nyitott Pince Napok célja, hogy a borvidékek megismerése mellett a közvetlen emberi kapcsolatokat is ápolja – mondták a szervezők, és ezt mi is tapasztalhattuk. Békésen boroztunk a csehekkel, a lengyelekkel, na meg a vendéglátókkal együtt.


Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.