Francia hölgy lett a világ legjobb női konyhafőnöke

A francia Anne-Sophie Pic, a Lyontól macskairamodásnyira fekvő Valenceben lévő La Maison Pic tulajdonos-konyhafőnöke kapta a legjobb női séfnek járó Veuve Cliquot díjat.

Az Egyesült Államokban és Japánban is tanulmányokat folytató hölgy nagyapja és apja nyugdíjba vonulása után vette át a Valence-i családi étterem irányítását. A könnyű ízek, a hal- és tengeri ételek szerelmesei számára zarándokhellyé váló La Maison Pic (Pic Ház) 2007-ben kapta meg a harmadik Michelin csillagot, ezzel Anne-Sophie Pic a negyedik női séfként büszkélkedhetett ezzel a kitüntetéssel. Elkötelezettsége, kreativitása és innovációs képessége indokolták, hogy bekerülhetett a legmagasabbra értékelt hölgyszakácsok közé. Talán egyedülálló, hogy egy étterem három generáció irányítása alatt is három Michelin csillagot kapjon, a Pic családban ez történt. Nagyapja 1934-ben, apja 1973-ban részesült ebben az elismerésben. Anne-Sophie Pic-et megelőzően utoljára 1933-ban kapott francia szakácsnő három Michelin csillagot…

(Kép: Wines Travel)

Apja halála után, 1992-ben tért vissza a családi vendéglőbe, ahol fiatal, innovatív szakács csapatot verbuvált össze. Férje, David Sinapian menedzseri támogatásával csak a konyhai munkára koncentrálva emelte egyre magasabb rangra az éttermet. Érdekesség, hogy eredetileg az apa halála után bátyja vette volna át a családi vállalkozást, míg húgának a kevésbé kreatív üzletvezetés jutott volna. Azonban a fiúörökös nem tudott megbirkózni a konyhai stresszel, így elveszítettek egyet három Michelin csillagjukból. Ekkor lépett a konyha élére Anne-Sophie Pic, ráadásul úgy, hogy előzőleg semmilyen kulináriai iskolát vagy tanulmányt nem folytatott (korábbi tanulmányai a menedzselésre vonatkoztak). Mottója ez volt: „A konkurensektől nem félni, hanem tanulni kell!” 2004-ben önéletrajzi ihletésű könyvet adott ki (Au nom du Père), 2006-ban bisztrót nyitott (7 by Anne-Soophie Pic), 2007-ben pedig főzőiskolát alapított.

A francia konyhafőnök-üzletasszony által elnyert díjat a pezsgő nagyasszonyáról, Madame Cliquot-ról nevezték el, aki a legendás champagnei pezsgőgyáros, Philippe Cliquot halála után (27 éves volt, mikor megözvegyült) sikeresen vitte tovább annak vállalkozását, és tette világhírűvé a „Veuve Cliquot” (magyarul: Cliquot özvegyen) márkát. Az üzleti életben a XVIII. századi hölgyet tartják az első igazi üzletasszonynak.


Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját 

A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.
Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől

Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől 

Közös pizzázással támogatja a Virtuózok fiatal tehetségeit az Alelí Budapest étterem.
Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája

Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája 

A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.