Borturizmus konferencia Portugáliában

A borturizmus fellendítésének lehetőségeit vitatták meg az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) ötödik globális borturisztikai konferenciáján, a portugáliai Monsaraz-ben.

A bor ágazat a valaha volt egyik legrosszabb időszakából lábadozik. A turisták pedig egyre inkább keresik az autentikus, vidéki célpontokat, állapították meg a szakértők a euronews.com helyszíni beszámolójában.

“A borturizmus egyre népszerűbb. Sokan utaznak, hogy részt vegyenek a bortúrákon. Ezeken a helyeken új termékeket, új irányelveket alkotunk, és így új trendeket hozunk létre. Ezek egyike, a borturizmus fejlesztése, melyet öt évvel ezelőtt kezdtünk el”, mondta a szervezet főtitkára, Zurab Pololikashvili.

 

“Az utazási trendeket megváltoztatta a járvány. A bezártság után már inkább a nyílt tereket keressük. Idilli helyeket, mint amilyeneket itt találunk Monsaraz-ben. Vidéki tereket. És ez a keresleti tendencia folytatódni fog, mert az okai továbbra is fennmaradnak. A borturizmus pedig nagyon jól illeszkedik ezekhez a tájakhoz.”, vélte Rita Marques, Portugália turisztikáért felelős államtitkára.

A fellendülés már most is érezhető olyan bortermelő országokban, amelyek nagymértékben függnek a turizmustól. Ilyen Portugália, Görögország, vagy a következő konferenciának otthont adó Olaszország is.

“Minden nehézség ellenére a turizmus még mindig tartja magát, és úgy gondolom, hogy a borturizmus is nagyban hozzájárul ehhez. Ha a számokat nézzük, meg tudom adni a egy borászat pontos számait, az egyik legtekintélyesebb borászatét Szantoriniben. Ők 2019-ben közel 1,2 millió vendéget fogadtak. Idén pedig ennek csaknem felét”, mondta a görög idegenforgalmi miniszterhelyettes, Sofia Zachariki.

Massimo Garavaglia olasz turisztikai miniszter úgy véli, “már a világjárvány évében, tavaly is tapasztaltunk növekedést. Idén 17%-kal nőtt a gasztronómiai és borturizmus iránti kereslet. Erre az ágazatra különösen figyelünk, de még mindig hiányzik a szervezettség. Ha ezen tudunk erősíteni - digitális, illetve promóciós szinten is, akkor képesek leszünk megugrani ezt az akadályt.”

Egy dologban minden érintett egyetért: minél több turista érkezik, annál jobban nő a borexport is, főleg azokba az országokba, ahonnan a látogatók érkeztek.

 

Forrás: Euronews


Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.
Kibővült a pályázható kocsmák köre

Kibővült a pályázható kocsmák köre 

1000-2000 fő közötti települések lezárt üzleti évvel még nem rendelkező italüzletei is igényelhetik a 3 milliós támogatást.
Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés

Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés 

Egy esemény két helyszínen – a díjazottak között a hazai gasztrovonal elismert képviselője ott volt.
Megvan az idei Év Fagylaltja

Megvan az idei Év Fagylaltja 

2025. május 24-én a hajdúszoboszlói Szent István parkban rendezték az Év fagylaltja verseny döntőjét.
Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen

Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen 

Magyar aranyérem az egyik legrangosabb nemzetközi csokoládé versenyen. És ugyanezen az édes viadalon egy ezüstérmet is odaítéltek a hazai pályázónak.
A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon

A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon 

A május 24-i, szombat esti hatkezes főzés során Dani García és Giorgio Cavicchiolo (Alelí) valamint Varjú Imre (Flava) séfek együtt főznek.
Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal

Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal 

Gasztropárbaj a Michelin-csillagok árnyékában.
Növelte árbevételét a Zwack

Növelte árbevételét a Zwack 

A Zwack Unicum Nyrt. a 2024 április 1. és 2025 március 31. közötti 2024/2025-ös üzleti évben bruttó 38,788 milliárd forint árbevételt ért el.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.