Bővülő programkínálat, már két pavilonban: Sirha Budapest 2018

2018 februárjában a tavalyinál nagyobb alapterületen, új programokkal gazdagítva rendezik a Hungexpo területén a Sirha Budapest szakkiállítást, jelentették be a szervezők.

Bár a tavalyi rendezvény óriási siker volt – részben köszönhetően a kiállítással egy időben, egy helyszínen megtartott Bocuse d’Or európai döntőjének is -, a szervezők azt igérték a programot beharangozó szakmai tájékoztatón, hogy jövőre még látványosabb, még színesebb, még nagyobb lesz a Sirha kiállítás Budapesten. Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója elmondta, a jövő évi, február 7-9. között megrendezésre kerülő szakkiállításon rendeznek egy új, a fiatal szakácsok világát bemutató programot – Ominivore néven , emellett catering versenyt bonyolítanak le és a pékek, cukrászok is nagyobb szerepet kapnak, mint korábban.

A budapesti kiállítás igazgatója, Reményiné Tihanyi Klára ehhez hozzátette, a tavalyi év sikeres számai után (374 kiállító szerepelt 2016-ban, 20 ezer szakmai látogató érkezett a Hungexpóra, akiknek 90 %-a elégedetten távozott a felméréseik szerint) jövőre még több látogatóval, kiállítóval számolnak. Többek közt ezért is bővítették ki a kiállítás alapterületét: az A pavilon mellett megnyitják a szomszédos G-t is, ahol majd a cukrászok, a sütőipari termékeket és a kávés világ szereplőit helyezik el. A Sirha idején és helyszínén rendezik a Bocuse d’Or magyarországi döntőjét, valamint a tavaly szintén nagy sikert aratott Sirha Budapest Desszertversenyt és az European Enterprise Network B2B találkozót, ahová tavaly különben, tudtuk meg az igazgatónőtől, 10 országból 150 cég képviselője látogatott el, és közel 300 megbeszélés zajlott, ahol az egyik fél külföldi partner volt. Új programokat is terveznek, ezek közül az egyik az országos Közétkeztetési Szakácsverseny lesz, másik az Omnivore World Tour budapesti állomása, valamint a vezérigazgató által már szintén említett Hungarian Selection Catering Cup-ért való küzdelem. Végül, de nem utolsósorban a lapunk, a Turizmus Trend/Vendég & Hotel által meghirdetett GastroDesign verseny győzteseinek bemutatkozó kiállítása, szakmai ismertetéssel egybekötve.

A tájékoztatón Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke a Hungexpón megrendezésre kerülő verseny kapcsán elmondta, örül annak, hogy pont ott rendezik majd a versenyt, ahol a napokban átadták a Bocuse d’Or tankonyháját, a versenykiírás kapcsán pedig megtudhattuk, június 1-ig írják ki első lépésben a receptpályázatot, amelynek alapján a zsűri elbírálását követően kiválasztják azt a 12 versenyzőt, akiből a decemberi selejtezőn kerül ki az a 6, aki majd indulhat a februári magyarországi döntőn. Egy kérdés kapcsán azt válaszolta az elnök, két szakácsnak nem is kell részt vennie a selejtezőkön, ők „helyből” indulhatnak a magyarországi döntőn – Molnár Gáborról és Széll Tamásról van szó -, amennyiben úgy döntenek, hogy a korábbi Bocuse d’Or versenyek után idén ismét szeretnének indulni.

A tájékoztatón jelen volt a verseny lyoni házigazdájaként, a lyoni Sirhát rendező GL Events cég ügyvezetője Marie-Odile Fondeur is, aki megdícsérte a budapesti szervezést, valamint az idei verseny számait ismertette: 208 ezer szakmai látogató jelent meg a franciaországi Sirhán, és külön kiemelte, hogy a magyar látogatók száma is ugrásszerűen nőtt: 87 százalékkal emelkedett 2013 óta (ez persze nyilván köszönhető volt annak is, hogy Széll Tamás Európa-bajnokként vett részt az idei világdöntőn).

Végül Luc Dubanchet, az Omnivore program igazgatója kapott szót, aki elmagyarázta, mi az ördög tulajdonképpen az a szakmai rendezvény, amit ők hoznak ide. Mint kiderült, ez egy kétnapos mesterkurzus fiatal séfek számára, ifjú tehetségek részvételével, ahol a kortárs gasztronómia trendjeit mutatják be a „Keresd a gyökereidet!” alapelgondolás jegyében. A vega, a vegán és az átláthatóság témája lesz a fő vonal a budapesti gasztronómiai találkozó idején.

Forrás: Vendég & Hotel


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.