Calici vírus okozta a balatonlellei megbetegedéseket

(MTI) - Calici vírus okozta néhány nappal ezelőtt a egyik balatonlellei szállodában a hányásos, hasmenéses megbetegedéseket. A vírus a más Balaton-parti településeken tapasztalt hasonló megbetegedések egy részének is oka lehet. Erről tájékoztatta a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve tájékoztaott.

A kormányhivatal kedden közölte, hogy csaknem negyvenen fordultak orvoshoz Balatonlelle és Balatonboglár térségében hányásos, hasmenéses megbetegedéssel. A népegészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakemberek kezdték el vizsgálni a megbetegedéseket és a körülményeket, a hatóságok pedig a helyszínen megtették a szükséges intézkedéseket. Azóta új megbetegedést nem jelentettek.
A szakigazgatási szerv felhívta a figyelmet arra, hogy a vírus folyamatosan jelen van a környezetünkben, emberről emberre közvetlen érintkezés vagy szennyezett felületek, tárgyak esetleg étel útján terjed. A megbetegedést már nagyon kevés kórokozó, szabad szemmel nem látható szennyeződés is kiválthatja. Ezért, ha egy közösségben megbetegszik valaki, könnyen alakul ki járvány.
A Hotel Lelle szállóvendégei közül az első beteg akár még otthonról is hozhatta a vírust - az ország több területéről jelentettek calici vírus által okozott járványokat -, vagy az aktuális környezetében, közvetlen vagy közvetett érintkezéssel is fertőződhetett. A vírus terjedéséhez hozzájárulhatott az is, hogy nyaraláskor kevésbé figyelnek az emberek a higiénés szabályok betartására, és a nagy melegben tovább életképesek maradnak a vírusok.
A Balaton-parti településeken a helybeliek és a nyaralók körében előfordult egyéb hányásos hasmenéses megbetegedések egy részét is ezen kórokozó váltotta ki, ám lehet más oka, például szalmonellafertőzés vagy napszúrás is.

Forrás: MTI


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.