Utóbbi ugyanis néhány napja az Európai Bizottság (EB) hozzájárulásával jogot szerzett a Tokaj név használatára, amit a magyarok jogsértőnek tartanak. A hazai szakértők szerint ez elfogadhatatlan, mert nagy versenyhátrányt jelent a magyar bortermelőknek, hiszen szigorúbb feltételek mellett kell azon borokat előállítaniuk, azt a terméket, amelyeket a határ túloldalán ugyanolyan név alatt hoznak forgalomba. Nagy veszélyt jelent, hogy a szlovákiai lazább termelési követelmények a tokaji bor több évszázados hírnevét veszélybe sodorják. A brüsszeli borbemutatót szervező Tabajdi Csaba szocialista EP képviselő egyébként a névvita ügyében két nappal a parlamenti bormustra előtt két nappal fordult írásbeli kérdéssel az EB-hez, és felszólította az uniós intézményt a jogsértő állapot megszűntetésére.
A magyar borok nem ismeretlenek Európában, de folyamatos népszerűsítésük elengedhetetlen az erős európai versenyben. Az igazi borkedvelőknek persze nem kell bemutatni a tokajit, hiszen az a külföldi szaküzletek polcain is gyakran megtalálható. Sajnálatos azonban, hogy a nyugat-európai áruházláncokban lényegében nincs jelen a magyar bor – tudatta közleményében brüsszeli borbemutatót szervező Tabajdi Csaba, szocialista EP-képviselő. Rendszeres bemutatókkal és következetes termék-marketinggel minél szélesebb körben ismertté kell tennünk borainkat, különösen az első számú hungarikumot, a tokajit. A tokaji bor növeli hazánk hírnevét és turisztikai vonzerejét is – véli Tabajdi.
A borok összetétele jól tükrözi a Tokaj-Hegyalja borvidék széles spektrumát. A Tokaj Kereskedőház, mint állami tulajdonú nagyüzem, a különleges hírnevet elért Szepsy pincészet, valamint a most felfutó, szintén közepes méretű Fitomarkt Kft. és Bene pincészet borait egyidejűleg ismerhetik meg a résztvevők. A bemutató mellett Botos Ernő Péter, az FVM Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének korábbi igazgatója, valamint Kiss István, a Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója előadásait is meghallgathatták az érdeklődők.
Borvita közben tokaji borbemutató Brüsszelben
Az Európai Parlamentben (EP) tartott bemutatót szerdán a Tokaj-hegyaljai borvidék, Magyarország uniós csatlakozása óta második alkalommal. A négy borászat hat borát felvonultató bormustrára nem sokkal azután került sor, hogy ismét kiéleződött a vita Magyarország és Szlovákia között - írja az Agromonitor.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.