Francia hölgy lett a világ legjobb női konyhafőnöke

A francia Anne-Sophie Pic, a Lyontól macskairamodásnyira fekvő Valenceben lévő La Maison Pic tulajdonos-konyhafőnöke kapta a legjobb női séfnek járó Veuve Cliquot díjat.

Az Egyesült Államokban és Japánban is tanulmányokat folytató hölgy nagyapja és apja nyugdíjba vonulása után vette át a Valence-i családi étterem irányítását. A könnyű ízek, a hal- és tengeri ételek szerelmesei számára zarándokhellyé váló La Maison Pic (Pic Ház) 2007-ben kapta meg a harmadik Michelin csillagot, ezzel Anne-Sophie Pic a negyedik női séfként büszkélkedhetett ezzel a kitüntetéssel. Elkötelezettsége, kreativitása és innovációs képessége indokolták, hogy bekerülhetett a legmagasabbra értékelt hölgyszakácsok közé. Talán egyedülálló, hogy egy étterem három generáció irányítása alatt is három Michelin csillagot kapjon, a Pic családban ez történt. Nagyapja 1934-ben, apja 1973-ban részesült ebben az elismerésben. Anne-Sophie Pic-et megelőzően utoljára 1933-ban kapott francia szakácsnő három Michelin csillagot…

(Kép: Wines Travel)

Apja halála után, 1992-ben tért vissza a családi vendéglőbe, ahol fiatal, innovatív szakács csapatot verbuvált össze. Férje, David Sinapian menedzseri támogatásával csak a konyhai munkára koncentrálva emelte egyre magasabb rangra az éttermet. Érdekesség, hogy eredetileg az apa halála után bátyja vette volna át a családi vállalkozást, míg húgának a kevésbé kreatív üzletvezetés jutott volna. Azonban a fiúörökös nem tudott megbirkózni a konyhai stresszel, így elveszítettek egyet három Michelin csillagjukból. Ekkor lépett a konyha élére Anne-Sophie Pic, ráadásul úgy, hogy előzőleg semmilyen kulináriai iskolát vagy tanulmányt nem folytatott (korábbi tanulmányai a menedzselésre vonatkoztak). Mottója ez volt: „A konkurensektől nem félni, hanem tanulni kell!” 2004-ben önéletrajzi ihletésű könyvet adott ki (Au nom du Père), 2006-ban bisztrót nyitott (7 by Anne-Soophie Pic), 2007-ben pedig főzőiskolát alapított.

A francia konyhafőnök-üzletasszony által elnyert díjat a pezsgő nagyasszonyáról, Madame Cliquot-ról nevezték el, aki a legendás champagnei pezsgőgyáros, Philippe Cliquot halála után (27 éves volt, mikor megözvegyült) sikeresen vitte tovább annak vállalkozását, és tette világhírűvé a „Veuve Cliquot” (magyarul: Cliquot özvegyen) márkát. Az üzleti életben a XVIII. századi hölgyet tartják az első igazi üzletasszonynak.


Sztárséffel nyit éttermet Gerendai az alsóörsi vitorláskikötőben

Sztárséffel nyit éttermet Gerendai az alsóörsi vitorláskikötőben 

Megkezdte első szezonját az Ypsilon Yacht Club Alsóörsön.
Bezár a Michelin Guide által ajánlott budapesti étterem

Bezár a Michelin Guide által ajánlott budapesti étterem 

A közkedvelt Kertész utcai étterem öt év után búcsúzik.
 Rangos ceremónián mutatták be a Michelin Guide Dubai új kiadását

Rangos ceremónián mutatták be a Michelin Guide Dubai új kiadását 

A MICHELIN 2024. július 4-én este egy rangos ceremónián mutatta be az idei MICHELIN Guide Dubai harmadik kiadását a nemrég megnyílt One&Only One Za'abeel hotelben.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Ez a McDonald's burger lekerül az étlapról – íme, miért

Ez a McDonald's burger lekerül az étlapról – íme, miért 

Rossz hír azok számára, akik több vegetáriánus lehetőséget keresnének a McDonald's-ban.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti

Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti 

Július 2-től, keddtől indul az összesen 13 milliárd forint értékű turisztikai támogatási konstrukció második üteme vidéki cukrászdák részére.
 Kaliforniai életérzés Budapesten

Kaliforniai életérzés Budapesten 

Magyarországon szinte egyedülálló módon Kalifornia által inspirált ételekkel várja vendégeit az étterem.
Nincs itthon ehhez hasonló!

Nincs itthon ehhez hasonló! 

Bemutatjuk Maul Zsolt többszörös díjnyertes villányi borászt - alapításának negyedszázados évfordulóját tavaly ünneplő pincészetén keresztül.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 

Interjú

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 
Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát”

Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát” 

Legújabb fejlesztéseikről és a hotel bővítéséről Gottwald Szilárddal beszélgettünk.