Francia hölgy lett a világ legjobb női konyhafőnöke

A francia Anne-Sophie Pic, a Lyontól macskairamodásnyira fekvő Valenceben lévő La Maison Pic tulajdonos-konyhafőnöke kapta a legjobb női séfnek járó Veuve Cliquot díjat.

Az Egyesült Államokban és Japánban is tanulmányokat folytató hölgy nagyapja és apja nyugdíjba vonulása után vette át a Valence-i családi étterem irányítását. A könnyű ízek, a hal- és tengeri ételek szerelmesei számára zarándokhellyé váló La Maison Pic (Pic Ház) 2007-ben kapta meg a harmadik Michelin csillagot, ezzel Anne-Sophie Pic a negyedik női séfként büszkélkedhetett ezzel a kitüntetéssel. Elkötelezettsége, kreativitása és innovációs képessége indokolták, hogy bekerülhetett a legmagasabbra értékelt hölgyszakácsok közé. Talán egyedülálló, hogy egy étterem három generáció irányítása alatt is három Michelin csillagot kapjon, a Pic családban ez történt. Nagyapja 1934-ben, apja 1973-ban részesült ebben az elismerésben. Anne-Sophie Pic-et megelőzően utoljára 1933-ban kapott francia szakácsnő három Michelin csillagot…

(Kép: Wines Travel)

Apja halála után, 1992-ben tért vissza a családi vendéglőbe, ahol fiatal, innovatív szakács csapatot verbuvált össze. Férje, David Sinapian menedzseri támogatásával csak a konyhai munkára koncentrálva emelte egyre magasabb rangra az éttermet. Érdekesség, hogy eredetileg az apa halála után bátyja vette volna át a családi vállalkozást, míg húgának a kevésbé kreatív üzletvezetés jutott volna. Azonban a fiúörökös nem tudott megbirkózni a konyhai stresszel, így elveszítettek egyet három Michelin csillagjukból. Ekkor lépett a konyha élére Anne-Sophie Pic, ráadásul úgy, hogy előzőleg semmilyen kulináriai iskolát vagy tanulmányt nem folytatott (korábbi tanulmányai a menedzselésre vonatkoztak). Mottója ez volt: „A konkurensektől nem félni, hanem tanulni kell!” 2004-ben önéletrajzi ihletésű könyvet adott ki (Au nom du Père), 2006-ban bisztrót nyitott (7 by Anne-Soophie Pic), 2007-ben pedig főzőiskolát alapított.

A francia konyhafőnök-üzletasszony által elnyert díjat a pezsgő nagyasszonyáról, Madame Cliquot-ról nevezték el, aki a legendás champagnei pezsgőgyáros, Philippe Cliquot halála után (27 éves volt, mikor megözvegyült) sikeresen vitte tovább annak vállalkozását, és tette világhírűvé a „Veuve Cliquot” (magyarul: Cliquot özvegyen) márkát. Az üzleti életben a XVIII. századi hölgyet tartják az első igazi üzletasszonynak.


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.