Budapesti étteremből érkezett a legjobb sommelier

Molnár György, a Larus étterem vezető sommelier-je nyerte a magyar bajnokságot. A második helyen Varga Norbert, a Michelin-csillagos Onyx étterem pohárnoka végzett, a harmadik helyen pedig Cseke Gábor, aki korábban a Csalogány 26 étterem munkatársa volt. A végeredmény igen szoros versenyben alakult ki - tudta meg az Inforádió a Magyar Sommelier Szövetség elnökétől, Káli Ildikótól.

A Magyar Sommelier Szövetség a Budavári Magyar Borházban rendezte meg a magyar sommelier bajnokságot, amelynek fővédnöke Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A zsűri elnöke Kiss Eliza miniszteri biztos volt. Fazekas Sándor fővédnöksége a sommelier szakma számára óriási elismerés - emelte ki Káli Ildikó, a szövetség elnöke.

A verseny zártkörű elődöntővel kezdődött, itt a kilenc induló egy komoly háttértudást feltételező tesztlap kitöltésével adott számot szőlészeti, borászati ismereteiről. Ennek kiegészítéseként a versenyzők a sommelier munkájával és az étteremben felszolgált egyéb italokra vonatkozó kérdésekre feleltek. Az írásbeli tesztkérdések nemzetközi versenyeken is megállták volna a helyüket - mondta Káli Ildikó.

A tesztet követően a versenyzők párlatokat és borokat jellemeztek írásban, majd a zsűri előtt egy bort dekantáltak.

Az elméleti és gyakorlati feladatok alapján a legjobb eredményt elérő három versenyző jutott tovább a döntőbe, amely már nyilvános volt. A versenyzők éttermi körülmények között, a sajtó és az érdeklődő közönség előtt mérték össze tudásukat.

A versenyzők idegen nyelven fogadták a vendégeket, majd pezsgőt szolgáltak fel nekik; hibás borlapot javítottak; étlaphoz borokat és más italokat ajánlottak; majd az elődöntőben már feladatként szereplő dekantálást mutatták be már jóval szűkebb időhatáron belül. A verseny részét képezte egy borfelismerő és borjellemző feladat, illetve párlatok fekete pohárból, vakkóstolással történő felismerése.

A rendkívül szoros verseny első helyezettje: Molnár György, a Larus étterem vezető sommelier-je, korábban több neves budapesti étterem sommelier-je és bármixere. A második helyen Varga Norbert, a Michelin-csillagos Onyx étterem sommelier-je végzett, a harmadik helyen pedig a Csalogány 26 étterem korábbi pohárnoka, Cseke Gábor.

A bajnokság dobogósai a Chateau Vincent pincészet magnum pezsgőit és a Tarján Glass kézi gyártású "Sommelier" sorozatának poharait vehették át.

A Bajnokság előkészítésében és lebonyolításában a Magyar Sommelier Szövetség közel 20 fős tagjaiból álló csapat vett részt. A versenyen felhasznált borok és párlatok őrzése külön erre a célra kialakított titokszobában történt.

A jelenleg közel 80 taggal rendelkező, 2011-ben alakult Magyar Sommelier Szövetség azon túlmenően, hogy havi rendszerességgel szervez szakmai rendezvényeket és továbbképzéseket, további bajnokságok szervezését tervezi, hogy a hazai pohárnokok minél nagyobb versenyzési rutinra tegyenek szert és a jövőben sikeresen indulhassanak nemzetközi versenyeken is - összegezte Káli Ildikó.

Forrás: InfoRádió


Nyári ízek újrahangolva  – bemutatkozott a Kozmo Hotel új szezonális étlapja

Nyári ízek újrahangolva – bemutatkozott a Kozmo Hotel új szezonális étlapja 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.