Calici vírus okozta a balatonlellei megbetegedéseket

(MTI) - Calici vírus okozta néhány nappal ezelőtt a egyik balatonlellei szállodában a hányásos, hasmenéses megbetegedéseket. A vírus a más Balaton-parti településeken tapasztalt hasonló megbetegedések egy részének is oka lehet. Erről tájékoztatta a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve tájékoztaott.

A kormányhivatal kedden közölte, hogy csaknem negyvenen fordultak orvoshoz Balatonlelle és Balatonboglár térségében hányásos, hasmenéses megbetegedéssel. A népegészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakemberek kezdték el vizsgálni a megbetegedéseket és a körülményeket, a hatóságok pedig a helyszínen megtették a szükséges intézkedéseket. Azóta új megbetegedést nem jelentettek.
A szakigazgatási szerv felhívta a figyelmet arra, hogy a vírus folyamatosan jelen van a környezetünkben, emberről emberre közvetlen érintkezés vagy szennyezett felületek, tárgyak esetleg étel útján terjed. A megbetegedést már nagyon kevés kórokozó, szabad szemmel nem látható szennyeződés is kiválthatja. Ezért, ha egy közösségben megbetegszik valaki, könnyen alakul ki járvány.
A Hotel Lelle szállóvendégei közül az első beteg akár még otthonról is hozhatta a vírust - az ország több területéről jelentettek calici vírus által okozott járványokat -, vagy az aktuális környezetében, közvetlen vagy közvetett érintkezéssel is fertőződhetett. A vírus terjedéséhez hozzájárulhatott az is, hogy nyaraláskor kevésbé figyelnek az emberek a higiénés szabályok betartására, és a nagy melegben tovább életképesek maradnak a vírusok.
A Balaton-parti településeken a helybeliek és a nyaralók körében előfordult egyéb hányásos hasmenéses megbetegedések egy részét is ezen kórokozó váltotta ki, ám lehet más oka, például szalmonellafertőzés vagy napszúrás is.

Forrás: MTI


Vezérváltás a világ egyik legjelentősebb élelmiszeripari cégénél

Vezérváltás a világ egyik legjelentősebb élelmiszeripari cégénél 

Hein Schumacher vezérigazgató helyére Fernando Fernandez pénzügyi igazgató kerül.
Nagy Márton: pályázati lehetőség falusi kiskocsmáknak

Nagy Márton: pályázati lehetőség falusi kiskocsmáknak 

Egymilliárd forintra pályázhatnak az ezer fő alatti településen működő kiskocsmák, bárok és borozók.
Cukrászok, szakácsok, pincérek versenyeznek Tatán

Cukrászok, szakácsok, pincérek versenyeznek Tatán 

Farsang Kupa néven rendezik meg az ország ételkészítőinek legnagyobb versenyét szombaton a városban.
Kihirdették az Év Mentes Séfjeit

Kihirdették az Év Mentes Séfjeit 

Február 20-án, csütörtökön a METRO Gasztroakadémián idén 7. alkalommal rendezték meg az Év Mentes Séfje versenyt. 
Megvan az ország legjobb lekvárja

Megvan az ország legjobb lekvárja 

Több kategóriában keresték az ország legjobb helyi termékét, a legjobb lekvár címet a Szatmári Éden nyerte el.
Hat furcsa étterem a nagyvilágból

Hat furcsa étterem a nagyvilágból 

A világ számos pontján találhatók olyan éttermek, amelyek nemcsak kulináris élvezeteket kínálnak, hanem egyedi és szokatlan környezetükkel is maradandó élményt nyújtanak.
Milyen lesz idén az Év pálinkás bonbonja?

Milyen lesz idén az Év pálinkás bonbonja? 

Idén is meghirdetik az Év pálinkás bonbonja versenyt a 25. Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.
Gasztronómia, piac és oldtimerek egy helyen: új közösségi hely Buda szívében

Gasztronómia, piac és oldtimerek egy helyen: új közösségi hely Buda szívében 

Budapest egyik legújabb közösségi tere, a GlassHouse Kolosy a II. és III. kerület határán nyitotta meg kapuit, izgalmas gasztronómiai és kulturális élményeket kínálva.
A mesterséges intelligencia már a konyhában van

A mesterséges intelligencia már a konyhában van 

Okoseszközök a közelgő Konyhakiállítás idei sztárjai
Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.