Francia hölgy lett a világ legjobb női konyhafőnöke

A francia Anne-Sophie Pic, a Lyontól macskairamodásnyira fekvő Valenceben lévő La Maison Pic tulajdonos-konyhafőnöke kapta a legjobb női séfnek járó Veuve Cliquot díjat.

Az Egyesült Államokban és Japánban is tanulmányokat folytató hölgy nagyapja és apja nyugdíjba vonulása után vette át a Valence-i családi étterem irányítását. A könnyű ízek, a hal- és tengeri ételek szerelmesei számára zarándokhellyé váló La Maison Pic (Pic Ház) 2007-ben kapta meg a harmadik Michelin csillagot, ezzel Anne-Sophie Pic a negyedik női séfként büszkélkedhetett ezzel a kitüntetéssel. Elkötelezettsége, kreativitása és innovációs képessége indokolták, hogy bekerülhetett a legmagasabbra értékelt hölgyszakácsok közé. Talán egyedülálló, hogy egy étterem három generáció irányítása alatt is három Michelin csillagot kapjon, a Pic családban ez történt. Nagyapja 1934-ben, apja 1973-ban részesült ebben az elismerésben. Anne-Sophie Pic-et megelőzően utoljára 1933-ban kapott francia szakácsnő három Michelin csillagot…

(Kép: Wines Travel)

Apja halála után, 1992-ben tért vissza a családi vendéglőbe, ahol fiatal, innovatív szakács csapatot verbuvált össze. Férje, David Sinapian menedzseri támogatásával csak a konyhai munkára koncentrálva emelte egyre magasabb rangra az éttermet. Érdekesség, hogy eredetileg az apa halála után bátyja vette volna át a családi vállalkozást, míg húgának a kevésbé kreatív üzletvezetés jutott volna. Azonban a fiúörökös nem tudott megbirkózni a konyhai stresszel, így elveszítettek egyet három Michelin csillagjukból. Ekkor lépett a konyha élére Anne-Sophie Pic, ráadásul úgy, hogy előzőleg semmilyen kulináriai iskolát vagy tanulmányt nem folytatott (korábbi tanulmányai a menedzselésre vonatkoztak). Mottója ez volt: „A konkurensektől nem félni, hanem tanulni kell!” 2004-ben önéletrajzi ihletésű könyvet adott ki (Au nom du Père), 2006-ban bisztrót nyitott (7 by Anne-Soophie Pic), 2007-ben pedig főzőiskolát alapított.

A francia konyhafőnök-üzletasszony által elnyert díjat a pezsgő nagyasszonyáról, Madame Cliquot-ról nevezték el, aki a legendás champagnei pezsgőgyáros, Philippe Cliquot halála után (27 éves volt, mikor megözvegyült) sikeresen vitte tovább annak vállalkozását, és tette világhírűvé a „Veuve Cliquot” (magyarul: Cliquot özvegyen) márkát. Az üzleti életben a XVIII. századi hölgyet tartják az első igazi üzletasszonynak.


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.