Francia hölgy lett a világ legjobb női konyhafőnöke

A francia Anne-Sophie Pic, a Lyontól macskairamodásnyira fekvő Valenceben lévő La Maison Pic tulajdonos-konyhafőnöke kapta a legjobb női séfnek járó Veuve Cliquot díjat.

Az Egyesült Államokban és Japánban is tanulmányokat folytató hölgy nagyapja és apja nyugdíjba vonulása után vette át a Valence-i családi étterem irányítását. A könnyű ízek, a hal- és tengeri ételek szerelmesei számára zarándokhellyé váló La Maison Pic (Pic Ház) 2007-ben kapta meg a harmadik Michelin csillagot, ezzel Anne-Sophie Pic a negyedik női séfként büszkélkedhetett ezzel a kitüntetéssel. Elkötelezettsége, kreativitása és innovációs képessége indokolták, hogy bekerülhetett a legmagasabbra értékelt hölgyszakácsok közé. Talán egyedülálló, hogy egy étterem három generáció irányítása alatt is három Michelin csillagot kapjon, a Pic családban ez történt. Nagyapja 1934-ben, apja 1973-ban részesült ebben az elismerésben. Anne-Sophie Pic-et megelőzően utoljára 1933-ban kapott francia szakácsnő három Michelin csillagot…

(Kép: Wines Travel)

Apja halála után, 1992-ben tért vissza a családi vendéglőbe, ahol fiatal, innovatív szakács csapatot verbuvált össze. Férje, David Sinapian menedzseri támogatásával csak a konyhai munkára koncentrálva emelte egyre magasabb rangra az éttermet. Érdekesség, hogy eredetileg az apa halála után bátyja vette volna át a családi vállalkozást, míg húgának a kevésbé kreatív üzletvezetés jutott volna. Azonban a fiúörökös nem tudott megbirkózni a konyhai stresszel, így elveszítettek egyet három Michelin csillagjukból. Ekkor lépett a konyha élére Anne-Sophie Pic, ráadásul úgy, hogy előzőleg semmilyen kulináriai iskolát vagy tanulmányt nem folytatott (korábbi tanulmányai a menedzselésre vonatkoztak). Mottója ez volt: „A konkurensektől nem félni, hanem tanulni kell!” 2004-ben önéletrajzi ihletésű könyvet adott ki (Au nom du Père), 2006-ban bisztrót nyitott (7 by Anne-Soophie Pic), 2007-ben pedig főzőiskolát alapított.

A francia konyhafőnök-üzletasszony által elnyert díjat a pezsgő nagyasszonyáról, Madame Cliquot-ról nevezték el, aki a legendás champagnei pezsgőgyáros, Philippe Cliquot halála után (27 éves volt, mikor megözvegyült) sikeresen vitte tovább annak vállalkozását, és tette világhírűvé a „Veuve Cliquot” (magyarul: Cliquot özvegyen) márkát. Az üzleti életben a XVIII. századi hölgyet tartják az első igazi üzletasszonynak.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.