Borturizmus konferencia Portugáliában

A borturizmus fellendítésének lehetőségeit vitatták meg az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) ötödik globális borturisztikai konferenciáján, a portugáliai Monsaraz-ben.

A bor ágazat a valaha volt egyik legrosszabb időszakából lábadozik. A turisták pedig egyre inkább keresik az autentikus, vidéki célpontokat, állapították meg a szakértők a euronews.com helyszíni beszámolójában.

“A borturizmus egyre népszerűbb. Sokan utaznak, hogy részt vegyenek a bortúrákon. Ezeken a helyeken új termékeket, új irányelveket alkotunk, és így új trendeket hozunk létre. Ezek egyike, a borturizmus fejlesztése, melyet öt évvel ezelőtt kezdtünk el”, mondta a szervezet főtitkára, Zurab Pololikashvili.

 

“Az utazási trendeket megváltoztatta a járvány. A bezártság után már inkább a nyílt tereket keressük. Idilli helyeket, mint amilyeneket itt találunk Monsaraz-ben. Vidéki tereket. És ez a keresleti tendencia folytatódni fog, mert az okai továbbra is fennmaradnak. A borturizmus pedig nagyon jól illeszkedik ezekhez a tájakhoz.”, vélte Rita Marques, Portugália turisztikáért felelős államtitkára.

A fellendülés már most is érezhető olyan bortermelő országokban, amelyek nagymértékben függnek a turizmustól. Ilyen Portugália, Görögország, vagy a következő konferenciának otthont adó Olaszország is.

“Minden nehézség ellenére a turizmus még mindig tartja magát, és úgy gondolom, hogy a borturizmus is nagyban hozzájárul ehhez. Ha a számokat nézzük, meg tudom adni a egy borászat pontos számait, az egyik legtekintélyesebb borászatét Szantoriniben. Ők 2019-ben közel 1,2 millió vendéget fogadtak. Idén pedig ennek csaknem felét”, mondta a görög idegenforgalmi miniszterhelyettes, Sofia Zachariki.

Massimo Garavaglia olasz turisztikai miniszter úgy véli, “már a világjárvány évében, tavaly is tapasztaltunk növekedést. Idén 17%-kal nőtt a gasztronómiai és borturizmus iránti kereslet. Erre az ágazatra különösen figyelünk, de még mindig hiányzik a szervezettség. Ha ezen tudunk erősíteni - digitális, illetve promóciós szinten is, akkor képesek leszünk megugrani ezt az akadályt.”

Egy dologban minden érintett egyetért: minél több turista érkezik, annál jobban nő a borexport is, főleg azokba az országokba, ahonnan a látogatók érkeztek.

 

Forrás: Euronews


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.